Najstariji hotel na svetu postoji već 1300 godina

 

Porodične firme, koje postoje u gotovo svakom gradu, za koje se pominje da su generacijama nasleđivane, verovatno nisu ni blizu stare kao hotel u Japanu – Nishiyama Onsen Keiunkan.

Gotovo 1300 godina, naslednici čoveka po imenu Fujiwara Mahito – čak 52 generacije, upravljaju ovim hotelom. Gostionica koja je osnovana 705. godine, primera radi, postoji još od pre vremena kada su Vikinzi naselili Ameriku, i davno pre nego što je osnovana kraljevina Engleska. 

Ginisova knjiga rekorda takođe poseduje podatak o ovom hotelu, kao najstarijem smeštajnom objektu na svetu. Drugi najstariji hotel, nalazi se takođe u Japanu. U pitanju je Hoshi Ryokan, otvoren 718. godine, koji se nalazi na obalama Japanskog mora.

Gosti hotela Nishiyama su bili raznovrsni, što je i razumljivo kada se ima u vidu da on postoji 13 vekova. Bilo je tu političara, samuraja, poznatih ličnosti… a dodatnu eksluzivnost danas garantuje mali broj soba (svega 37) i visoka cena (preko $400 po noćenju).

Većina gostiju dolazi zbog termalnih izvora. Hotel takođe nudi i ture do obližnjih lokaliteta, pre svega planine Fudži. O samoj porodičnoj tradiciji ovog hotela se malo govori u marketinškim porukama hotela. 

Svi unosi u knjigama gostiju, kao i svi komentari na Internetu, ovaj hotel ocenjuju kao „odličan“ ili „jako dobar“. Porodično bavljenje poslom i iskustvo u organizaciji čitave usluge očigledno predstavljaju dobitnu kombinaciju.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.