NEOS MARMARAS – Sitonija (Grčka) | Vodič za letovanje

Ukoliko ste zamislili da ove godine godišnji odmor provedete u malom mediteranskom gradiću, imamo baš takvo mesto za vas. U narednim redovima predstavljamo vam najpopularnije letovanje na Sitoniji – Neos Marmaras, simpatično mesto na Halkidikiju.

Turistički centar Sitonije - Neos Marmaras

Za sve one koji su bar jednom išli na Halkidiki, veoma lako će doći do Neos Maramarasa. Ako se niste kretali u ovom pravcu, ne brinite,  vrlo je jednostavno.   Samo pratite oznake sa ovim mestima: granični prelaz Preševo – auto-put Makedonija- granični prelaz Tabanovci, put ka Solunu, obilaznica oko Soluna, put ka Nea Mudanji, izdvajanje za Sitoniju i na 120km od Soluna sačekaće vas Neos Marmaras.

O Neos Marmarasu

Današnji Neos Marmaras stvorile su izbeglice iz Male Azije 1922. godine kada su ih  sa ostrva Marmaras proterali Turci. Smatra se da su tri kapetana povela svoje sunarodnike u potragu za novom zemljom. Jedan deo je otišao u pravcu Evie, dok je najveći deo svoje crveno bele barke santale ukotvio na terenu današnjeg Neos Marmarasa.  Pored velikih teškoća (gladi, bolesti), novopridošlo stanovništvo je 1937. godine podiglo crkvu Svetog Arhangela Velikog, 1952. Izgrađen je put za Nikiti i druge delove Halkidikija, 1967. stanovnici obližnjeg mesta Parthenona se sele u Neos Marmaras, 1970. Neos Marmaras dobija vodu i počinje nova era u razvoju ovog mesta. Izgradnjom najpoznatijeg hotelskog kompleksa na Halkidikiju, Porto Carras, dolazi do masovnog razvoja turizma ovog mesta.

Danas Neos Marmaras živi tokom čitave godine. Broj stalnog stanovništva se kreće oko 3.000, dok u vreme turističke sezone, u brojnim vilama i hotelima smešteno je preko 20.000 ljudi.

Korisne informacije

Cene i vanpansionska potrošnja u Neos Marmarasu

Ležaljke i suncobrani na plaži su gratis uz kupovinu pića, mada na Kalogria plaži pored pića ležaljke se naplaćuju 2 eur. Uvek se raspitajte da li se i šta koliko naplaćuje.

Beach bar – kafa – 3,5eur, pivo – 4-5 eur,  piće – 7eur, kokteli – od 8eur pa naviše,

Kafići u gradu i klubovi –  kafa 3,5 eur, piće – 8eur, kokteli – od 9 eur pa naviše,

Giros – od 2,5eur pa naviše,

Restorani – jeftiniji restorani od 8eur/ po osobi, skuplji restorani od 20eur pa naviše po osobi.

Mali primorski gradić, smešten na tri brežuljka, koji se spuštaju na dve prelepe plaže, mesto je velikog broja turista iz svih delova Evrope. Široka ponuda vanpansionskih usluga, odmora i zabave glavni su razlozi zašto turisti biraju ovo mesto.

U gradu imate sve što vam je neophodno tokom boravka. Pored lokalnih prodavnica, ovde  se nalaze i megamarket Masutis na ulazu  i Arvanitidis na izlazu . Ukoliko  planirate veću kupovinu, istu možete obaviti u susednom Nikitiju gde je smešten Lidl. Svakog četvrtka u gradu je pijačni dan, gde možete pronaći masline, tradicionalno domaće maslinovo ulje, voće, povrće, čajeve i začine, kao i garderobu i opremu za plažu. Savetuje se poseta pijaci gde možete osetiti duh starog Neos Marmarasa i lokalnu tradiciju. U gradu se nalaze i mesare, pekare, apoteke, lekarske ordinacije, renta a car agencija, banke, pošta, tri benzinske pumpe, lokalni mehaničar. Sam grad podeljen je na više trgova u kojima se nalazi veliki broj klubova, taverni, restorana i predstavlja centar zbivanje noćnog života. Uz samo more nalazi se šetalište sa poznatim barovima i mestima za predah i uživanje u zalasku sunca. Neos Marmaras je luka i mesto smeštene kapetanije odakle se kreću taxi brodići ka turističkom kompleksu Porto Carras , kao i drugi turistički brodovi ka mnogim plažama Sitonije.

Plaže na Neos Marmarasu

Turistički centar Sitonije - Neos Marmaras

Grad se nalazi na zapadnoj obali Sitonije, tako da uživanje na plaži može da potraje duboko u noć. U Neos Marmarasu nalaze se dve plaže: gradska plaža i plaža Paradizo.

Gradska plaža – predstavlja jednu od najlepših plaža Sitonije. Lepo uređena peščana plaža nosi plavu zastavicu za čistoću mora. Veliku prednost ima prirodan hlad na plaži i tiho more bez talasa.  Čitavom dužinom, od 1km, plaža obiluje kafićima, barovima, trafikama i sportskim sadržajima. Na južnom delu plaže nalazi se čuveni hotelski kompleks Porto Carras .

Plaža Paradizo – počinje pre samog ulaza u Neos Marmaras, a prostire se sve do gradske plaže. Danas je ova plaža izuzetno atraktivna, odlikuje je peskovito-šljunkovita obala i isti takav ulazak u more. U odnosu na gradsku plažu znatno je mirnija, bez buke, beach barova, a budući da je i bez prirodnog hlada, savet je poneti sopstvene ležaljke i suncobrane. Ova „rajska plaža“ meta je turista koji žele odmor, a ovde ga i nalaze.

Pored plaža u Neos Marmarasu postoji veći broj malih, čistih, izolovanih uvala gde se možete potpuno odmoriti ili uživati u ronjenju i posmatranju bogate morske faune.

Plaže u okolini Neos Marmarasa

Sitonija je poluostrvo koje je, bez preterivanja, prekriveno prelepim plažama. Ukoliko ste voljni da vozite, u okolini Neos Marmarasa naze se izuzetne plaže. 15km severno od Neos Maramarasa smeštena je Kalogria beach, plaža sa belim peskom i obližnjim ostrvcetom do koga možete doplivati. U severnom delu plaže nalazi se jedan od najpoznatijih beach barova na Sitoniji, Mango beach bar koji nudi uslove za celodnevni boravak na plaži. Tik uz nju smeštena je Spathies beach, plaža smeštena u dve uvale, bez propratnih sadržaja, samo kupanje i uživanje na stenama.  Na svega 8 km severno od Neos Marmarasa smeštena je  Lagomandra beach. Duga peščana plaža sa čistom, prozirnom vodom, borovom šumom kao prirodnim hladom idealna je za porodice sa decom. Kako se pruža u dužinu od 1km, Lagomandra daje mogućnost i za različite sportove na vodi. Lako je pristupačna i ima parking. Mesto gde ćete opustiti sva čula i napuniti se zdravom pozitivnom energijom, svakako je Lagomandra. Među najlepšim plažama ističe se i Koviou beach, smeštena između Kalogrie i Agios Ioanis plaže na 5km od Nikitija.

Šta obići u Neos Marmarasu i okolini

Kako biste upotpunili boravak u Neos Marmarasu, pored boravka i uživanja na plažama, svakako se preporučuje poseta nekim od atrakcija u neposrednoj blizini.

Etno selo Partenonas

Mesto čiji su stanovnici naseljeni u Neos Marmarasu vodi poreklo iz X veka. U selu je sačuvana arhitektura iz davnih antičkih vremena, maslinjaci, crkva Svetog Stefana iz prve polovine XIX veka, muzej folklora… Značaj sela ogleda se i u činjenici da je selo proglašeno kulturnim dobrom i nalazi se pod zaštitom EU i Grčke. Selo se nalazi na svega 5km  od  Neos Marmarasa na uzvišenju . Svaki minut potrošen u ovaj obilazak višestruko vredi.

Kompleks Porto Carras

Lokalnim taxi brodićem ili peške uz plažu možete doći do kompleksa Porto Carras. Luksuzni hotelski kompleks čine tri hotela, jedan od najvećih kazina u Grčkoj, Kohi plaža, 25 golf, teniskih i drugih sportskih terena, maslinjaci, vinogradi i čuvena vinarija Porto Carras sa sortama belog, crnog i roze vina.

ORGANIZOVANI IZLETI

U okviru ponuda naših turističkih agencija  na terenu, preporučuju se izleti do Soluna, Zejtinlika i Waterland-a, obilazak pećine Petralona u blizini Nea Mudanje, krstarenje zapadnom obalom Svete Gore i obilazak Uranopolisa, krstarenje zalivom Toroneos i poseta ostrva Kornjača, obilazak najlepših plaža Sitonije. Na svakom od ovih izleta  zasigurno ćete uživati i upotpuniti vaš godišnji odmor.

Noćni život

Kada se kupanje završi i kada odgledate romantični zalazak sunca, Neos Marmaras vas poziva na svoje gradske trgove i noćni život u nekom od restorana, taverni ili barova. Ponuda je veoma bogata. Ukoliko želite u pravi noćni izlazak nećete oskudevati, Neos Marmaras živi tokom čitave noći. Ako pak na odmor dolazite sa malom decom ili je mir drugo ime vašeg odmora, savetujemo vam da smeštaj pronađete van gradskih trgova.

Najpoznatija mesta za izlazak

Kafić La Piazza  sa opuštajućom muzikom, zanimljivim ambijentom i ljubaznim osobljem.

Senso bar – smešten u centru mesta sa dobrom muzikom, još boljom uslugom i pristupačnim cenama.

Posebno aktuelni među mlađom populacijom su klub Ploton u neposrednoj blizini crkve u centru grada sa impresivnim enterijerom i najboljim koktelima.

Klub Molos smešten na samoj obali, sa idiličnim pogledom na more, dobrom zabavom i kvalitetnom uslugom .

Poznati beach barovi koji se ističu svojom uslugom, meta su mnogih turista. Poznatiji barovi su Livas – najpoznatiji beach bar na gradskoj plaži, Sabbia beach bar u neposrednoj blizini Porto Carras-a, Havana beach bar– idealan za opuštanje i uživanje na plaži , aktuelan tokom čitavog dana i noći.

Lokalne specijalitete, mediteransku i internacionalnu kuhinju možete poručiti u većini restorana i taverni u Neos Marmarasu.

Najpoznatiji restorani i taverne u Neos Maramarasu

Okyalos – riblji restoran sa predivnim pogledom na more, poznat po ribljim i drugim morskim specijalitetima. Važi za fensi mesto, što uslovljava i više cene u odnosu na druge restorane.

Smatra se da je najbolji giros ne samo u Neos Marmarasu, nego na celoj Sitoniji  u Alcanu.

Alcano se nalazi u glavnoj ulici, meta je mnogih turista i velikih gužvi. Ako se odlučite za Alcano, naoružajte se strpljenjem, isplati se.

Taverna Simadi smeštena je na Paradiso plaži. Poznata je po tradicionalnoj grčkoj kuhinji i morskim specijalitetima.  

Taverna Kymata je jedna od najstarijih taverni u Neos Marmarasu. Tradicija poslovanja duga više od šest decenija glavni je pokazatelj kvaliteta. Najbolje je da dođete i da se sami uverite. Taverna Panos se nalazi na par kilometara od samog Neos Marmarasa. Ušuškana u jednoj od uvala regije Agia Kiriaki sa svežim tradicionalnim grčkim jelima i ribljim specijalitetima.

Kako je Neos Marmaras centar turističkog zbivanja na Sitoniji, cene u kafićima, barovima i restoranima su više u odnosu na druga mesta na Sitoniji. Upravo cene i brdovita lokacija često se navode kao glavni komentari protiv Neos Marmarasa, a ujedno i jedini, što je dobar skor za ovaj divan primorski gradić.

Neos Marmaras, naši turisti, često povezuju sa dalmatinskim morskim gradićima. Nije ni čudo. Smešten u amfiteatralnom udubljenju, sa uličicama koje se strmo spuštaju i uzdižu, sa duhom turističkog mesta, mirisom borovine i zvukom talasa ovaj mali grčki gradić podseća na hrvatsko primorje.  Ukoliko ste skloni evociranju uspomena i  raspoloženi za dinamičan, romantičan i kvalitetan godišnji odmor, Neos Marmaras se čini idealnim mestom  za vas. Razmislite o tome.

Autor: Snezana Trtica Graovac | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.