Norveško selo preplavljeno turistima usled Google Maps greške

Kada se pojavi greška u nekoj poznatoj i velikoj aplikaciji kao što je Google Maps, obično je primeti veliki broj ljudi. Ipak, kada je greška u specifičnoj stvari, kao što je lokacija neke turističke atrakcije, primete je samo oni koji su se tamo uputili. Upravo to se desilo sa stotinama turista koji su posetili Norvešku i pošli u potragu za poznatom stenom Preikestolen, poznatijom kao Propovednikova stena. Navigacija ih je uputila na potpuno neočekivano mestašce u Norveškoj.

Preikestolen stena propovednika u Norveškoj

Iako šarmantno, verujemo da nikom od turista nije palo na pamet da poseti gradić Fosmork na svojoj turi kroz Norvešku. Na oduševljenje meštana koji ovde žive, Google Maps aplikacija je navodila turiste u ovo mestašce, iako su tražili lokaciju poznate litice visoke 604 metra. Ova fantastična litica koja izgleda kao da je nožem odsečena se uzdiže iznad fjorda Lisefjord, i pruža neverovatan vidikovac na celu oblast. Norveška je zemlja fjordova a ovo je jedan od najlepših svakako.

Kako Preikestolen godišnje poseti više od 200.000 turista, možete misliti kakav je to šok bio za stanovnike Fosmorka, koji nisu navikli na tako veliki broj turista.

Iako još uvek nisu iskoristili potencijal ove greške, meštani Fosmorka su gostoljubivi pa pozajmljuju dvogled svojim gostima, ne bi li posmatrali stenu Preikestolen iz drugog ugla. Iz Fosmorka se stena vidi jasno, s obzirom na to da se nalazi na oko 40 minuta vožnje kolima od stene, ali sa druge strane fjorda.

Lokalci kažu da im pažnja prija, jer mnogo češće nego ranije imaju priliku da se susretnu sa drugim kulturama i etničkim grupama, s obzirom na to da Propovednikovu stenu posećuju turisti širom sveta, a najviše Kinezi, Japanci i Amerikanci.

Preikestolen Norveška Google Maps

Iako nisu videli neki specijalni profit od kratkih poseta turista, meštani su smatrali da barem mogu biti ljubazni s obzirom na činjenicu da obično bude kasno zaa uspon na ovu veličanstvenu stenu, kada turisti već stignu do njihovog grada.

Da li ste imali priliku da posetite Norvešku i njene prirodne atrakcije? Pišite nam o tome, rado ćemo objaviti Vaš putopis u okviru PutujSigurno magazina.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 31.05.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.