Najpoznatije vrste kafe širom sveta i kako se prave

Kafa je odavno stvar rituala. Veoma popularna kod ljudi svih uzrasta. Danas, dostupna je u različitim varijantama, sa varijacijama u smislu kvaliteta, ukusa i arome. Postoji mnogo načina na koji možete da pripremite ovaj napitak, a razlikuju se od zemlje do zemlje. Pođite šoljicom kafe kroz svet i saznajte koje su to najpoznatije vrste kafe širom sveta i kako se prave, kao i koji su to tradicionalni načini njenog ispijanja.

Najpoznatije kafe širom sveta i kako se prave

Espreso Romano-Italija

Tip kafe: espreso sa kriškom limuna.

Priprema se na isti način kao i tradicionalni espreso (na pari pod pritiskom). Služi se vruć uz dodatak korice limuna. Koncept same pripreme može izgledati neobično. Dugo mešanje kriški limuna u šoljici crne kafe.

Touba kafa-Senegal

Tip kafe: crna kafa sa gvinejskim biberom i šećerom.

Kafa Touba je jaka, crna kafa prožeta afričkim djar začinom ili klinčićem. Kreirana u Senegalu, tu je i omiljena jer spaja slatke i začinjene sastojke.

Kafa Touba nije tipičan jutarnji napitak, već daje određeni začinsko-energetski podsticaj u toku dana. Kafa Touba je omiljena među foodie putnicima. Dodavanje usitnjenog bibera je važan faktor razlikovanja touba kafe od obične.

Gvinejski biber se dovozi iz Obale Slonovače ili Gabona. I drugi začini se mešaju i peku sa zrnima kafe, potom melju. Kafa se priprema korišćenjem filtera, slično procesu kapanja kafe. Naziv kafe potiče od svetog grada Tube (sedište nekadašnjeg bratstva). U poslednjih par godina potrošnja kafe Touba raste, širi se na gradove svih vera, unutar i izvan Senegala.

Ne postoji određeno vreme kada bi ovu vrstu kafe trebalo konzumirati, ali Touba štandovi su uglavnom otvoreni ujutru do popodne.

Naručiti Toubu? Kafa je veoma intenzivnog ukusa, veoma slatka i veoma ljuta. Dobra ideja je imati flašicu vode pri ruci za prvu šolju Toube. Možete je probati na mnogo mesta. Insajderi kažu da je najbolja Touba u primorskom mestu Popenguine, na oko sat vremena južno od glavnog grada Senegala.

U Gvineji Bisao Touba je najpopularniji napitak, iako je do pre par godina bila relativno nepoznata. Potrošnja Toube je porasla do te mere da je prodaja instant kafe, pre svega Nescafe, smanjena u zapadnoj Africi. Kako bi se direktno takmičili sa kafe Toubom, Nescafe je pokrenuo proizvod koji sadrži začine, pod nazivom Nescafe Ginger & Spice.

Indijska filter kafa-Indija

Tip kafe: kafa sa vodom, mlekom i šečerom.

Napitak spravljen mešanjem prokuvanog mleka i fino mlevene kafe u tradicionalnom indijskom filteru. Piće poznato kao Kaapi-kafa. Takođe se naziva Mysore filter kafa, Kumbakonam, Mylapore ili Madras kaapi. Služi se u metalnim šoljama. Tradicionalno se konzumira dodavanjem ključalog mleka i šećera. Pre ispijanja se često prvo hladi sa “dabarah”-širokim metalnim tanjirom. Obično se služi nakon presipanja između dabaraha i šolje.

Cafe au Lait-Francuska

Najpoznatije kafe širom sveta i kako se prave

Tip kafe: espreso sa penušavim mlekom.

Produženi espreso sa mlekom. U Francuskoj se pije ujutru uz sendviče, baget, kroasane ili neko drugo slatko pecivo. Kombinacija je iste količine vrućeg mleka i sveže skuvane kafe. Bitno je da se služi u velikim šoljama kako bi se tokom ispijanja u kafu moglo umakati pecivo.

Cafe Cubano-Kuba

Tip kafe: mešavina espreso kafe i šećera.

Pije se iz malih šolja, no izrazito je jaka. Zapravo, to je espreso koji sadrži veliku količinu šećera. Cafe Cubano je dva puta veće jačine od američke kafe. Šećer se dodaje tokom kuvanja. Prvo što Kubanci žele ujutru je njihova jaka kafa, a stvaraju priliku za dobru kafu u bilo koje doba dana. Ispijanje kafe Cubano je važan deo kubanskog društvenog života i najbolje je možete doživeti na ulicama Havane uz pozadinske ritmove kubanske salse.

Cafe Bombon-Španija

Tip kafe: espreso kombinovan sa kondenzovanim mlekom.

Ko voli veće količine šećera, oduševiće ga kafa Bombon. Jako je gusta, a priprema se dodavanjem jednake količine mleka i šećera u crnu kafu.

Yuenyeung-Hong Kong

Tip kafe: jaka kafa pomešana sa mlekom i čajem.

I kafa i čaj, sa dodatkom kondenzovanog mleka za slađi ukus. Sastoji se od 30% crne kafe i 70% hongkongškog čaja sa mlekom (mešavina crnog čaja i mleka). U Maleziji poznat pod imenom Kopi Cham. Prvobitno se služio kod dai pai dongs (prodavci hrane na otvorenom) i u cha chaan tengs (kafići), danas je dostupna u različitim vrstama restorana.

Turska kafa-Turska

Tip kafe: jaka crna kafa sa šećerom.

“Crna kao pakao, jaka kao smrt i slatka kao ljubav!”

Obično se služi nakon obroka, a kuva u džezvama. Pržena i samlevena zrna kafe se kuvaju u vreloj vodi, u metalnoj posudi. Tokom kuvanja dodaje se šećer. Turska kafa se priprema nefiltrirana. Popularnija je na Balkanu nego u Turskoj.

Melange-Austrija

Tip kafe: dupli espreso sa velikom količinom šlaga.

Melange ili popularno bečka kafa služi se u bečkim kafanama, jako je slična capuccinu. Sadrži toplo mleko sa šlagom (slatka pavlaka), koji ga čine drugačijim od običnog cappuccina. Ovu kafu često posipaju cimetom ili kakaom. Kolačić pored kafe je obavezan dodatak.

Pharisaer-Nemačka

Tip kafe: jaka crna kafa sa rumom, šećerom i šlagom.

Ova vrsta kafe osmišljena je u Nemačkoj kako bi se prikrilo prisustvo alkohola na porodičnim okupljanjima. Priprema se tako što se rum preliva velikom količinom šlaga i kafom.

Ca Phe Đa-Vijetnam

Tip Kafe: filter kafa sa kondenzovanim slatkim mlekom.

Jako slatka i veoma jaka. Osnovu čini tamno pržena kafa sa mlekom i ledom. Potom ta mešavina prolazi kroz francuski kapajući filter. Skoro pa dezert. Tradicionalan način na koji se servira kafa u Vijetnamu podrazumeva da ovaj crni napitak sadrži žumance, kondenzovano mleko i šećer. Oni koji su probali ovu vrstu kafe tvrde da, iako sastojci zvuče nespojivo, ukus je fantastičan. U Vijetnamu kafa se pije hladna.

Frappe-Grčka

Najpoznatije kafe širom sveta i kako se prave

Tip kafe: ledena kafa sa mlekom.

Frape ili hladan nes…kažu da ne postoji bolji napitak za razbuđivanje tokom letnjih dana. Omiljeno je letnje piće u Grčkoj. Pravi se od instant kafe sa ledom, obilno prekrivena penom od mleka. Osmislio ju je Nescafe 1957. godine. Tradicionalan recept uključuje crnu kafu, sladoled, kondenzovano mleko i led.

Irska kafa-Irska

Tip kafe: filter kafa sa viskijem i šlagom.

Koktel od kafe koji se najčešće pije nakon večere. Spravlja se od vruće kafe, irskog viskija, šećera i šlaga.

Začinjena kafa-Maroko

Tip kafe: crna kafa sa začinima.

Marokanska crna kafa se meša sa najraznoraznijim začinima: kardamonom, cimetom, crnim biberom, klinčićem, susamom i muskatnim orahom. Mešavina začina se melje sa kafom, prilikom kuvanja začini kafi daju neverovatan miris. Ukus je intenzivan. Ovakav način spremanja preporučuje se samo onima koji su otvoreni za eksperimentisanje.

Nadamo se da ste uživali u internacionalnom osvrtu na kafe, a prilično smo sigurni da se u vama već probudila želja da neke od navedenih i probate. Zato, pravac na specijalne ponude i krenite putem mirisa kafe.

Kakvu kafu Vi danas pijete?

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.