Olympic Beach – Grčka | Vodič za letovanje

Olimpska regija je oduvek bila veoma popularna među domaćim turistima. Razlog tome je mogućnost odabira veoma povoljnih aranžmana, kao i blizina  destinacija i odmarališta, što je vrlo zgodno porodicama koje putuju sa decom, ali i starijima. Ono što je uvek prednost je da ćete se među domaćinima ovde uvek prijatno osećati, kao među svojima, a neretko i pričati na srpskom. U tekstu koji sledi možete naći najbitnije informacije o Olympic Beach-u korisne za letovanje u Olimpskoj regiji, ukoliko ranije niste posetili ovaj deo Grčke.

Olympic Beach – lokacija i informacije

Čitava oblast nosi naziv po planini u čijem podnožju se nalazi. Olimp, prestonica grčkih bogova, je ono po čemu je poznat ovaj deo Grčke. Olimpijska plaža, što mu i same ime Olimpik bič kaže, izlazi na Egejsko more i veoma je popularano i povoljno letovalište za naše turiste. Od Soluna, kao glavnog centra čitave regija, se nalazi na 70-ak km, pa je i zgodna baza za one koji planiraju posetu ili šoping u Solunu, dok je od mesta Katerini udaljen samo 7 km.

Zanimljiva činjenica i još jedna pogodnost za letovanje u Olimpik Biču je i to da se nalazi na samo 2 km od čuvene Paralije koja je takođe veoma posećena od strane naših turista. Ova dva grada gotovo da su spojena, pa je moguće letovanjem u jednom mestu posetiti i drugo. Ukoliko ste raspoloženi možete krenuti u večernju šetnju do Paralije, a u suprotnom, za sve one koji bi želeli brže da stignu, tu je turistički vozić ili autobuska linija koji svakodnevno saobraćaju na ovoj relaciji. Povezuje ih peščana plaža kao i šetalište i glavna saobraćajnica duž plaže.

Pešačka zona u gradu je prepuna taverni, resorana, kafea, pa je veoma veliki izbor mesta gde se možete opustiti i naći veliki izbog hrane i pića. Takođe, tu su i mnogi butici, suvenirnice, pa vas čeka bogata ponuda suvenira, garderobe, nakita, krzna. Prodavnice prehrambene robe, pekare i poslastičarnice su takođe dobro opremljene i imaju širok izbor proizvoda neophodnih turistima. U centralnim ulicama ćete naići i na nekoliko rent-a-car agencija, tako da se lako možete raspitati za cene i uporediti ponudu, kako biste izabrali onu koja vam najviše odgovara, ukoliko budete raspoloženi za istraživanje okoline.

U Grčkoj svoje časovnike pomerate sat vremena unapred, a za plaćanje se koriste euri, kao zvanična valuta.

Kako stići do Olympic Beach-a

Većina aranžmana koje nude turističke agencije za ovu regiju podrazumevaju autobuski ili sopstveni prevoz do željenog mesta. Udaljenost od Beograda je nešto manja od 700 km, pa se mnogi kojima vožnja ne predstavlja problem, odlučuju za odlazak svojim automobilom. Do Olimpik Biča je potrebno nekih 8-9 sati vožnje. Na odrednicu se relativno lako stiže zahvaljujući dobroj saobraćajnoj infrastrukturi kao i saobraćajnoj signalizaciji. Prelaskom preko graničnog prelaza Evzoni prati se put ka Solunu, zatim Katerini, odakle se već lako stiže do Paralije i Olimpik Biča. Za putarinu kroz Makedoniju bi trebalo izdvojiti do 5 EUR, dok deo puta kroz Grčku (do Olimpik Biča) nema naplatnih rampi.

Ukoliko putujete autobusom, u pratnji neke od turističkih agencija, treba znati da put traje oko 10 sati, mada tokom letnje sezone uvek zavisi od dužine zadržavanja na graničnim prelazima.

Olympic Beach – letovalište za porodice

Ako govorimo o tome ko najviše letuje u Olimpik Bič-u, može se reći da je ovo mesto pravi kompromis između mirnog i aktivnog odmora. Prvenstveno je namenjen onima koji žele da se odmore i svoje letovanje provedu u opuštanju i relaksaciji, a naročito se preporučuje porodicama sa manjom decom. Tokom sezone u gradu radi i luna park što može biti značajna informacija roditeljima. Ukoliko je to upravo ono što tražite, ovo je pravo mesto za vas. Olimpik Bič važi za mirnije letovalište, ali blizina Paralije mladima omogućava mnogo više od toga.

Ipak, ukoliko dolazite sa starijom decom ili možda u društvu prijatelja, kolega, uvek postoji mogućnost da krenete na neki od izleta koji se organizuju odavde, i svoje letovanje obogatite aktivnostima koje vama odgovaraju. Takođe, blizina Paralije omogućava da imate izbora i za organizovanje izlazaka s obzirom da je to nešto življi grad i da je destinacija koja svake sezone ima klubove koji okupljaju omladinu kao i barove u kojima će uživati ostali koji vole noćni provod.

Cene su, generalno, veoma pristupačne našim turistima, a ko planira veće nabavke (ukoliko spremate hranu) preporučuje se Lidl u Paraliji kao najjeftinija varijanta.

Pored brojnih restorana, taverni, tu su i lokali sa brzom hranom, pekare, poslastičarnice, pa je moguće naći potrepštine za svačiji džep. Cene alkoholnih pića u diskotekama i barovima su nešto skuplje, ulaz u diskoteke se takođe plaća, ali postoje ji tematske večeri kada je ulaz slobodan za devojke i slično.

Plaža Olympic Beach

Plaža u Olimpik Bič-u je lepa, duga, peščana, veoma organizovna i sređena, sa mnoštvom ležaljki i suncobrana za iznajmljivanje. Okvirna cena za set ležaljki i suncobran se kreće oko 4-5EUR. U nekima od lokala, u čijem su vlasništvu suncobrani i ležaljke, postoji mogućnost uzimanja pića, pri čemu se ne plaća posebno cena ležaljki. Svaki deo plaže ima tuševe i kabine za presvlačenje, pa je veoma zgodno i udobno smestiti se na bilo kom njenom delu. Ukoliko ne planirate da koristite ležaljke i suncobrane sa plaža, uvek ima mesta smestiti se negde sa strane sa svojom opremom za sunčanje. Tu je i spasilačka služba, prodavci voća i krofni, a na delu plaže su i mnogi vodeni sportovi. Tokom sezone ume da bude gužve, pa na vreme zauzmite svoja mesta.

Ukoliko neki od dana budete želeli da iskoristite na plaži u Paraliji, do nje možete doći vozićem. Plaža je slična plaži u Olimpik Bič-u, peskovita i uređena, sa suncobranima i ležaljkama za iznajmljivanje.

Olympic Beach – Predlog aktivnosti

Sem što možete posetiti i obići obližnju Paraliju, iz Olimpik Biča se organizuje i nekoliko izleta, pa ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora bićete u mogućnosti da izaberete nešto od sledećeg: poseta Kalambaki i Meteorima, Solunu, Olimpu, Atini, obližnjem gradu i trgovinskom centru Kateriniju, izlet u akvapark, kao i izlet do Svete Gore brodićima. Izlete i ekskurzije organizuju kako turističke agencije sa kojima ste doputovali (ukoliko ste došli autobusom), tako i lokalne agencije. Cene umeju da se razlikuju, pa se raspitajte o detaljima kako biste svoj novac uložili na najbolji način. Izdvojićemo samo neke od njih.

Waterland – Najveći vodeni park u istočnoj Evropi je upravo Waterland i nalazi se u blizini Soluna. Mnoštvo tobogana, fontana i vodopada, kao i mnogobrojne druge atrakcije su ono što će učiniti da dan na ovakvom mestu proleti. Cena odlaska sa ulaznicom za akvapark je 30-ak eura.

Solun – Mnogima je ovaj grad prva asocijacija za dobar šoping, ali ne treba zaboraviti ni istorijsko nasleđe kao ni kulturne sadržaje kojima se može pohvaliti. Tu je srpsko vojničko groblje Zejtinlik koje predstavlja jednu od najposećenijih tačaka naših turista koji se nađu u toj oblasti.

Meteori – jedinstven geološki fenomen koji posle Atosa predstavlja drugi po veličini centar monaškog sveta. Meteori su manastiri koji impresivno stoje na vrhovima stena i koji mame poglede turista na gore, a ovo čudo prirodne predstavlja nešto što se ne zaboravlja. U okviru bloga Svet putovanja možete detaljnije pročitati o Meteorima (link na tekst o Meoteorima), a okvirna cena ovog izleta iz Olimpik Biča iznosi 20-30  eura.

Ukoliko želite da uživate na Olimpskoj obali, Olimpik Bič može biti dobar izbor. Pristupačne cene, aranžmani kao i blizina destinacije su velike prednosti. Iako je letovalište mirnije i porodično nastrojeno, blizina Paralije i razvijenost samog mesta omogućavaju veliki izbor svega onoga što je turistima neophodno. Ljubitelji egzotičnih plaža ovde neće naći tirkizno plavo more, ali izuzetno prijateljski domaćini i povoljne cene kako smeštaja, tako i ostalih potrepština čine Olimpik Bič jednom od najpovoljnijih destinacija za letovanje u Grčkoj.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.