Najugroženije zemlje terorizmom i gde je tu Srbija?

Poznati britanski list Telegraf, je usled sve veće pretnje terorizma turizmu pre oko godinu dana počeo da izrađuje mapu koja će obuhvatiti sve zemlje po stepenu ugroženosti terorizmom. Nakon nedavnih terorističkih napada u Istanbulu i na aerodromu Ataturk, ponovo je osvežena mapa sveta prema stepenu ugroženosti od terorizma i trenutnoj mogućnosti da do terorističkog napada dođe. Obuhvaćene su i sve zemlje Evrope, uključujući i Srbiju, pa pogledajte koje su najugroženije zemlje terorimom u Evropi i svetu i kolika je opasnost od terorizma u Srbiji prema Telegrafu. Ovo može biti veoma korisno kada trenutno birate destinaciju za letovanje i razmišljate kakva iskustva Vas mogu očekivati.

Postoje četiri stepena ugroženosti: niska opasnost (bezbedna zemlja); postoji osnov za opasnost; moguća opasnost; visoka opasnost; a kako su Evropa i Mediteran najžešće pogođeni terorističkim napadima u poslednje vreme, najveći broj ugroženih zemalja je upravo iz ovog regiona. Počećemo od toga da su celokupna saharska i Severna Afrika i zemlje Arabijskog poluostrva označene najvišim stepenom opasnosti.

Zapadni kraj Mediterana, gde se Evropa i Afrika praktično spajaju, predstavljaju sponu kroz koju najviši stepen opasnosti stiže u zemlje Zapadne Evrope, i to Španiju, Francusku, Belgiju, Nemačku i Veliku Britaniju. Na istoku Evrope tj. u Maloj Aziji, naravno je Turska označena kao visoko opasna zemlja, što smo nažalost i mogli videti nakon brojnih terorističkih napada u Istanbulu i ostatku Turske. Takođe je i Rusija označena kao visoko ugrožena zemlja terorizmom.

Mogućom opasnošću su označene Holandija, Danska, Švedska, a zatim Italija, Grčka, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Austrija i Ukrajina, dok drugi stepen prema manjoj verovatnoći opasnosti tj. osnov za opasnost u budućnosti ima Srbija. Uz Srbiju u ovu kategoriju su svrstane i Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Belorusija i još par zemalja.

Najbezbednije zemlje u Evropi prema ovom mapiranju su:

  • Švajcarska 
  • Češka 
  • Moldavija 
  • Poljska i
  • Baltičke zemlje.

Najugroženija zemlja je Turska koja je i pre poslednjeg napada na aerodromu Ataturk u Istanbulu bila označena kao najnestabilnija.

Pored zemalja Evrope i mediteranskih država, najugroženije zemlje terorizmom su i: Avganistan, Australija, Burma, Kamerun, Čad, Kolumbija, Etiopija, Indija, Indonezija, Kenija, Lebanon, Malezija, Pakistan i druge.

Ipak, ovo ne znači da su apsolutno sve ove zemlje zaista opasne, jer recimo, kao što ste i sami svesni, Francuska kao jedna od najpogođenijih zemalja terorizmom u poslednjih godinu dana, a posebno Pariz, bez ikakvih opasnosti i problema biva domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu. Zato, dovoljno je da jednostavno proverite stanje u zemlji koju putujete pred sam put, ako je već ranije putovanje uplaćeno, u suprotnom dobro razmislite gde ćete otputovati.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.