Nova nada za turizam u Kazahstanu – geoglifi

Verovatno nikada niste čuli za reč “geoglif”. To su svojevrsne slike stvorene na zemaljskom tlu, najčešće nastale taloženjem kamenja, šljunka i sličnih materijala. Interesantno je reći da geoglife možemo videti u samo 12 zemalja na svetu, što ih čini idealnim elementom turističke ponude jedne zemlje. Upravo to je prilika koju Kazahstan želi da iskoristi.

Geoglifi u Kazahstanu su među najstarijima, najveći po površini i koncentraciji na određenom prostoru. Prvi put su otkriveni 2007. godine, a svoju popularnost duguju članku u New York Times magazinu, objavljenom 2015. godine. Nalaze se na severu Kazahstana, i vrlo malo su istraženi, što ih čini savršenim za zaljubljenike u ovaj vid turizma.

Turistička ponuda Kazahstana je naizgled siromašna, međutim ovu naciju odlikuju ne samo prirodne lepote, već i burna istorija, moderna arhitektura i gostoljubiv narod. Plan za narednih 5 godina je da se mnogo više pažnje posveti razvoju turizma. Na spisku popularnih svetskih destinacija, Kazahstan zauzima 85 mesto od 140 država, sa 5-6 miliona turista godišnje, i to uglavnom iz obližnje Rusije.

Turistička organizacija Kazahstana planira da usvoji model koji država Peru godinama uspešno primenjuje, predstavljajući geoglife stare 2000 godina kao jedan od ključnih elemenata svoje turističke ponude.

Veći broj turista, znači i veći broj zaposlenih u sektoru turizma. Procena je da oko 150.000 putnika godišnje odlazi u Peru isključivo da vidi geoglife. U Kazahstanu veruju da postoji velika šansa da se deo tih putnika odluči i za dolazak kod njih u goste.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 19.05.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.