Olimpska regija – Grčka | Vodič za letovanje

Olimpska regija Grčke se može okarakterisati kao „Zemlja muza i bogova sa Olimpa„. Olimpska oblast je poznata po arheološkim lokalitetima, brojnim spomenicima velike istorijske vrednosti, ali i po mnogim letovalištima koja tokom letnje sezone postaju mala za sve one koji vreme odmora odluče da potroše baš na njihovim obalama.

Olimpska regija nudi veliki izbor letovališata za odsedanje, sadržaja za posetioce različitih starosnih dobi, kao i mogućnost kako mirnijih tako i sadržajnijih i aktivnijih odmora. Sve su to razlozi koji letovališta Olimpske regije čine veoma popularnim i posećenim.

Pročitajte korisne informacije o tome kako organizovati letovanje u Olimpskoj regiji, koje mesto odabrati i šta ovde raditi.

Osnovne informacije o Olimpskoj regiji

Neka od poznatijih letovališta su: Paralija, Olympic Beach, Litohoro, Leptokarija, Platamon i Nei Pori. Glavni grad Olimpijske regije je Katerini u kome je poznato da se nalazi mnogo spomenika arheološke i istorijske vrednosti, ali i koje predstavlja mesto ukrštanja saobraćajnih linija koje povezuju ove gradove. Pored toga, ova regija je poznata i po, uglavnom, peščanoj obali koja je i bila jedan od glavnih preduslova za razvoj turizma i mnogih danas poznatih letovališta.

Planina Olimp - Olimpska regija

Mnoga od ovih mesta se već smatraju tradicionalno srpskim letovalištima, s obzirom da ćete neretko imati priliku da u tavernama vidite meni na srpskom, naiđete na prodavce Srbe, a sam jezik i da ne spominjemo. U nekim od ovih mesta vam engleski možda i neće zatrebati za komunikaciju i sporazumevanje. Mnogi naši turisti se ovde osećaju kao kod kuće.

Opšte je poznato da se u nekim od letovališta, posebno Paraliji, može obaviti dobar šoping, pa su nezaobilazna i cenjkanja, dogovori oko cena i slično. Ovde se u zlatarama nakit može dobiti po vrlo pristojnim cenama, kao i kvalitetno krzno i koža.

Veoma značajno i primamljivo svima onima koji za svoj odmor biraju neko od spomenutih olimpijskih letovališta je njihova lokacija. Mnogi koji vole da spoje letovanje sa posetom nekom od zanimljivih lokacija ili mesta od istorijskog ili kulturnog značaja, ovde imaju mogućnost organizovanih odlazaka do određenih lokaliteta kako kroz izlete sa turističkim agencijama, tako i samostalnom organizacijom i odlazak iznajmljenim ili svojim automobilom.

U zavisnosti od toga u kom letovalištu odsedate, na raspolaganju neki od sledećih izleta:

Kako stići do letovališta Olimpske regije?

Bez obzira koji od spomenutih turističkih centara imali u planu da posetite, postoji više varijanti dolaska do istih, a izbor često zavisi kako od mogućnosti tako i želja samih posetilaca i putnika.

Grčka putovanje Olimpska regija more i leto

Zbog blizine ovih letovališta, mnogi biraju sopstveni prevoz. Naročito kada su u pitanju porodice sa decom. Rastojanje od 690 do 710 km (u zavisnosti u koje od letovališta ste se uputili) spada u distance koje su pogodne za organizaciju putovanja sopstvenim prevozom.

Svi oni koji se odluče za putovanje autom bi trebalo na vreme da se informišu o deonicama puta i saobraćajnim pravilima koja važe za putovanje kroz Makedoniju i Grčku, kako ne bi došlo do neplaniranih problema i finansijskih izdataka. Generalno za puteve u Grčkoj važi pravilo da su to dobre saobraćajnice sa jasno označenom signalizacijom.

Ipak, treba napomenuti da od dodatne dokumentacije za automobil je neophodno imati zeleni karton, dok je za putarinu od Beograda u jednom pravcu potrebno pripremiti: 1000 dinara kroz Srbiju, 200 denara kroz Makedoniju i 6-7 eura kroz Grčku.

Većina aranžmana koje nude turističke agencije za letovališta Olimpijske regije je uz autobuski prevoz. Dužina vožnje do odredišta je oko dvanaest sati. Treba napomenuti da u zavisnosti od gužve na putevima, kao i zadržavanja na graničnim prelazima, putovanje može trajati nešto kraće ili duže. Vreme letnje sezone je upravo period kada se organizuje najviše polazaka ka moru, pa je to vreme i najvećih gužva na putevima. Ipak, uz dobru organizaciju agencija, njihovih polazaka i slično, retko kad putovanja ka letovalištima Olimpijske regije mogu trajati nešto preterano duže.

Letovališta Olimpijske regije

Paralija

Olimpska regija Paralija letovanje

Najpoznatije od letovališta ove oblasti. Nalazi se na 680 km od Beograda. Svi oni koji su je već posetili ili možda bili u drugim delovima Grčke, će sigurno reći da Paralija baš i nije reprezentativni primer grčke lepote i magije koja može da se vidi na nekim od ostrva ili možda u drugim kontinentalnim gradovima. Ipak, ako uzmemo u obzir da neko do sada možda nije posetio Grčku, Paralije je je sasvim dobar početak.

Grad je poznat i kao mesto gde ćete na svakom koraku moći da čujete srpski jezik. Veliki broj turista iz Srbije je doprineo tome da domaćini nauče po koju našu reč, što i nije tako teško s obzirom da je decenijama poznato prijateljstvo između grčkog i srpskog naroda.

U Paraliji vas očekuje široka peščana plaža sa suncobranima i ležaljkama za iznajmiljivanje, a mesta ima i za sve one koji nose svoju opremu za plažu. Bez obzira koliko godina imali, ovo je centar dešavanja čitave Olimpijske oblasti, pa je pored brojnih kafića, barova i restorana, svake sezone tu i neka od poznatih diskoteka u kojima mlade čeka dobar provod do ranih jutarnjih sati.

U Paraliji ćete sigurno obaviti i dobar šoping s obzirom da je poznato da ovde ima mnogo prodavnica, suvenirnica i butika. Paralija i Katerini kao glavni šoping centri ove oblasti imaju veoma raznovrsnu i bogatu ponudu, pa mnogi i namenski posećuju ova mesta, kako bi spojili lepo i korisno.

Olimpik Bič

Nedaleko od Paralije, samo 2 km južnije, nalazi se Olimpik Bič, simpatičan gradić vrlo sličan Paraliji, ali nešto manji. Ova dva letovališta spaja i duga peščana plaža, kao i šetalište pored mora, uz koje se proteže i magistrala. Tokom letnje sezone ova dva grada povezuje i linija letnjeg vožića koji saobraća tokom čitave sezone na svakih sat vremena.

Velika peščana plaža koja se proteže delom kroz grad, a delom van grada, ka Paraliji, nudi sve ono što je neophodno svima onima koji ovde provode dane. Ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, kao i prostor za peškire i suncobrane ukoliko ne planirate da iznajmljujete spomenutu opremu, dosta kafića i taverni gde postoji veliki izbor hrane i pića.

Tokom večeri, kao i u Paraliji, i ovde je sve puno, bez obzira da li su u pitanju kafići, restorani, butici, suvenirnice. Svi pravi kupoholičari obično vole da pre kupovine obiđu i obližnju Paraliju, uporede izbor, kao i cene, pa je i to prednost ova dva letovališta.

Za mlade, kao i sve one koji uživaju u ludom letnjem provodu, preporučuju se diskoteke i klubovi u Paraliji, odnosno na putu za Paraliju. S obzirom na malu međusonu udaljenost, neki od njih su locirani upravo uz magistralu, odnosno, prekoputa plaže i šetališta koji povezuju ova dva gradića.

Litohoro

Južnije od Olimpik Biča je nešto manje poznato letovalište Litohoro. Gradić pogodan za mirniji odmor, nije idealno mesto za odsedanje mladih koji imaju u planu izlaske do kasno u noć. Ipak, ovde ćete moći da nađete sve ono što vam je neophodno za odmor, restorane, taverne, kafeterije, barove, ali je sve to svedeno na nešto manji broj u odnosu na obližnje letnje centre.

Ono što za Litohoro takođe važi, kao i za sva letovališta Olimpijske regije, je da je na odličnoj lokaciji za organizaciju mnogih izleta po okolini. U ponudi domaćih turističkih agencija ga ima u znatno manjoj meri u odnosu na ostala letovališta Olimpijske regije. Ipak, ima mnogo naših turista koji u okviru individualnih putovanja rezervišu smeštaj u Litohoru, kako neki kažu, dragulju Olimpijske rivijere.

Ono što je specifično ovde je da iako se nalazi vrlo blizu najvišeg vrha Olimpa, u samom podnožju planine, na nekoliko kolometara je i more, pa ga to čini veoma zanimljivom destinacijom za svako doba godine. Sam grad je sagrađen u duhu tradicionalne makedonske arhitekture, pa su takvi njegovi delovi veoma zanimljivi turistima. Šetnjom kroz staru gradsku četvrt bićete u prilici da prođete uskim uličicama i vidite brojne kuće sagrađene u tipično makedonskom stilu. Nasuprot tradicionalnih elemenata, tu su novi moderni hoteli i vile, pogodni za smeštaj posetilaca raznovrsnih ukusa i kategorija.

Ono što je veoma zanimljivo kod organizovanja dodatnih aktivnosti kada ste u Litohoru, ovde je mnogo toga vezano za Olimp. Organizuju se biciklističke ture, vožnja motorom po planinskom terenu, planinarenje, pešačke ture i mnogo toga još.

Leptokarija

Još nešto južnije uz Olimpijsku obalu, na 702 km od Beograda, nalazi se još jedno od letovališta u kojem neretko odsedaju naši turisti. Za Leptorakariju kažu da je, ako se cene uzmu u obzir, nešto pristupačnija i da je iz tog razloga vrlo primamljiva turistima. Pored Paralije, Leptokarija i Nei Pori su još dva grada za koje se smatra da broje najviše turista iz Srbije, a kada je u pitanju isključivo Olimpijska regija.

Iako su sva letovališta ove regije slična, sa eventualnim razlikama kada su u pitanju veličini grada i broj turista, za Leptokariju pak važi i to da predstavlja, kako kažu, kulturniju varijantu Paralije. Mnogi hvale plaže koje se nalaze u gradu i okolini, od same ponude na njima, kvaliteta vode, do uređenosti istih. Pored toga, u Leptokariji se može očekivati i sadržajan noćni život, pa je pogodna, kako za porodice, tako i za mlade.

Iskustva brojnih turista koji su posetili Leptokariju su izuzetno pozitivna. Njen odličan položaj, pored auto-puta i železničke pruge Atina-Solun koja tu prolazi, je svrstavaju u skoro pa lokacijski idealnim mestom za odsedanje. Naši turisti je posebno vole i zbog čuvenog marketa Lidl, koji je obavezna stanica ako ste u Leptokariji ili bližoj okolini.

Platamon

Krećući se obalom još južnije, na 708 km od Beograda, je Platamon, mesto u čijoj okolini ćete prvi put moći da naiđete i na neku od kamenitih plaža. Daleko od toga da kamenje dominira, uglavnom su plaže peščane, ali definitivno jeste mesto gde će ljubiteljima peska na nekim mestima možda zasmetati kamenje pri ulasku u vodu. Ipak, na takvim mestima je voda veoma bistra, bez ikakvog zamućivanja, pa ima i onih koji to vole.

Zaštitni znak Platamona je Venecijanski zamak, čije zidine se nalaze na samom rubu grada. Uz šetalište koje se proteže delom duž obale, je plaža, nešto uža i manja od one koja se prostire van centrale zone gradića. Na određenim njenim delovima se mogu naći raznorazni sadržaji vezani za sportove na vodi, dok je delom slobodna i prazna za sve one koji tu dolaze sa svojim suncobranima, ležaljkama i ostalom opremom.

Duž šetališta su brojni lokali, kako brze hrane, tako i restorani, taverne i barovi koji rade nešto duže od ostalih objekata. Tu su i mnogobrojne suvenirnice, butici i prodavnice mešovite robe.

Nei Pori

Ovo je najjužniji gradić Olimpijske oblasti. Poslednjih godina beleži sve više interesovanja i sve veći broj turista. Pogodan je za mirnije porodične odmore, sa mogućnošću organizovanja raznovrsnih aktivnosti. Iako sam grad nije veliki, ovde se mogu naći sve turističke potrepštine, od agencije za iznajmljivanje automobila, organizovanje izleta i slično. Divno šetalište uz samu plažu sa brojnim restoranima, tavernama, barovima i lokalima čini da upravo taj deo grada pored mora bude i centralno mesto kako dnevnog tako i večernjeg života.

Autobuskim, kao i železničkim linijama, je odlično povezan sa ostalim primorskim gradovima ove oblasti, ali i sa Solunom, Larisom i gavnim gradom ove regije Katerini. U Nei Poriju se nalazi železnička stanica na kojoj staje brzi voz, koji saobraća do nekih od ovih gradova, pa se do Soluna može stići i za pola sata.

Mnogi roditelji sa decom biraju upravo plažu u Nei Poriju jer je široka, sa lepim sitnim peskom i ulazom u vodu. Sem što je široka, plaža se proteže i nekoliko kilometara u dužinu. Kao i na većini gradskih plaža, ovde se takođe može naći sve ono što je neophodno za kupanje i sunčanje, od suncobrana i ležaljki, do prodavnica mešovite robe, obližnjih tavernica i lokala sa hranom i pićem.

Svi oni koji će možda odlučiti da ovog leta upoznaju neki od turističkih centara u podnožju mističnog Olimpa, imaju dovoljno razloga za to. Mešavina planinske svežine i topla mediteranska klima, kao i prirodna lepota ove regije čine osnovne uslove za prijatan boravak u ovim krajevima. Sa druge strane, prijateljski nastrojeni domaćini i mnoštvo turistističkih atrakcija i zanimljivosti omogućava organizaciju odmora po svačijoj meri. Svi oni koji su u potrazi za cenovno pristupačnijim letovalištima, ali i dovoljno zanimljivim da mogu ponuditi i nešto više od pukog sunčanja na plažama, na Olimpijskoj obali mogu naći upravo ono što im je potrebno.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.