Ohrid – Makedonsko more | Vodič za letovanje

Kristalno čisto jezero prostrano kao more, bogato istorijsko i kulturno nasleđe, raznolikost noćnog života i dobra zabava, muzički festivali i koncerti,  čuveni ohridski biser , povoljne cene, vreli dani i izrazito prijatne noći i gostoprimljivo srce makedonskog čoveka, sve to čini da se u Ohrid zaljubite na prvi pogled i da mu se uvek rado vraćate. Ovaj sve posećeniji grad od strane domaćih i stranih turista  podjednako privlači i stare i mlade, jer i jednima i drugima nudi veliki broj sadržaja.  U narednim redovima upoznajte se sa čarobnim Ohridom.

Balkanski Jerusalim

Zbog velikog broja crkava i manastira Ohrid zovu „Jerusalimom Balkana“. U samom gradu i njegovoj okolini ima 365 crkava, upravo onoliko koliko je dana u godini.

Izuzetno bogata istorija urezala se u svaki kutak ovog grada. Od 9. veka kada je bio centar širenja hrišćanstva među Slovenima iz kog su delovali Sv.Kliment i Sv. Naum, učenici Ćirila i Metodija, pa sve do danas, Ohrid s pravom nosi naziv svetog grada:

  • gradska Crkva Sv. Sofije jedan je od najvažnijih i najmonumentalnijih spomenika srednjovekovnog crkvenog graditeljstva,
  • blizina Antičkog teatra, drevnog grčkog teatra iz helenističkog perioda,
  • blizina religioznog lokaliteta Plaošnik, gde se 2002. godine restaurirao hram Sv. Klimenta i Pantelejmona koji danas dominira ovim lokalitetom, čine centralno jezgro Starog grada Ohrida.

Samuilova tvrđava

Gotovo da ne postoji mesto u Ohridu odakle se ne vidi velelepna Samuilova tvrđava, srednjovekovno utvrđenje koje je dobilo naziv prema caru Samuilu kome se pripisuje izgradnja. Kojom god kaldrmisanom ulicom da se zaputite,  put će vas sam odvesti do ovog veličanstvenog utvrđenja koje se nalazi na samom vrhu grada odakle se pruža neopisivo lep pogled na Ohridsko jezero okruženo visokim brdima.

Crkva Svetog Jovana Kanea

U blizini tvrđave i Plaošnika, na steni iznad samog Ohridskog jezera, nalazi se Crkva Svetog Jovana Kanea. Posvećena je Svetom Jovanu Bogoslovu. Sa stene na kojoj se crkva nalazi pruža se veličanstven pogled na jezero i čitav grad. Ispod same stene ušuškana je mala gradska plaža. Ukoliko poželite da se spustite do nje, strme stepenice i simpatične, uzane i živopisne staze odvešće vas do ove uređene i omiljene gradske plaže.

OHRID I OHRIDSKO JEZERO SU POD ZAŠTITOM UNESKA

Vožnja čamcem još jedan je od načina dolaska do ove popularne plaže, a osim što je povoljna, pruža neverovatan užitak i obezbeđuje pogled na stari deo grad, kao i na samu Crkvu Sv. Jovana Kanea koju je najbolje sagledati sa jezera. Predusretljivi Ohriđani rado će vas prevesti svojim čamcima do ove mistične plaže okružene stenama , i to veoma povoljno. Čamci su usidreni u luci na keju pored samog šetališta i na raspolaganju su u toku čitavog dana.

Muzej na vodi

muzej na vodi

Spisku arheoloških i istorijskih znamenitosti pridružuje se rekonstruisano praistorijsko naselje pretvoreno u Muzej na vodi. Sve popularniji među turistima, ovaj neobičan i zanimljiv muzej, smešten je na 13 km od grada Ohrida na putu ka Sv. Naumu. Kućice pravljene od trske i blata zanimljive unutrašnjosti pružaju jedinstven hlad u letnjim danima i predstavljaju za turiste nezaobilazno odredište.

Ohridsko jezero – kristalno čisto i prozračno

Sa jedinstvenim ekosistemom i retkim biljnim i životinjskim vrstama, Ohridsko jezero se ubraja u red većih prirodnih jezera u Evropi. Na jugu Evrope to je svakako jedno od najvećih i najdubljih jezera.

Sa svih strana ovo izrazito bistro jezero okruženo je visokim planinama i smešteno je u zatvorenoj i dubokoj kotlini. Nalazi se na nadmorskoj visini od 695 metara. Zahvaljujući ovakvim geografskim i klimatskim karakteristikima, turisti letnje mesece rado provode u ovom gradu, budući da su dani topli, a noći sveže i prijatne. Nalazi se u jugozapadnom delu Makedonije i istočnom delu Albanije, a površina jezera podseća na morsku zbog svoje prostranosti i širine. Prosečna temperatura vode tokom avgusta iznosi 23 stepena.

Plaže Ohridskog jezera poput morskih

Bistra voda Ohridskog jezera i veliki broj plaža samo su još jedan od razloga zbog kog se turisti odlučuju da leto provedu u Ohridu. Pored uređenih i ušuškanih gradskih plaža koje su pravi mali raj za ljubitelje uvala, a do kojih se iz centra grada stiže veoma brzo, veliki broj plaža nalazi se van grada Ohrida. Do njih se lako i povoljno može stići lokalnim kombi vozilima ili taksijem.

Mladi se uglavnom okupljaju na plažama Gradište, Nemo i Lagadin koje se nalaze na petnaestak minuta od centra grada na potezu puta Ohrid – Sveti Naum, a u ovom delu se nalazi i veliki broj hotela.

Čuvena plaža Gradište izuzetno je posećena od strane domaćih i stranih mladih turista jer se tokom letnje sezone organizuju žurke, dok mesta Peštani, Lagadin, Trpejca imaju plaže mirnijeg tipa pogodne za sve generacije, a obiluju i mnogim restoranima i kafeima, kao i brojnim sportskim aktivnostima. Za ljubitelje potpunog mira i odsustva gužve preporuka je malena i prelepa plaža Sveti Zaum do koje se može doći jedino čamcem ili brodićem.

Sveti Naum – mesto nesvakidašnje lepote

Jedan od najlepših delova obale Ohridskog jezera nalazi se tridesetak kilometara od centra grada Ohrida do kog se može doći kolima, ali i krstareći brodom,  što je i najbolji način da se jezero sagleda u svojoj veličini i lepoti. U zelenilu, bujnoj vegetaciji, mestu gde se Crni Drim uliva u jezero, na samoj granici sa Albanijom, nalazi se manastir Svetog Nauma, zadužbina Svetog Nauma Ohridskog. Jedan je od najlepših i najbolje očuvanih manastira, a posetioce podjednako očarava njegova spoljašnjost koliko i njegova unutrašnjost.

Njegovoj jedinstvenostii doprinosi i spoj mistike manastira, prekrasne prirode i jedine peskovite plaže na Ohridskom jezeru. Za ovu plažu specificnu po sitnom pesku, toploj vodi i pogledu na manastir, Ohriđani sa punim pravom kažu da se obavezno mora posetiti. Ne treba propustiti vožnju čamcem delom jezera oko restorana gde je dubina  nekoliko metara, a gde imate utisak, zbog kristalno čiste vode, da je dno nadohvat ruke.

Ohrid – grad koji živi punim plućima

pogled sa tvrđave

Gde god da se nadjete u gradu Ohridu, bilo na dugom šetalištu, bilo u Starom gradu, dočekaće vas muzika. Ovo je mesto gde se vedar duh, lepa reč i radosni pokret prepoznaju u onom najlepšem što Ohrid  ima, a to je njegov narod. Ohriđani će vas dočekati širokog osmeha, a svojom prirodnošću, vedrinom i gostoprimljivošću učiniće da se ovom gradu uvek iznova vraćate.

Malo ko zna da se zabavlja i živi punim plućima kao Ohriđani – ulice i kafići prepuni su ljudi najrazličitijih životnih dobi. Do jedan sat posle ponoći kafići i restorani Starog grada su prepuni, ali pravi noćni provod počinje tek tada jer svi prelaze u kafiće i diskoteke koji rade do zore.

Čuveni Kej Maršala Tita, dugo šetalište tik uz jezero, obiluje velikim brojem kafića i hotela, a na samom njegovom kraju, kada se njime krene od centra ka Biljaninim izvorima, naići ćete na poznate noćne klubove Havana i Kuba Libre u kojima tokom letnjih meseci gostuje veliki broj muzičkih zvezda iz Srbije i regiona.

 U OHRIDU ĆETE ČUTI MUZIKU NA SVAKOM KORAKU

Od džeza do starogradske narodne makedonske muzike, preko mnogo boemskih restorana sa živom muzikom, pa sve do velikog broja kafića i noćnih klubova i provoda do zore, Ohrid je grad koji svakog trenutka živi punim plućima i koji nudi obilje sadržaja za svačiji ukus. Zbog toga vam se, nakon boravka u ovom magičnom gradu,  može učiniti da vam je i jedno leto malo da obiđete sve njegove znamenitosti.

U toku jula i avgusta Ohrid beleži najveću posećenost, pogotovo u vreme praznika Sveti Ilija kada je slava grada. Tokom ova dva letnja meseca održava se i muzička manifestacija Ohridsko leto. Kao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Makedoniji, ovaj događaj okuplja veliki broj posetilaca, gde  učestvuju ansambli iz cele Evrope, a mogu se čuti koncerti u izvodjenju poznatih evropskih pijanista i violinista.

Tajna ohridskog bisera

U samom centru  grada, u pešačkoj zoni, smešten je veliki broj zanatski radnji, brojnih zlatara i prodavnica nakita. Najtraženiji je čuveni ohridski biser, a prodaje se kako u centru grada, tako i u okolnim selima. Prema legendi i pričanju meštana, samo dve porodice u Ohridu znaju kako se pravi ohridski biser.

Naime, još  daleke 1927. godine Jovan Subović, po poreklu Rus, došao je u Ohrid i svoju tajnu o pravljenju sedefa, emulziji kojom se premazuje biser, preneo je dvema porodicama – Filevi i Tanev. Trebalo je i trećoj, ali je iznenada pronađen mrtav pored obale jezera, a policija nikada nije pronašla ubicu.

OHRIDSKI BISER je poseban upravo zbog emulzije kojom se premazuje, a ona se dobija od krljušti i kože ribe plašice. Ova emulzija dobija se i veštačkim putem i zbog toga je teško prepoznati original. U prodavncama će vam reći da su prirodni i originalni biseri teži od ostalih i da su zaštićeni sertifikatom  sa kodovima i trgovačkom markom.

Pored bisera, centar grada Ohrida ima mnogo radnji sa suvenirima, kao i prodavnice srebrnog filigrantskog nakita.

Tako blizu, a tako povoljan

pogled na more

Od Beograda do Ohrida ima  600 kilometara, tako da se relativno brzo može stići. Ukoliko ne pravite duže pauze, ne bi trebalo da putujete duže od 8 sati. Za ulazak na teritoriju Makedonije potreban vam je ZELENI KARTON.  

Za posetu ovom delu Makedonije turisti se odlučuju i zbog povoljnih cena (1 evro vredi 60 denara, sto je otprilike 120 dinara). Tako ćete uglavnom povoljno moći da probate makedonske specijalitete.

Makedonci su majstori tradicionalne kuhinje, kao i ribljih specijaliteta, posebno ohridske pastrmke, a na Keju Maršala Tita nalazi se mnogo hotela na čijem jelovniku možete naći najraznovrsnija jela. Centralni deo grada poznat je po velikom broju restorana i picerija u kojima će vas ljubazni Makedonci ugostiti kao nekog najbliskijeg. Nije retko da se meštani  ponude da vas odvedu do nekog odredišta ili da vas pozovu na kafu. Kod starijih meštana zapazićete veliku jugonostalgiju, pa će vas, ukoliko im kažete da dolazite iz Srbije, dočekati kao da ste član porodice.

NAJVEĆE BOGATSTVO OHRIDA SU LJUDI – NJIHOVA SRDAČNOST UČINIĆE DA MU SE UVEK RADO VRAĆATE   

Korisne informacije

Cene smeštaja variraju – ukoliko se odlučite za privatni smeštaj u manje komfornim i daljim delovima grada, možete naći smeštaj čak i za 6 evra, a garsonjera na samom keju može se iznajmiti po ceni od 10 evra.  Hotelski smeštaj je skuplji, pogotovo u delu na keju, a Stari grad je jedno od najluksuznijih mesta za prenoćište.

Ukoliko se cene u restoranima i  kafićima uporede sa beogradskim i novosadskim, one su uglavnom povoljnije, otprilike u rangu sa cenama u Kragujevcu ili Nišu. Tako pristojan ručak možete naći i za 5 evra.

Ako  ove godine rešite da letujete u Ohridu, hitro na specijalne ponude i budite sigurni da će vas ovaj veličanstveni grad očarati svojom lepotom. Iako su plaže mahom šljunkovite, kristalno bistra voda Ohridskog jezera, boemski život starog grada, bogatstvo kulturnih, zabavnih i muzičkih sadržaja, toplina i radost kojom Makedonci zrače, učiniće vaš boravak u ovom gradu magičnim, a želju za ponovnim susretom sa njim večno živom. A, kad ste već na Ohridu, ne dozvolite sebi da propustite da posetite i najveći grad Makedonije – Skoplje.

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.