Optička iluzija na zidu nova atrakcija u Portugalu

Neretko se dešava, pogotovo u urbanim sredinama, da ulični umetnici koji ukrašavaju zidove učine svoj grad i ulice znatno lepšim i zanimljivijim za posetu. Najčešće su taj posao držale arhitekte zadivljujućih mostova i građevina, ali nekada i ulični umetnici odlaze i u druge zemlje da oslikavaju fasade zgrada i da prave zanimljive murale, te nekada ta umetnička dela postanu prave male gradske atrakcije koje privlače posetioce širom sveta.

Upravo to se dogodilo nedavno nadomak glavnog grada Portugala, severno od Lisabona, gde je mladi „street artist“ tj. ulični umetnik iz Pariza napravio nesvakidašnji grafit, ili bolje rečno ogromni iluzionistički mural u gradiću Loures nadomak Lisabona, jedne od najpopularnijih destinacija u Evropi.

Ova fantastična optička iluzija tj. veliki grafit, pokriva celokupnu stranu zgrade koja je inače u izgrađena od betona i bez ikakvih prozora koji bi ometali njegovu kreaciju, te je napravio ovu ludu optičku iluziju.

 Mural odaje utisak tunela bez kraja, koji formira sve manje i manje tunele unutar sebe.

3D mural tj. grafit nije bilo jednostavno iscrtati, a umetnik pod imenom Astro često pravi ovako apstraktne grafite koji kombinuju zaobljene linije, kaligrafiju i dinamične oblike, stvarajući unikatna umetnička dela vredna gledanja pa čak i turističke posete. Ovaj konkretan grafit je isrctan kao deo javnog pokreta za urbanu umetnost, pod imenom Loures Arte Publica, a koji podrazumeva različite vrste ulične umetnosti, od grafita i ulične fotografije, do skulptura.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.