Napuštene znamenitosti Portugala postaju turističke atrakcije

Kako bi očuvali istorijski, kulturni i socijalni identitet svoje zemlje, a ujedno i doprineli njenoj atraktivnosti i turizmu, portugalska vlada je pokrenula inicijativu “Revive” koja za cilj ima promociju manje poznatih gradova i napuštenih istorijskih znamenitosti.

lisabon-portugal-panorama-zalazak

Palate i zamkovi postaju hoteli

Coimbra, Amarante, Arouca, Evora i Portalegre samo su neke od ukupno 33 istorijskih znamenitosti koje će ova organizacija “oživeti”. Među njima se nalaze napuštene vojne tvrđave, bivše palate, zamkovi, i mnogi drugi zaboravljeni gradski lokaliteti.

Ideja ovog projekta je da privatni ugostitelji preuzmu ove destinacije u svoje ruke i naprave od njih turističke atrakcije. Stare zgrade i građevine biće renovirane i pretvorene u hotele, restorane, ali i centre za kulturne aktivnosti i događaje.

Od krucijalne je važnosti da ove znamenitosti očuvamo, cenimo i ispromovišemo, kao i da ih učinimo dostupnim široj javnosti – navodi se na zvaničnom sajtu programa Revive.

Velike investicije u zaboravljene delove Portugala

Za sada su potpisana dva ugovora sa privatnim investitorima i hotelijerima koji će uložiti novac u oživljavanje ovih znamenitosti, i raditi na povećanju popularnosti manje poznatih Portugalskih gradova. Program je baziran na koncesijama koje će trajati između 30 i 50 godina, u zavisnosti od građevina. Uprkos privatnim investicijama, svi ovi objekti ostaće u javnom vlasništvu.

Grad Elvas, u kome se nalaze vile iz 17.veka, već je urbanizovan. Hotelski lanac “Vila Gale” je uspeo da manastir “Sao Paulo” pretvori u hotel sa četiri zvezdice. U oporavak i adaptaciju ovog zemljišta uloženo je oko 5 miliona evra.

Za sada postoji interesovanje za ovaj projekat i potencijal da se njegovom realizacijom privuku turisti. Možda će Lisabon i Porto, trenutno najposećeniji gradovi Portugala i jedni od najposećenijih gradova Evrope, dobiti konkurenciju. Možda će vas baš neka od ovih ponuda turističkih agencija odvesti do Portugala.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 02.04.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.