Najčudnije atrakcije u Evropi koje niste videli – drugi deo

Prošle nedelje smo otpočeli seriju od nekoliko tekstova o čudnim atrakcijama širom Evrope. Pogledajte koje su to najčudnije atrakcije u Evropi koje smo pomenli prošle nedelje, dok ove nedelje nastavljamo sa još 3 nove čudne evropske atrakcije. Neke su lepe, neke su mračne, neke zanimljive ili smešne, a neke prosto bizarne. Uživajte.

Bazeni sa pivom u Austriji

Ljubitelji piva bi obično rekli da je raj u njihovim očima neki vrhunski snabdeveni bar. Ipak, pivski raj dobija potpuno drugo značenje ukoliko posetite planinsko seoce Tarenc u Austriji. Ušuškana među planinske vrhove i gustu šumu, austrijska pivara Starkenberger nudi potpuno neočekivano iskustvo za sve posetioce. Osim što imaju priliku da probaju fantastično austrijsko pivo, posetioci imaju priliku za plivanje u bazenima napunjenim pivom!

Pritom ovaj put nije reč o običnim bazenima napunjenim pivom već su u pitanju ogromni starinski baloni i posude za fermentaciju piva u kojim se pivo priprema pred samo kupanje. Plivanje u pivu osim što je interesantno, ono je i dobro za kožu, iako vlasnici pivare kažu da nije predviđeno ispijanje piva direktno iz bazena.

Srednjevekovni muzej kriminala u Nemačkoj

 

Srednji vek je sa razlogom poznat kao „mračan“. Pored slabe edukacije stanovništva i teških bolesti koje se nisu mogle lečiti, srednji vek je poznat i kao period kada su po naredbi izvršavana užasna mučenja, ali i neverovatni zločini. Ovaj muzej u Nemačkom gradu Rothenburg ob Der Tauber, pokazuje upravo to. Kako je izgledao srednjevekovni svet kriminala. Složićete se da je u pitanju vrlo neuobičajena i može se reći čudna turistička atrakcija.

Muzej Mundaneum – Google pretraga bez Interneta?

Muzej Mundaneum je nedavno renovirani i obnovljeni koncept koji je početkom dvadesetog veka pokrenuo belgijski advokat. Njegova želja je bila da skupi svo svetsko znanje u jedinstvenu kolekciju sa posebnom katalogizacijom i bibliotekarskim iskustvom. Da bi ova ogromna zbirka znanja sačinjena od starih novina, indeksa, postera, kataloga i drugih korisnih stvarčica zaživela i mogla da bude lako pretraživa, belgijanac je standardizovao način pretrage te je čak osmislio i „teleskop“ koji služi za daljinski pristup dokumentima i katalozima. Nešto slično kao Google danas, samo nekih stotinak godina pre postojanja Interneta. Kul zar ne?

Kad smo već kod Google-a, kao što se očekivalo ova kompanija je podržala obnovu samog projekta i glavni je investitor ovog muzeja.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.