Óbidos – romantično selo portugalskih kraljica

Portugalske destinacije zasluženo zauzimaju sve značajnije mesto u ponudi naših turističkih agencija. Ukoliko pođete u obilazak Portugala i glavnog grada Lisabon-a, naša topla preporuka je da obiđete i Óbidos, drevni gradić izuzetnog šarma koji se nalazi na 80-ak km udaljenosti od Lisabona. Ovaj gradić je pod zaštitom Unesco-a, tako da svoj izgled nije menjao skoro čitav vek. Njegove uske krivudave uličice popločane kamenom i ukrašene zelenilom i cvećem odišu romantikom, arhitektura pleni lepotom i jednostavnošću, a diskretna srdačnost lokalnog stanovništva je zaista nesvakidašnja. Sve ove čari Óbidos – a čine ga, definitivno, pravim izborom za vaše prvo naredno putovanje. Stoga, odlučili smo da vas upoznamo sa šarmantnim gradićem Óbidos – romantično selo portuglaskih kraljica.

Obidos - romantično selo porutgalskih kraljica

Istorija Obidosa

Óbidos nije imao burnu istoriju. Severoistočno od današnjeg naselja, na oko kilometar udaljenosti, pronađeni su ostaci rimskog naselja, pa se smatra da su Rimljani prvi naseljavali ovaj prostor. Posle njih, gradićem su kratko vreme vladali Vizigoti, a zatim ga u VIII veku osvajaju Mavari. Oni su prvi naselili breg na kojem se nalazi današnji Óbidos i nazvali ga Beleza Moreria (Divna Mavarska).

Prvi portugalski kralj, Afonso Henrique, oslobodio je Óbidos od Mavara 1148. godine, a 1210. kralj Afonso II ovo prelepo selo poklanja svojoj supruzi. Kada je 1282. i kralj Dinis selo poklonio svojoj supruzi kao svadbeni dar, ovaj čin prelazi u tradiciju i Óbidos postaje omiljeni venčani dar portugalskih kraljeva svojim suprugama. Zbog ovoga je Óbidos dobio naziv Vila das Rainhas (Kraljičino selo).

Geografski položaj i kako doći do Obidosa

Óbidos je gradić u oblasti Leiria. U njemu živi oko 12000 stanovnika. Smešten je 62km južno od istoimenog glavnog grada ove regije,  87km severno od Lisabona i oko 10km vazdušnom linijom istočno od samog Atlanskog okeana.

Od Lisabona do Obidosa možete doći železnicom, autobusom ili automobilom. Železnica se ne preporučuje zbog presedanja, a i sam put se oduži na 2 sata i 30 minuta u jednom smeru. Najbolje je, ukoliko ste u mogućnosti, da u nekom od rent-a-car servisa iznajmite automobil. Cene rent-a-car usluga zavise od modela automobila koji birate i vremenskog perioda iznajmljivanja, ali za 25 eura možete iznajmiti sasvim solidan automobil na 24 sata. U tom slučaju put u jednom smeru traje sat vremena, a moći ćete da se zaustavite gde god poželite i napravite neku lepu fotografiju za uspomenu. Sve vreme se vozite autoputem do vidno označenog isključenja za Óbidos, odakle vas od samog Obidosa deli manje od 2km. Kada dođete do kružnog toka, da biste stigli do velikog parkinga, potrebno je da idete levo, da ne biste mnogo kružili.

Zašto baš Óbidos

Obidos - romantično selo portugalskih kraljica

Približavajući se Obidosu, pred vama se ukazuje prizor kao iz bajke. Malo belo selo izdignuto na izduženom brežuljku i u potpunosti opasano očuvanim srednjovekovnim zidinama, sa rekonstruisanim mavarskim zamkom na vrhu, na prvi pogled deluje nestvarno. Unutar zidina moguće je ući kroz neka od starih gradskih vrata, a glavni ulaz je Porta da Vila, sa južne strane. Prolaz ove kapije raskošno je ukrašen plavim kamenim pločicama sa cvetnim i ljudskim motivima.

U blizini glavne kapije, ali sa spoljašnje strane zidina, nalazi se turistički centar. Ovde se možete detaljno informisati ili uzeti mape sa istaknutim znamenitostima Obidosa, radi lakšeg snalaženja.

Kada prođete kroz glavnu kapiju, pred vama je splet uskih uličica, koje su celom svojom dužinom popločane kamenom, pa pomalo podsećaju na ulice u starim jezgrima mediteranskih gradova. Da biste u potpunosti doživeli raskoš zelenila i cveća koje krasi ove ulice, izbegavajte posetu zimi. Stare bele kuće, oivičene ponekom žutom ili plavom linijom dokaz su koliko je ovo mesto sačuvalo autentičan srednjovekovni izgled.

Šetajući Obidosom, naići ćete na brojne galerije, kafiće i restorane uređene u etno stilu. Ono što posebno privlači pažnju turista su male, bogato snabdevene suvenirnice. Ovde možete kupiti tradiconalne portugalske ukrasne pločice, šarene petlove, oslikane čaše, slike, a ako poželite, možete kupiti i ceo viteški oklop. Prodavci su neverovatno diskretni i dozvoliće vam da polako sve razgledate, bez obaveze da bilo šta kupite.

Romantičnost Obidosa upotpunjuje i priča o portugalskom Romeu i Juliji. To su u stvari Pedro, sin portugalskog kralja i naslednik krune, i Ines, njegova velika ljubav, a inače dvorska dama njegove buduće supruge, koju mu je izabrao kralj. Zaljubljen u Ines, Pedro je ignorisao brak, a kada mu je zakonita žena umrla, oženio se ljubavnicom. Ljut zbog ovoga, kralj je naredio da se Ines pogubi, a posle kraljeve smrti Pedro dolazi na presto i posthumno proglašava Ines kraljicom.

Znamenitosti Obidosa

Praça de Santa Maria

Praça de Santa Maria je prelep trg smešten u neposrednoj blizini glavne ulice Rua Direita. Okružen je pokrivenom pijacom i starim građevinama, a na njemu su smeštene neke od najznamenitijih građevina Obidosa, kao  što su Picota, Igreja de Santa Maria i gradski muzej.

Picota spomenik iz XV veka

Picota je spomenik iz XV veka posvećen sinu kraljice Leonor, koji se 1491. godine utopio u reci Tejo. Telo dečaka predano je kraljici umotano u ribarsku mrežu, zbog čega je jedan od ključnih detalja na ovom spomeniku upravo ribarska mreža.

Igreja de Santa Maria

Obidos - romantično selo portugalskih kraljica

Igreja de Santa Maria je prva crkva podignuta u ovom mestu, a sazidana je na temeljima nekadašnjeg vizigotskog hrama. Izgradnja crkve je započela u XII veku i do danas je nekoliko puta rekonstruisana, tako da najveći deo građevine pripada renesansnom stilu. Unutrašnjost crkve je bogato oslikana i dekorisana plavim pločicama koje datiraju iz XVII veka. Crkva je postala poznata 1444. godine, kada se u njoj budući kralj Afonso V kao desetogodišnjak venčao sa svojom dve godine mlađom rođakom Isabelom.

Gradski muzej – Museu Municipal de Óbidos

U produžetku crkve Igreja de Santa Maria, sa njene zadnje strane, u prostorijama gde je nekad bila gradska većnica, danas se nalazi gradski muzej – Museu Municipal de Óbidos. U muzeju se nalaze kolekcije slika ulja na platnu iz XVI i XVII veka. Autor najvećeg broja slika je slikarka Josefa de Óbidos. Cena ulaznice u muzej je 1,50 eura, a važno je napomenuti da muzej radi dvokratno, od 10-13 i od 14-18 časova.

Igreja da Santa Casa da Misericórdia

Obidos - romantično selo portugalskih kraljica

U blizini je i Igreja da Santa Casa da Misericórdia, podignuta od strane kraljice Leonor u XVI veku, na ostacima svetilišta Capela de Espirito Santo. Ona je istovremeno i istorijska i umetnička građevina, jer predstavlja prvo barokno umetničko delo u Portugalu.

Igreja de São Pedro

Obidos - romantično selo portugalskih kraljica

Igreja de São Pedro je srednjovekovni hram, podignut između  XVII i XIX veka. Posle zemljotresa 1755. godine crkva je rekonstruisan, a od originalne građevine sačuvani su delovi gotske fasade, zlatni oltar i kula sa spiralnim stepeništem. U ovoj crkvi sahranjena je slikarka Josefa de Óbidos.

Igreja de São Tiago

Obidos - romantično selo portugalskih kraljica

Od crkava još možete posetiti Igreja de São Tiago u barokno-neoklasicističkom stilu, koju su posećivali isključivo članovi kraljevske porodice kada su boravili u Óbidosu, zatim Capela de São Martinho ili možda Santuãrio de Senhor Jesus da Pedra koja je izvan zidina i predstavlja najimpresivniju baroknu građevinu u Portugalu.

Važno je napomenuti da su crkve u Obidosu uglavnom otvorene u jutarnjim i poslepodnevnim satima, pa ako ih želite posetiti, imajte ovo na umu.

Stari akvadukt u Obidosu smešten je između parkinga i glavnog ulaza Porta da Vila. Sagradila ga je kraljica Caterina u XV veku, a dugačak je 3km.

Castelo de Óbidos

Castelo de Óbidos je dvorac koji se nalazi na najuzvišenijem mestu i predstavlja najmonumentalniju građevinu u Obidosu. Od 1148. godine nekoliko puta je proširivan, a u XVI veku, za vreme vladavine Manuela I, transformisan je u palatu. Od 1950. godine u dvorcu se nalazi luksuzni hotel Pousada Castelo de Óbidos sa šest soba i dva apartmana.

Šetnja zidinama oko Obidosa upotpunjuje doživljaj ovog mesta. Odozgo se pruža predivan pogled na okolne vinograde, stare vetrenjače i sam gradić. Moguće je napraviti ceo krug, ali se ne savetuje da se upuštate u ovu avanturu ako ste sa malom decom, jer nema sigurnosne ograde.

Okolina Obidosa

Lagoa de Óbidos

Lagoa de Óbidos je prelepa laguna udaljena 17 km od Obidosa. Automobilom se veoma lako stiže do nje prateći putokaze za portugalsko letovalište Peniche, a zatim se u mestu Amoreira skreće desno. Pre nego što stignete do lagune, nailazite na staro ribarsko selo, danas preuređeno u skromno letovalište. Ono je smešteno pored samog kanala koji lagunu povezuje sa okeanom. Sa druge strane kanala pruža se pogled na šarmantno letovalište Foz do Arelho, koje je u julu i avgustu prepuno turistima.

Obidos - romantično selo portugalskih kraljica

Ovde izdvajamo i dve predivne peščane plaže. Praia do Bom Sucesso istovremeno izlazi i na lagunu i na okean, a Praia do Rio Cortiço je nešto južnije i prostire su se u dužini od 11 km. Ceo potez ove plaže pogodan je za surfovanje.

Golf teren Praia D’el Rey

Za ljubitelje golfa u blizini je i prestižni golf teren Praia D’el Rey, jedan od sedam najboljih u Evropi.

Korisne informacije šarmantnom Obidosu u Portugalu

Hoteli

Hotel The Literary Man

Od hotela u Obidosu najpre izdvajamo jedan, koji bi se mogao svrstati u atrakcije, kako u Obidosu, tako i uopšte. To je hotel The Literary Man., u kojem je gostima na raspolaganju preko 45000 knjiga. Ovde su knjige bukvalno svuda – u sobama, u restoranu, baru, holovima, a obuhvataju širok opus žanrova. Inače, stanovništvo Obidosa je poznato po tome da svi vole da čitaju, a u prilog tome ide i činjenica da je UNESCO ovaj gradić 2015. godine  proglasio Gradom književnosti. Cena noćenja u dvokrevetnoj sobi u ovom hotelu kreće se od 90-120 eura.

Hotel Puasada Castelo de Óbidos

Ako poželite da svoj boravak u Obidosu upotpunite noćenjem u nekadašnjoj palati, budite spremni da za to zadovoljstvo u hotelu Puasada Castelo de Óbidos izdvojite najmanje 200 eura.

Pored ovih luksuznih hotela, u Obidosu se nalazi veći broj hotela i manjih privatnih objekata koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe i ukus turista, a cene su znatno niže. Prosečna cena jednog noćenja u dvokrevetnoj sobi je 60 eura, pri čemu je u nekim hotelima u cenu uključen i doručak.

Restorani i barovi

Restorani i kafići u Obidosu se savršeno uklapaju u celokupni ambijent ovog gradića. Nema buke i glasne muzike, atmosfera je opuštena, a konobari ljubazni i susretljivi. Ako niste sigurni šta da poručite, poslušajte njihov savet i sigurno nećete pogrešiti. Hrana koju poručite, osim što je sveža i ukusna, servirana je sa toliko pažnje i stila, da će vam prosto biti žao da pokvarite tako divan aranžman. Meni je uglavnom raznovrstan, od ribljih specijaliteta, preko portugalske i mediteranske kuhinje, do klasičnih evropskih jela. Obavezno probajte slatko-slanu kombinaciju portugalskih specijaliteta – nama se dopala.

Kada su u pitanju cene, i one su raznovrsne.

Restorani

Ako poželite da ručate u renomiranom restoranu hotela Pousada Castelo de Óbidos, za aperitiv, glavno jelo, desert i vino potrebno vam je oko 70 eura za jednu osobu.

Slično je i u restoranu Comendador Silva. Restoran je na izuzetno lepom mestu, u blizini gradske skupštine. Ambijent i atmosfera su veoma prijatni, ali je za ručak, uključujući aperitiv, desert i vino, potrbno izdvojiti 50-60 eura. Ovde možete probati portugalsko piće ginja ili ginjinha, za koje se može reći da je zaštitni znak Obidosa. To je liker od višanja koji se servira na tradicionalan način – sipa se u čokoladnu šoljicu, koja se posle ispijanja likera pojede.

Obidos - romantično selo portugalskih kraljica

Ako ste ograničenog budžeta, naš savet je da birate manje restorane ili barove, koji ne nose prefiks elitni. Ambijent u njima nije ništa manje prijatan, hrana je možda i boljeg ukusa, a cene su znatno niže.

Jedan od predloga je restoran Obidos Lounge, prelepog interijera i bašte, u neposrednoj blizini Igreja de Santa Maria. Restoran je u prilično prometnom delu Obidosa i u vreme ručka je uglavnom gužva, pa je možda bolje ovde doći na doručak , kada je gužva manjeg intenziteta. Za doručak, kafu i sok ovde je potrebno izdvojiti 10-12 eura.  

Barovi koje možete obići

Obidos - romantično selo portugalskih kraljica

Bar Ibn Errik Rex se nalazi pri kraju glavne ulice Rua Direita. Srednjovekovni dekor i flaše raznih pića svud unaokolo po zidovima, uključujući i nekoliko murala, daju ovom prostoru poseban šarm. Ginja koju vlasnici sami proizvode nosi epitet najbolje u Obidosu, a cena je 2,50 eura. Ono što će vas možda razočarati  je činjenica da je na meniju samo jedna vrsta jela – kobasice sa sirom i hlebom, ali kada ih probate, videćete da nema mesta razočaranju. Zaista su ukusne, interesantno servirane, a cena je 16 eura za dve osobe.

Cafe Snack Bar se nalazi izvan zidina Obidosa, na 15 minuta laganog hoda od Igreja de Santa Maria. Ovde je meni zaista raznovrstan, porcije velike, a cene više nego pristupačne. Unutrašnjost je čista i jednostavno dekorisana. Ispred objekta je omanji parking namenjen gostima, pa možete doći i kolima. Kompletan ručak u ovom baru košta ne više od 15 eura po osobi. Najskuplja jela su juneći kotleti i lignje na žaru – 9 eura, poslastice su sve po 2 eura, vino 1,50 eura, kafa 1,20 eura. .

Upoznajte kulturu Portugala kroz festivale Obidosa

Mercado Medieval

Mercado Medieval ili srednjovekovni vašar ima veliki značaj za Portugal i privlači veliki broj posetilaca. Vašar se održava svake godine od 10-20. jula, a smešten je unutar zidina, u neposrednoj blizini Gradske skupštine.

Lokalno stanovništvo se ovom prilikom maskira u seljake i seljanke, kovače, trgovce, konjušare,… Ovde možete videti kako se kovao novac, kako su izgledale postelje punjene senom u XIV veku, kakva se hrana nekad jela i kako se spremala, čuti muziku i pesmu tog vremena ili učestvovati u nekoj od dečjih igara.

Za trgovinu postiji poseban novac Torreão (1 Torreão vredi 1 euro)  i to je zvanični novac festivala, a na štanovima se može kupiti hrana, lekovito bilje, kopije nakita i tekstil.

Srednjovekovni viteški turnir

Van zidina Obidosa, na poljani, organizuje se srednjovekovni viteški turnir i neka vrsta srednjovekovnog lova.

Cena ulaznice na festival je 7 eura, a ako ste odeveni u srednjovekovnu odoru ne plaćate ulaznicu, kao ni deca mlađa od 12 godina.

Internacinalni festival čokolade

Obidos - romantično selo portugalskih kraljica

Internacionalni festival čokolade u ovom romantičnom gradiću mnogi koriste kako bi proveli posebne trenutke uz najmilije. U Portugalu je inače običaj da nekoga ko vam se dopada ponudite čokoladom.

Festival se održava svake godine u martu, a gradić u tom periodu izgleda još bajkovitije, ispunjen turistima i slatkim mirisom čokolade. Osim što možete videti najneobičnije čokoladne figure kao što su životinje (delfini, zebre, lavovi, slonovi), Diznijevi junaci, fado pevači,…ovde možete uživati u degustaciji novih čokoladnih ukusa i kombinacija.

Obidos je u svakom smislu jedinstven gradić. U njemu u potpunosti možete doživeti srednjovekovni duh Portugala, uživati u nesvakidašnjim detaljima ili provesti najromantičnije trenutke svog života. Uživajte u njegovim lepotama, osetite ukuse i mirise, oslušnite zvukove… Jednostavno, prepustite se čulima i koliko danas pošaljite besplatan upit za putovanje i osigurajte trenutke koje ćete pamtiti celog života.

Autor: Danica Utješinović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 12.10.2019.