Najpoznatijem karnevalu na svetu preti gašenje?

Svi smo čuli za čuveni karneval u Rio de Žaneiru (Carnaval carioca, Carnaval do Rio de Janeiro, ili Rio carnaval), kao jednu od glavnih atrakcija istog rada. Raznobojna parada članova škola sambe smatra se najspektakularnijom proslavom na svetu koja traje pet dana, a kako poslednje informacije kažu, moguće je da karnevalu preti gašenje. U nastavku saznajte zbog čega

Glasna muzika, zanosne plesačice u oskudnim kostimima, carstvo boja i ritam sambe koji budi sva čula centar su dešavanja ovog brazilskog ludila.

To nije samo fešta obnaženih lepotica, koje uz vrele zvuke sambe podstiču ljude na ples,  niti je akcenat samog karnevala u luksuznim kostimima, već na muzici, pesmi i igri.

Hiljade učesnika karnevala svake godine privlači nebrojene turiste iz celog sveta.

Za karneval u Brazilu godišnje se izdvoji velika suma novca, koja se ceni na oko dva miliona reala, što bi iznosilo oko 600.000 funti. Novac se izdvaja za 12 plesnih škola sambe, a koje se takmiče na Sambodromo stadijumu svake godine.

Gradonačelnik Rio de Žaneira, Marselo Krivela, izjavio je za medije da je na listi razmatranja drastično smanjenje subvencija školama sambe koje se daju, što je i razlog zbog čega najpoznatijem svetskom karnevalu preti gašenje.

Dvogodišnja duboka nacionalna recesija iziskuje razmatranje velikih mera štednje, a gradonačelnik Krivela, inače bivši biskup evangelističke crkve, oduvek je bio protivnik ovog karnevala.

Kako Daily mail javlja, Krivela je prepolovio budžete školama, a na osnovu pisanja medija, to je uradio zbog svojih religijskih uverenja, gde je štednja samo izgovor, zbog čega je naišao na veliku osudu i u Riju su izbili protesti.

Iako vrlo rado posećen kao turistička atrakcija, tokom samog karnevala bude prijavljeno dosta slučajeva rasizma, seksizma i homofobije, zatim pljačkanja, (pokušaja) silovanja ili nekog drugog oblika nasilja.

Uprkos mračnoj strani ove fešte, primamljiva za ljudsko oko i dalje će ostati glavna atrakcija i rado viđen karneval za sve ljude širom sveta.

Šta vi mislite o ovoj odluci bivšeg biskupa evangelističke crkve? Da li stajete na njegovu stranu ili ste ipak…

Autor: Kovačević Marija | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.