Najviši spratovi Koloseuma uskoro otvoreni za javnost!

Posle 40 godina, turisti u Rimu ponovo će moći da uživaju u pogledu na grad s najviše tačke Koloseuma, pošto je restauracija Koloseuma konačno gotova!

Koloseum Rim

Nakon detaljne i opsežne restauracije najviših spratova drevne arene, posetioci će ponovo moći da šetaju petim spratom Koloseuma. Od 1. novembra ove godine, turistički vodiči će svoje ture sigurno voditi kroz sveže renovirane spratove i sa vrha arene turistima pričati o istoriji ovog veličanstvenog zdanja, a uživanje u pogledu biće moguće za sve.

Najveći amfiteatar ikada sagrađen godišnje poseti oko 5 miliona turista. Mogao je da primi do 80 hiljada ljudi, ali sada će njegov kapacitet biti znatno proširen.

PROČITAJTE JOŠ I: Rimski Koloseum – zanimljivosti koje morate znati!

Italijanski ministar kulture Dario Franceschini kaže da ovo javnosti konačno vraća drugi deo građevine, i da pruža neverovatan pogled kako na Koloseum, tako na ceo grad.

Rekonstrukcija Koloseuma

Peti sprat Koloseuma nalazi se na visini od 37 metara i pruža spektakularan pogled na Večni grad. Ipak, prvobitno se poslednji nivoi uopšte nisu cenili. Peti nivo je, kada je Koloseum služio svojoj prvobitnoj svrsi, bio nivo gde su se smeštali plebejci, da sede na drvenim klupama ili stoje ako nije bilo mesta.

Posetioci su se smeštali prema statusu: vladar je sedeo u posebnom delu. U samom podnožju su na mermernim klupama sedeli senatori, vitezovi su sedeli u sredini, a za trgovce je bio rezervisan četvrti nivo. Mesta su bila numerisana.

Koloseum se nalazi u samom srcu Rima i njegova gradnja završena je 80. godine n.e. Tu su se održavale borbe gladijatora, egzekucije, lov na životinje, simulacije slavnih bitki i predstave.

Autor: Anja Milovanović | Objavljeno: 12.10.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.