Nesvakidašnje zamerke putnika

Niko ne voli da bude prevaren tokom putovanja, a kamoli udaren, zgnječen ili zaražen nekim osipom. Ali, dešava se, i kada se dogodi putnici se žale, a ponekad i podnesu tužbu. Nedavno je putnik na krstarenju dobio 21.5 miliona dolara od kompanije Holland America, jer su mu se jedna od senzornih vrata zatvorila na glavu. Incident se desio na krstarenju 2011. godine, nakon kog je Džim Hausman tvrdio da pati od napada epilepsije, promena u raspoloženju i glavobolja. Kada je sudija iz Sijetla presudio u njegovu korist i dodelio mu ogromnu sumu novca, Internet je pomahnitao. Hausmanova žena se nakon toga pojavila u medijima kako bi se branila i opravdala presudu. Holland America je takođe u pomenutoj emisiji objavila da će uložiti žalbu na presudu. Bez obzira na to šta će se desilo sa ovim slučajem, bitno je da nas podseća na loše stvari koje se mogu dogoditi na putovanjima – i ne samo putnicima, već i turističkim radnicima. Takođe nas podseća da postoji dosta čudnovatih pravnih slučajeva koji su podnešeni zbog incidenata koji su se desili na putovanjima tokom poslednjih nekoliko godina. U nastavku sledi nekoliko interesantnih.

Previše turbulencije

U novembru 2015. godine, stjuardesa Aer Lingus avio kompanije tužila je prevoznika zbog prekomerne turbulencije tokom leta. Kasandra Redin izjavila je Višem sudu u Irskoj da je avion Erbas 320 na letu za Dablin potonuo prebrzo i odskočio tri puta po pisti uzrokujući da bescarinske boce popucaju u delu za ručni prtljag i da alkohol iscuri po kabini, kao i to da je povredila leđa i vrat. Ona tuži kompaniju zbog tih povreda, ali Aer Lingus odbija da prihvati sve optužbe, govoreći kako je nalet vetra uzrokovao potrese, a ne pilotska greška. Redin je kasnije povukla tužbu.

Sused sa viškom kilograma

Putnik Džejms Andres Basos tužio je Etihad zbog povreda leđa koje tvrdi da je zadobio sedeći pored osobe sa prekomernom težinom na letu od Sidneja do Dubaija 2011. godine. Basos objašnjava da je bio primoran da sedi u nepravilnom položaju kako bi se prilagodio putniku sa viškom kilograma (koji je takođe učestalo kašljao) i da je ta neprijatnost tokom sedenja inicirala zdravstveno pogoršanje. Sudija Okružnog suda u Brizbejnu naložio je da Basos uradi lekarski pregled, da bi se saznalo da li se to stvarno dogodilo.

Toksična uniforma

Nisu sve uniforme dovoljno moderne da bi bile prodavane široj javnosti, kao što se Stjuart Vajsman crvene salonke prodaju u „Zappos-u“, a sastavni su deo uniforme kompanije Virgin America. U stvari, u 2012. godini stjuardese Alaska Airlines-a podnele su zajedničku tužbu protiv proizvođača odeće Twin Hill zbog toga što im je uniforma bila toliko neudobna da je izazivala osip i plikove. Neki članovi posade su se takođe žalili na abnormalne probleme štitaste žlezde, gubitak kose i na otežano disanje. Krivac za sve je navodno bila boja pod nazivom „Disperse Orange 37/76“ koja je zabranjena u upotrebi bojenja odeće. Poytner pravna grupa predstavljala je 145 članova posade i suđenje je počelo 1. februara, kako bi se utvrdilo da uniforme sadrže toksične supstance. Što se tiče njihovog odevanja do tada, avio kompanija – čije ime nije navedeno u optužbi – obezbedila je nove uniforme.

Prekinuto krstarenje

Priroda ima svoju ćud… kao i razočarani putnici na krstarenju. Putnici na kruzeru Carnival Spirit, koji je plovio od Sidneja do Nove Kaledonije, podneli su tužbu australijskom sudu nakon što je njihovo osmodnevno krstarenje u martu prekinuto posle samo 3 sata. Razlog prekida je tropski ciklon koji se razvio tri dana pre početka plovidbe. Kompanija čiji je kruzer, prvobitno nije ponudila nikakvu nadoknadu, ali je potom ipak dala $150 kredita po osobi i nakon žalbi putnika još dodatnih 50% popusta na sva buduća krstarenja. Nezadovoljni, putnici su podneli tužbu kod advokatske firme Arnold, Thomas & Becker, tvrdeći da su izgubili bespovratno svoj novac, pa čak i da su morali da potroše dodatno kupujući zimsku odeću, jer su bili preusmereni za Melburn. Takođe, tvrde da je kompanija morala da bude upućena u sve detalje o oluji i organizuje putovanje ranije. Žalba je podignuta u avgustu, a predstavnik iz advokatske firme rekao je da je predmet u ranoj fazi parnice, a da će se stranke sastati pred sudom ove godine.

Najiritantniji putnik

Stjuart JetBlue avio kompanije, Elio Kabral, tužio je putnika. Kabral je opšte poznat kao heroj koji je obuzdao pijanog putnika Antonija Inou koji je postao ratoboran tokom leta od Dominikanske Republike do Njujorka 2011. godine. Uz pomoć dvojice njujorških policajaca koji su bili van dužnosti na ovom letu, Kabral je vezao lisicama Inou i bio udaren tri puta tokom Inoinog opiranja. Protiv Inoe je podignuta optužnica za napad pri Federalnom sudu u Bruklinu i osuđen je na tri meseca zatvora, a Kabral je podneo tužbu za nadoknadu neodređene svote novca zbog pretrpljenog stresa i fizičkih povreda. Ironično, Inoa je podneo tužbu 2014. godine, ali protiv Google-a, YouTube-a i kompanije Dailymotion, koja je pustila u etar video na kome je snimljen incident. Iako je video uklonjen sa Interneta, Inoa je tvrdio da je pretrpeo cyber nasilje i tražio je 200.5 miliona dolara nadoknade. Slučaj je odbačen. Ukoliko vam se nekad učini da su vaše zamerke netipične, prisetite se ovih slučajeva.

Autor: Bojana Migrić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.