Nova Godina – vodič kroz Beč

Počinje novogodišnja euforija, a u vezi sa tim i pitanje „Gde provesti zimske praznike?“.

Ukoliko vaš izbor bude prestonica Austrije, Beč, savetujemo da pripremite plan putovanja, kako bi videli sve bitne znamenitosti i iskoristili slobodno vreme za posetu najpoznatijih poslastičarnica, najprometnijih shopping ulica i raznih novogodišnjih postavki, kao što je ona ispred većnice ovog grada.

Ako dolazite automobilom, udaljenost od Beograda do Beča je oko 600 km. Krenite u ranim jutarnjim časovima i zaustavite se na oko 50 km pre grada i svratite u najpoznatiji shopping outlet u Evropi, Parndorf Outlet. Ovde možete naći najpoznatije robne marke sa sniženim cenama i do 70% kao što su Prada, Gucci, Michael Kors i još mnogo drugih, ali i pristupačne brendove poput Mango, Intimissimi, Tommy Hilfiger itd.

Ako se ipak odlučite za putovanje avionom, aerodrom je prilično lak za orijentaciju. Budući da je udaljen od grada oko 20 km, do centra ćete morati da izdvojite novac za neku od dodatnih opcija prevoza. Na raspolaganju su: TAXI (cena vožnje do grada je oko 25 eur), City Airport Train ili CAT – ekspresni voz (stiže do centra za 16 min a cena karte je 12 eur u jednom pravcu, odnosno 19 eur povratna karta), S-Bahn železnica (stiže do centra, do stanice Wien Mitte za 24 min i cena u  jednom pravcu je 4,40 eur), ili Postbusom koji stiže do grada za oko 20 min (Morzinplatz/Schwedenplatz) po ceni od 8 eur u jednom pravcu. Kada stignete u centar, najbolja solucija za prevoz je metro, jer pokriva sva mesta koja treba da posetite, a preporuka je kupovina karte koja važi 72 časa po ceni od 16,50 eur, jer bi cenu pojedinačne karte za jednu vožnju platili 2,20 eur.

Ukoliko ste novogodišnji aranžman uplatili preko neke agencije, prevoz do željene destinacije nije pod znakom pitanja, ali svoje slobodno vreme van programa putovanja možete iskoristiti u obilasku mesta koje ćemo navesti u nastavku teksta. Otići u Beč a ne posetiti ove znamenitosti je prava šteta, zbog toga obavezno zapamtite ove predloge:

St. Stephen’s Cathedral

Katedrala u srcu Beča sagrađena  je u gotičkom stilu neobičnog izgleda sa tornjem visokim 136m i najtežim zvonom sv. Marije od 20 tona. Ulaz je besplatan, osim ako želite da se popnete na vrh Južnog tornja i savladate 343 stepenika kako biste uživali u pogledu koji se pruža na ceo grad.

Dvorac Schönbrunn

Simbol Beča i raskoša u vreme vladavine carice Marije Terezije. Ulaz u palatu se naplaćuje u zavisnosti od toga koji deo i koliko soba želite da vidite. Ulaz oko palate je slobodan, a vredi prošetati se i do terase Gloriette koja pruža prelepu panoramu grada. U okviru ovog kompleksa  nalazi se i Zoo vrt, a cena dnevne karte za odrasle je 16,50 eur.

Rathaus

Plato ispred većnice grada u vreme praznika je pravi prikaz novogodišnje idile. Obavezno posetite štandove koji se postavljaju u vreme zimskih praznika i probajte bečke kobasice, aromatični punč ili uživajte u muzičkom programu.

Dvorac Belvedere

Kompleks baroknih palata u ulici Landstrasse sastoji se iz dve palate (Gornji i Donji Belvedere), a za ljubitelje umetnosti pruža nezaboravno iskustvo. Ovde imate mogućnost da vidite dela najpoznatijeg austrijskog umetnika Gustava Klimta i jedno od njih je upravo i slika „Poljubac“. Ulaz se naplaćuje.

Prater

Za ljubitelje zabave i adrenalina, preporuka je obilazak zabavnog parka Prater i vožnja ringišpil-točkom (Riesenrad) na visini od 60m ili obilazak muzeja voštenih figura Madame Tussauds po ceni od 20,50 eur za odrasle. U sklopu parka su i mnoge druge atrakcije sa cenom od 1,5 do 5 eur.

Nikako nemojte zaboraviti da posetite prvi Bezirk (okrug) koji je okružen ulicom Ringstrasse, a u čijem se sastavu nalazi jedna od najpoznatijih poslastičarnica u Evropi, Demel, osnovana davne 1786. godine u kojoj se uvek traži mesto više. Na par minuta hoda, kod zgrade gradske opere, nalazi se hotel „Sacher“  gde je priča o Sacher torti i započeta. U okviru hotela se nalazi kafe-poslastičarnica gde možete probati najpoznatiji slatkiš na svetu.

Ukoliko vam ostane vremena i novca, uživajte u pešačkoj zoni najveće shopping ulice Mariahilferstrasse. Niz prodavnica se prostire dužinom od oko 2 km, a sniženja tokom praznika su i do 70%. Prodavnice rade do 19h, osim četvrtkom i petkom kada rade malo duže, do 20h. Nedelja je neradna, kao i dani praznika.

Možda će tri-četiri dana biti malo da obiđete sve što ste želeli, ali jedno je sigurno, a to je da ćete se u ovom gradu osećati kao kod kuće, a miris punča koji se širi gradom i vatromet u novogodišnjoj noći će vas ubediti da ga posetite opet.

Autor: Tijana Jovanović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.