Najaktivniji putnik na svetu – Trofej koji putuje 300 dana godišnje

Svetski poznati sportski kup tj. hokejaški trofej zvan Stanley Cup je verovatno najaktivniji „putnik“ na svetu, s obzirom na to da putuje preko 300 dana godišnje na najrazličitije turističke destinacije! Na ovome bi mu pozavideli najveći svetski putnici i najbogatiji ljudi sveta, a evo i zbog čega je to zapravo tako.

Hokej je jedan od najpopularnijih sportova u Severnoj Americi. Pogotovo u Kanadi, u čijem se gradu Torontu nalazi i legendarni The Hockey Hall of Fame koji predstavlja mesto gde se čuva pomenuti Stenli kup, a koji se svake godine dodeljuje novom pobedniku Nacionalne hokejaške lige Amerike. Pošto je Stenli kup najstariji sportski trofej u Severnoj Americi, veliki broj posetilaca dolazi da poseti ovaj hojekaški muzej slavnih upravo zbog njega, gde zaista imaju šta da vide i koji zaista vredi posetiti ako volite hokej. Međutim, iako je Stenli kup glavna atrakcija ovog hola slavnih, posetioci gotovo da nemaju priliku da ga vide, jer je Stenli Kup uvek na putu! Originalna verzija kupa je napravljena davne 1892. godine.

Razlog za ovo je činjenica da u poslednjih 20 godina, svaki član pobedničkog tima za određenu godinu, dobija Stenli kup na jedan dan za sebe. Dakle, jedan dan u godini svaki član tima koji poželi da se pohvali ovim Kupom može da ga ponese sa sobom, da se sa njim uputi na odmor, da se hvali po gradu dok kup viri iz automobila ili šta god da poželi. Možete zaključiti zbog čega je ovaj trofej onda na putu tokom cele godine, iako to zaista košta, posebno ako znate da je ogroman broj NHL igrača tj. hokej igrača u Americi iz stranih zemalja širom sveta. Oni dolaze iz Rusije, Švedske, Avganistana, Dubaija i mnogih drugih zemalja. Još ako se sportisti i članovi tima, od fizioterapeuta do vodonoše upute na odmor, Stenli kup može posetiti i daleke egzotične destinacije.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 16.05.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.