Naučni rad tvrdi: do 2100. lov na ljude kao vrsta turizma

Koliko god zastrašujuće zvučalo, naslov praktično govori sve. Pošto je u opšteprihvaćenim moralnim vrednostima i ljudskoj prirodi veoma kontroverzan i lov na životinje, pogotovo u sportske svrhe, nezamislivo i apsurdno izgleda činjenica da bi mogao postojati lov na ljude. Ipak, jedan naučni rad profesora Rajta sa univerziteta u Britaniji, predviđa da će se do 2100. godine skoro sigurno pojaviti i razviti lov na ljude kao forma sporta i vrsta turizma.

Ovaj veoma mračan pogled na budućnost turizma, koji se pritom ne tiče nedostižno skupog rezervisanja soba, ili loše hotelske usluge, ili pak sa druge strane terorizma, opasnih aviona i loš rad turističkih agencija na koje se turisti povremeno žale, predviđa da će se u ne tako dalekoj budućnosti razviti lov na ljude kao vrsta turizma. Bogati će loviti siromašne radi rekreacije i sporta.

Profesor turizma iz Britanije, Daniel Rajt, je o svojim predviđanjima pisao u zvaničnom naučnom časopisu „Futures“. U svom članku on se poziva na sve teže iskorišćavanje i preopterećenje planete Zemlje i naše životne sredine, te da će to vremenom jako uticati na odnos bogatih, koji će imati pristup svim ograničenim resursima, i siromašnih koji će jedva pronalaziti načine da obezbede hranu. Ovakav međuljudski odnos će praviti sve veće razlike i u jednom trenutku verovatno dovesti do ovakvog mračnog turizma.

Njegova predviđanja kažu da će do 2100. godine najbogatiji ljudi biti u mogućnosti da love ljude, dok će do 2200. godine postojaće i televizijski prenosi ovakvog „lovnog turizma“. Podseća li Vas to na neki skorašnji holivudski film?

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.