Najčudniji zakoni širom sveta

Od davnina ljudi su imali problem u razlikovanju dobrog i lošeg, zato su se vremenom pojavili prvi zakoni. Hamurabijev, Dušanov, i dr. Nekada su bili bolji, nekada lošiji ali kada je zakonima pokriven svaki vid ljudskog ponašanja i kada je ponestalo normalnih stvari za definisanje, nastali su brojni apsurdni zakoni ili u najmanju ruku čudni zakoni. Nekada se oni odnose na odevne predmete, brade i brkove, žvake, štikle itd. Zato pogledajte koji su to najčudniji zakoni na svetu. Neki su smešni, neki interesantni, a neki prosto apsurdni.

U Japanu je zabranjeno prejedanje. Tačnije, zabranjena je gojaznost. Zakon nalaže da je maksimalna širina struka za muškarce od 40 godina 80cm. Za bilo šta preko, država vam obezbeđuje nutricionistu. Da, od države koja nam je podarila sumo rvanje dobijamo ovakav zakon, između ostalog.

Da li ste znali da je u Francuskoj dozvoljeno nošenje samo Speedo i drugih uskih kupaćih kostima na plažama i bazenima? Zašto? Pa, verujemo da znate bar par razloga.

Ili da su u francuskom gradu Granvil zabranjeni slonovi? Ovog puta zbog neverovatnih količina izmeta koje ostavljaju na plažama. Zakon je donet 2009. i još uvek je na snazi… U slučaju da se ne osećate preterano prijatno u speedo kupaćem a želite da posetite neki bazen, ili ipak želite da vidite slonove, možda je grad svetlosti bolja alternativa.

Kanada zahteva da radio stanice budu patriotski nastrojene. Naime, njihova vlada nalaže da minimum 35% sve muzike koja bude puštena sa njihovih radio stanica bude delo nekog Kanadskog umetnika. Iako je to super vest za Džastina Bibera i Selin Dion, za nas i nije baš. 

Kao što je običaj među mladima da se na ekskurzijama u Italiji kupate u fontani, bilo to zakonito ili ne, retko ko uspe da odoli da ne nahrani one slatke golubove. Sledeći put kada posetite veće italijanske gradove, a posebno Veneciju i trg Svetog Marka, imajte na umu da je hranjenje golubova na tim mestima zabranjeno zakonom i da možete dobiti kaznu u iznosu do 100 evra za taj prestup. Možda je ipak bolje da se kupate na obali, a hranite golubove u parkovima jednog od najlepših ostrva na svetu.

Doduše, postoje i zakoni poput zabrane psovanja na plaži Virdžinija u SAD-u. Najverovatnije ćete dobiti upozorenje, a u krajnjem slučaju kaznu u iznosu do 25 dolara. Navodno, ovo su doneli kao zakon da bi očistili plažu predviđenu za porodice od smeća, u figurativnom smislu. Ako insistirate na slobodi govora, možda je grad koji ima statuu u ime slobode bolje mesto za vas.

Dok je u većini mesta na svetu pljuvanje vid veoma nepoželjnog ponašanja, u Barseloni možete dobiti kaznu za baš to. Ako vas taj zakon iz bilo kog razloga vređa ili nervira, postoje druga mesta u okviru Španije koja su vredna posete.

U slučaju da odlučite da posetite Grčku, nemojte da nosite štikle. Na istorijskim mestima i arheološkim iskopinama zabranjeno je nošenje visokih potpetica zbog straha od oštećenja nacionalnih spomenika, poput Akropolja. I za ovo postoje alternativne destinacije koje možete posetiti ako ne možete da se odvojite od svog omiljenog para dvanaestica ili desetki. 

Autor: Uros Milovanovic | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.