Olimpijske igre u Riju: otvorena i poslednja sportska hala

U susret Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, koje već polako kucaju na vrata, finiširana je i poslednja sportska arena tj. objekat u kom će se održavati sportska nadmetanja na ovogodišnjoj Olimpijadi. Naime, izgrađena je sportska hala „Olimpijski velodrom“ u kom će se održavati sve olimpijske i paraolimpijske biciklističke trke.

Ova interesantna hala tj. velodrom je specifičnog oblika pošto staze za ovu posebnu vrstu biciklizma podrazumevaju poseban nagib terena, oblik i dužinu staze, dok će kapacitet hale biti 5.000 sedišta. Sportska hala za biciklističke trke je smeštena u Olimpijskom parku, gde će sportisti zameniti svoj svakodnevni život za život u gradu poznatom kao grad Bogova. Ovaj park se nalazi u regiji Rio de Žaneira koji se naziva Bara da Tijuca.

Moglo bi se reći da je materijal potreban za izgradnju ovog velodroma pravi turista, pošto je izgrađena od specijalnog Sibirskog bora, koji je uvežen u Brazil iz Nemačke. Ovaj specijalni bor je potpuno otporan na vremenske uslove, toplotu i vlažnost te je pored same činjenice da je ovo poslednja otvorena sportska hala za Olimpijadu, otvaranje bilo od posebnog značaja, čime se pohvalio i sam gradonačelnik Rio de Žaneira.

Ovo je poslednji od 32 sportska objekta koja će biti u upotrebi tokom trajanja Olimpijskih igara u Riju, u gradu najpoznatijom po svom karnevalu. Ovoj brojci treba dodati i četiri grada koja će biti od pomoći za održavanje fudbalskih utakmica, kao što su Belo Horizonte, Manaus usred Amazonije, Brazilija, Salvador i Sao Paulo.

U svakom slučaju igre se bliže a otvaranje Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru će se održati 5. avgusta svečanom ceremonijom otvaranja na brazilskoj Marakani. Spektakl se očekuje, pa se polako pripremite za mesec dana fantastičnog sporta!

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.