Obilazak Londona (2. deo) – duh i simboli Londona

Kao i svaki pravi veliki grad s vekovnom istorijom i tradicijom, London ima svoja obeležja. To su ne samo karakteristična mesta, građevine i znamenitosti u Londonu koje smo pomenuli kroz prvi deo vodiča kroz London, već i kultivisane ceremonije, vozila, sportske igre, pa čak i… vremenske prilike. Zahvaljujući njima, London i njegove stanovnike lako je prepoznati bilo gde u svetu. Ovo su najpoznatiji simboli Londona koje prosto morate posetiti, iskusiti ili fotografisati da biste zaista mogli reći: „Bio sam u Londonu!“. Evo koji su!

Soho – najbolji provod u Londonu

Deo grada zvani Soho je veseo, tolerantan i kosmopolitski. Još u XVII veku dolazili su tu ljubitelji niske razonode, željni zadovoljstva i društva dama lakog morala. Tek ponešto se tu sačuvalo od tadašnje atmosfere. Osamdesetih godina XX veka gradska vlada Vestminstera odlučila je da uništi prestupnički kvart. Sumnjivi lokali su zatvoreni, broj seks šopova, striptiz barova i mesta seksualne zabave je ograničen, a oni koji su opstali (npr. Raymond’s Revue ili Madame Jojo’s) nude zabavu na sasvim drugačijem nivou. Uprkos tome, taj deo grada pulsira životom ne samo danju već i noću.

Pronaći ćete tu mnoštvo atraktivnih noćnih klubova, diskoteka, restorana, gej barova i pabova. Vredi posetiti, na primer, pab Coach and Horses, koji se može pohvaliti 50 godina dugom tradicijom među londonskom boemijom. Glavna ulica u Sohou jeste Old Kempton strit. Pronaći ćete u njoj Algerian Coffee Stores, jednu od najstarijih prodavnica u tom delu grada, u kojoj su u ponudi kafe iz čitavog sveta. Okrepljeni izvrsnom kafom, morate se snabdeti i slatkišima. Najbolje kolače dobićete dalje, u mađarskom kafiću Patisserie Valerie. A ako vam posle kafe više prijaju kroasani, kupite ih u Maison Bertaux-u.

Jazz možete slušati kod Ronija Skota, a ljubitelji Mocarta imaće priliku da vide kuću (Frit strit 21) u kojoj je slavni kompozitor živeo u detinjstvu.

Glavna arterija pozorišnog Sohoa je avenija Šaftsberi. Od brojnih pozorišta koja su tu smeštena, posebnu pažnju zaslužuju Kvins teatar iz 1907. godine, Glob iz 1906, a pre svega, Palas teatar, kojem je vraćen nekadašnji sjaj iz 1891. godine. Knjižare, kako one velike (Folijeva, Voterstounova), tako i one manje (Šiplijeva), a uz njih i antikvarijati-svi oni se nalaze na Čering Kros roudu i nude sve što zaljubljenici u knjige mogu da zamisle.

Pikadili cirkus

Cirkus Pikadili, koji leži na izlazu iz avenije Šaftsberi, ostaje neprikosnoveni centar zabave.

Taj trg, kao deo Ridžent strita, smatra se jednim od najpopularnijih mesta u Londonu. Tu su se sedamdesetih godina okupljali hipici, a danas se susreću Londonci i turisti. To mesto je prepoznatljivo svuda u svetu zahvaljujući ogromnim svetlećim reklamama. Na centralnom delu trga nalazi se kip Erosa koji je postao jedan od simbola Londona.

Big Ben

Big Ben je najspektakularniji simbol Londona. On, po pravilu, asocira na sat sa četiri štita koji se nalazi na jednom od tornjeva Parlamenta. To je najveći sat u Velikoj Britaniji i verovatno jedan od najpreciznijih velikih satova na kulama. Svakih 15 minuta oglašava se melodija zasnovana na nekoliko taktova Hendlovog Mesije. Međutim, pravi Big Ben, sa zvonom teškim 13 tona, postavljen je na vrhu iste te kule, visoke 106 m, nazvane po Bendžaminu Holu, glavnom komesaru za montiranje sata, kojeg su navodno zvali Veliki Ben zbog njegove krupne figure. Po prvi put je vestminsterski sat zakucao 31. maja 1859. godine i nije zaćutao čak ni za vreme Drugog svetskog rata, iako su na zgrade Vestminsterske palate padale bombe. Njegovi niski tonovi mogu se svakoga dana čuti na radiju BBC.

Londonski pabovi

Za pab se gotovo može reći da je britanska institucija. Neki gradovi imaju barove na točkovima, dok je nekima tradicionalni, statični bar sa pivom dovoljan za sva vremena! Njegov naziv  „pub“ jeste skraćenica koja potiče od „public house“, najverovatnije iz XVII veka. Tim imenom nazivano je mesto u kojem je umorni putnik mogao da se odmori, nešto pojede i naravno, popije pivo. Prvi pabovi nastali su, pretpostavlja se, u srednjem veku i pravili su sopstveno pivo. Ta funkcija zadržala se kroz vekove u gotovo nepromenjenom obliku. Pabove posećuju svi, biznismeni i majke sa decom. U Londonu postoji nekoliko desetina hiljada pabova različitog karaktera, osobenosti, atmosfere. Ima ih gotovo u svakoj ulici.

Pojedini pabavi u Londonu imaju fascinantnu istoriju i tradiciju. Nalaze se, na primer, na mestu nekadašnjih gradskih kuća (Ship, Lamb and Flag, City Barge) ili su bili sastajališta pisaca i umetnika (taverna Ficroj). Drugi, iako ne toliko stari, takođe imaju prijatnu atmosferu. Možete se u njima susresti s prijateljima, popiti pivo, pojesti nešto, a uz to pogledati fudbalsku utakmicu.

U većini londonskih pabova se u 22h i 55 min začuje zvono ili uzvik Vreme je! Ovaj uzvik signalizira neopozivo zatvaranje lokala.

Crveni autobusi i londonski taxi

Simbol Londona nesumnjivo jesu i crveni autobusi na sprat, dabldekeri. Iako su se znatno izmenili tokom godina, i dalje su prisutni u gradskom pejzažu. Godine 2005, na očaj Londonaca, klasičan model Rutmastera iz 1956. godine sa otvorenom zadnjom platformom zamenili su savremeni modeli (npr. Enviro 400), opremljen pomagalima za osobe sa posebnim potrebama. Čini se da londonski crni taksiji ipak nisu ugroženi, štaviše, oni su garancija bezbednosti, trajnosti i visokog kvaliteta usluge. To pravilo odredio je zakon iz 1679. godine, koji se odnosi i na zaprežna vozila sa konjima i sa malim izmenama-važi do dan-danas! Čuveni model Ostin Fx4 nastao je 1959. godine. Danas se na ulicama može videti njegov naslednik, model TX1 koji je zadržao isti stil.

Nezaobilazna magla i SMOG

U specifičnim meteorološkim uslovima, kada u atmosferu ulaze prevelike količine dima i sumpor-dioksida, iznad grada se stvara veoma gusta magla, koja se spajanjem obe reči (smoke i fog) zove smog. Mogli bi se reći da je i sam smog pravi simbol Londona. Godine 1952. smog je u obliku guste magle preplavio grad i prouzrokovao smrt 4000 ljudi. Ta pojava se javljala nekoliko puta u viktorijanskoj eri. To potvrđuju londonske panorame Kloda Monea. Istraživanja su pokazala da magličasti krajolik, ovekovečen na platnu, nije bio efekat slikarskih trikova, već reprodukcija stvarne slike.

Polo – sportska igra, ali i majica

Polo – jedna od najstarijih sportskih igara. Igrao se u Persiji nekoliko storina godina p.n.e. U Veliku Britaniju stigao je u XIX veku, zahvaljujući vojsci koja je bila stacionirana u Indiji. U igri su učestvovala dva tima sa po četiri igrača na konjima, ili sve češće, na biciklima. Ova igra zasniva se na tome da palicom na čijem je kraju čekić treba udariti drvenu lopticu i ubaciti je u gol protivnika. Polo je u Velikoj Britaniji sport za džentlmene.

Atrakcije vezane za Hari Potera

Došli ste u London, grad koji se prikazuje u nebrojeno mnogo filmova! Ovo je grad u kome će ljubitelji Harija Potera uživati, a pruža im se mogućnost bega od stvarnog sveta, bar nakratko. Postoje mnoge velike filmske lokacije za fanove Harija Potera u Londonu, ali najbolje vreme ćete ipak provesti izvan Londona (tj. vožnja Hogwarts Expresom do Škotske), posetite Oksford filmske lokacije (1 sat vožnje od Londona) i Warner Bros Studios gde su pretežno snimani filmovi (dnevna tura tj. izlet iz Londona). U Londonu posetite Australia High Commission, Westminster Station, Lambeth Bridge, Millennium Bridge, Borough Market, Leadenhall Market, King’s Cross Station, St Pancras Station, Piccadilly Circus i sigurni smo da ćete prepoznati mnoge od njih.

London je savršen grad za šoping. U njemu možete da kupite baš sve, počev od parfema, preko luksuzne odeće, do proizvoda od kože, antikviteta i umetničkih dela. Mnoge čuvene prodavnice se nalaze na Najtsbridžu (Herods), Ridžent i Oksford Stritu.

Obavezna Premijer liga i fudbalski stadioni u Londonu

Ako ste ljubitelj fudbala posetite dom fudbalera Arsenala (Emirates Stadium – Highbury House 75 Drayton Park LONDON N5 1BU), Chelsea (Stamford Bridge), Fulham-a (Stevenage Rd, London SW6 6HH) ili Wembley stadion na kome se često održavaju koncerti najvećih svetskih zvezda.

Ako pak, ne volite fudbal, svratite na cheesecake ili čaj u 17h dok kroz prozor lokalnog paba posmatrate londonsku kišu ili Temzu kako mirno protiče ispod Tower mosta.

Prošli put smo prošli kroz detaljan obilazak Londona da bismo konačno stigli I do njegovog pravog duha I užitka koji se ne može prepričati. Londonski pabovi su unikatni doživljaj pa čak iako ne rade do kasno u noć kao što je slučaj sa barovima kod nas. Vožnja taksijem je obavezna, a nezaboravite ni još jednom sliku ispred Big Bena. Nadam se da ste uživali u ovom detaljnom vodiču kroz London.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.