Najstarija živa bića na svetu i gde ih možete posetiti

Da li ste se ikada pitali koja su to najstarija živa bića na svetu? A gde se nalaze? E pa naša top lista nudi odgovor na oba pitanja. Pogledajte koja su najstarija živa bića na svetu i gde ih možete pronaći. One su ujedno i neke od najpopularnijih turističkih „atrakcija“ destinacija na kojim se nalaze.

#1 Aligator muja – Beo Zoo Vrt – star oko 80 godina

Prvi na listi definitivno zaslužuje da bude naš stari, dobri aligator Muja iz Beo Zoo Vrt-a. Mnogi baš njega označavaju kao glavnu atrakciju koju definitivno treba videti ako se uputite u Beogradski zoo vrt.

#2 Kornjača Džonatan sa Sejšela – 184 godine

Verovali ili ne, kornjača Džonatan koju možete posetiti ako se uputite na predivne Sejšele, jeste stara čak 184. godine. Da se malo zabavimo, recimo samo da to znači da je upravo u ovo vreme zasađen čuveni platan u Topčiderskom parku. Kada je nastao prvi uređeni park u Srbiji, tada se izlegla kornjačica Džonatan.

#3 Najstarija vinova loza u Mariboru (Slovenija) – stara 400 godina

 

Ovu fascinantnu stabljiku vinove loze, koja i dan danas rađa, smo pominjali kroz naš detaljan vodič kroz terme u Sloveniji. S razlogom! Ova vinova loza nosi ime Stara Trta. Zanimljivo ime za najstariju vinovu lozu na svetu?

#4 Fortingalsko tisovo drvo (Škotska) – staro 3.000 godina

Fortingalski tis je drevno tisovo drvo koje se nalazi u bašti stare Fortingalske crvke u Škotskoj. Iako je poznato da je tisovo drvo dugovečno, pogotovo ako se održava, sasvim sigurno ne bi moglo da se pretpostavi da je baš ovo drvo staro 3.000 godina. Zanimljivo je i to da prvi put kada je izvršeno zvanično merenje, davne 1769. godine, prečnik stabala koja se račvaju bio je 15m na osnovu čega je izneta pretpostavka da je drvo staro 5.000 godina. Ipak, novija merenja su starost ovog drveta smanjila za dve hiljade godina.

#5 Maslinovo drvo sa Krita – oko 4.000 godina staro

Postoji nekoliko drevnih primeraka masline širom sveta, ali se većina nalazi upravo na Mediteranu. Jedno od najstarijih, pored ovog maslinovog drveta u seocetu Ano Vuves na Kritu, jeste i poznato maslinovo drvo u Crnoj Gori. Najstarije maslinovo drvo na svetu je 1997. godine proglašeno za očuvani prirodni spomenik, a svake godine ga poseti više od 2.000 ljudi.

#6 Sunland Baobab drvo u Limpompu (Južna Afrika) – 6.000 godina staro

Baobab drvo je poznato kao dugovečno, ali i najtvrđe drvo na svetu. Ipak, baš drvo koje pominjemo, jeste označeno kao najstarije baobab drvo na svetu, a procene su da je staro više od 6.000 godina. Jako je teško utvrditi tačnu starost drveta bez oštećenja istog, ali na osnovu prečnika, broja glavnih stabala svakako se pretpostavlja da je drvo starije od egipatskih piramida. Zanimljivo zar ne?

#7 Vulkanski sunđer sa Antartika – 15.000 godina

Nakon detaljnog proučavanja ovog prirodnog fenomena na Antarktiku, utvrđeno je da izuzetno hladni klimatski uslovi utiču na usporavanje bioloških procesa, što je proizvelo vulkanski sunđer star više od 15.000 godina. Malo teže je da ćete baš ovu „prirodnu atrakciju“ posetiti, ali opet, zašto da ne? Pišite nam o tome.

#8 Pando – kolonija jasika sa najstarijim korenjem (Juta) – 80.000 godina

Ovaj neverovatni korenski sistem Jasike, koji se formirao u Nacionalnoj šumi Fišlejk u američkoj državi Juta, je star više od 80.000 godina. Ova šuma je nikla od jedne muške jedinke i samim tim čini najteži jedinstveni organizam na svetu.

#9 Morska trava (alge) na Balearskim ostrvima (Španija) – 100.000 godina

Ubedljivo najstariji organizam na svetu je morska trava pronađena na Balearskim ostrvima u Španiji koja je stara više od 100.000 godina. Ovo istorijsko čudo prirode se prostire na više od 16km, a ulažu se i ogromni napori za njeno očuvanje, pa čak i izmeštanje brodarskih ruta.

Da li ste neki od ovih živih organizama imali priliku da posetite? Ukoliko jeste, rado ćemo objaviti vaš putopis u okviru naše magazinske sekcije.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.