Nova mašina za veštački sneg omogućuje skijanje preko leta

Revolucionarna mašina za pravljenje veštačkog snega, bi mogla biti prvi pravi korak za produženo skijanje, pošto bi uz tehnologiju koju ova mašina za sneg koristi, skijanje moglo biti dostupno čak i preko leta. Skijaške turističke destinacije bi ovime mogle da znatno povećaju turistički promet pošto čak i najviši ski centri obično zatvaraju svoju ski ponudu tokom ranih prolećnih meseci, a sve je kasnije i otpočinju.

Mašina za pravljenje snega za skijanje preko leta - Fabrika snega

Italijanska kompanija koja je specijalizovana za opremu za skijanje i zimske aktivnosti i sportove, što i njeno ime TehnoAlpin samo govori, je proizvela mašinu za pravljenje snega koja sneg proizvodi nezvisno od niske temperature vazduha. Ova mašina se simpatično naziva Fabrika snega, a biće definitivno više nego korisna za ski centre koji požele da prošire svoju skijašku ponudu i produže skijašku sezonu.

Veštački sneg koji proizvode dosadašnje mašine za pravljenje snega, nisu bile u mogućnosti da proizvedu kvalitetan veštački sneg na temperaturama iznad -2°C tj. tokom prolećnih a pogotovo letnjih meseci. Fabrika snega će to moći da učini jer njena tehnlogija koristi posebne hladnjake i cilindre koji stvaraju izuzetno suve snežne pahuljice i to pri temperaturama čak do 32°C. Ovo je u krajnjem slučaju moguće jer ova mašina za pravljenje snega koristi I znatno manje vode, tačnije oko 7,8 puta manje nego inače.

Naravno, ovakva mašina je i neuporedivo skuplja od ostalih mašina za veštački sneg, tačnije oko 10 puta skuplja dostižući cenu oko 350,000 funti. Ono što kompanija napominje, jeste da ideja same mašine nije da se proizvede veštački sneg koji bi zaista bio upotrebljiv preko leta, jer to stvarno zavisi od spoljnje temperature vazduha na koju teško može da utiče bilo kakva tehnologija za pravljenje snega, ali će svakako omogućiti ski centrima znatno dužu skijašku sezonu, kako u predsezoni, tako i kasnije tokom prolećnih meseci.

Javite nam kakvi su vaši utisci bili na putovanju ako se ikada uputite na skijanje kad mu vreme nije.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 07.06.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.