Ostrvo Ibica – plaže, provod, atrakcije i korisne informacije

Ostrvo Ibica putovanje uvek pretvori u vrhunski čin hedonizma! Ukoliko ste ljubitelji sunca, mora, savršenih plaža, dobrog šopinga, žurki do ranih jutarnjih sati, ali sa druge strane volite i muzeje, tvrđave, pećine, istorijska mesta – pravo je vreme da posetite Ibicu. 

Kada je u pitanju ostrvo Ibica plaže su, dakle, samo jedan od njenih velikih aduta! Ibica je najlepša od 4 Balearskih ostrva. Ona je jedna od najpopularnijih destinacija u Evropi, koju svake godine posećuje ogroman broj turista iz celog sveta. Za Ibicu mnogi kažu da je tropski raj na zemlji.

Ibica – opšte informacije o najživljem španskom ostrvu

Ibicu nazivaju još i Belim Ostrvom – la isla Blanca. Ibica je ostrvo u Sredozemnom moru, spada u najlepša i predstavlja treće po veličini Balearsko ostrvo. Prostire se na površini od 570 kvadratnih kilometara i ima oko 133.000 stanovnika. Naravno u toku sezone broj ljudi je višestruko veći. 

Glavni i najveći grad ostrva jeste Ibiza Taun. To je jedan od najstarijih evropskih gradova, koji je vremenom prerastao u jednu od najbitnijih tvrđava. Iako ga zovu Ibica i na engleskom i španskom, zvaničan naziv ovog grada jeste na katalonskom i glasi Eivisa dok ga lokalno stanovništvo zove Vila. Ovaj grad danas važi za evropsku prestonicu klabinga.

Smešten je jugoistočnoj obali Ibice i podeljen je na Gornji ili Stari grad (Dalt Vila) i Donji grad – moderni deo grada (Eixample). Grad Ibica poseduje veliku prirodnu luku. Tu se posetioci mogu upoznati sa dugom i kulturnom istorijom ostrva. Grad karakteriše puno malih trgova, uskih ulica, prodavnica, kafića, barova i restorana. Grad ima 40.000 stanovnika.Veliki deo ostrva, kao i sam grad Ibica je pod zaštitom UNESKO.

Klima na Ibici, je kao i u celoj Španiji, pa i Mediteranu –  mediteranska, topla leta, a blage zime bez snega sa temperaturom od oko 15 stepeni. Vrela letnja sezona počinje od juna pa traje sve do septembra sa temperaturama od oko 30 stepeni, uz dosta sunca, a veoma malo kiše. Simbol ostrva je boginja Tanit, zaštitnica postojećeg raja Ibice.

Ostrvo Ibica – kratak istorijski osvrt

Danas je Ibica veoma bogata svojom istorijom s obzirom da su na ovim prostorima vladali Grci, Rimljani, Feničani, Mavri i Španci. Feničanski trgovci su osnovali koloniju koju su nazvali Ibossim (ostrvo borova), tako da istorija Ibice datira još od davne 654. godine pre nove ere. Nakon njih Ibicom su vladali i Karginjani. 

U vreme vladavine Kartagine najviše su se proizvodili so, boje, riblji sos i vuna. Ibica je bila veoma važna trgovačka tačka. U Ibici se i dan danas mogu naći ostaci kartaginske civilacije

Vremenom je pala u ruke Rimljana. Posle pada rimskog carstva Ibica je bila kratko pod vlašću Vandala i Vizantije, a zatim su je zaposeli Mavari. Ibica nije imala autonomiju sve do sedamdesetih godina prošlog veka kada je Filip V Španski ukinuo lokalnu autonomiju i tada postaje deo španske automomne Balearkse pokrajine.

Ibica putovanje – korisne informacije za putovanje na Ibicu

Udaljenost od Beograda do Ibice automobilom iznosi 2500 km, otprilike oko jednog dana i 2 sata vožnje, a ako se odlučite da odete do tamo avionom udaljenost iznosi oko 1700 km

Direktan let od Beograda do Ibice nije još uvek uspostavljen ali uz presedanje može se stići do španskog letovališta. Od aerodroma pa do bilo kog mesta na ostrvu može da se stigne javnim prevozom ili možete iznajmiti automobil.  Ako se odlučite na putovanje na Ibicu brodom, nešto duže ćete putovati ali je svakako lepši doživljaj. 

Treba napomenuti da nema vremenske razlike između Beograda i  Ibice. Aeredrom u Ibici se nalazi 7 km od grada, ima jedan terminal, veliki restoran, prodavnicu, apoteku, kao i rent a car agencije. 

Ibica je udaljena oko 80 km od Valensije. Ostrvo je poznato po noćnom životu, pa je naročito zanimljiva destinacija za mlađu populaciju, mada kako Ibica danas nudi široku ponudu spada i u omiljeno mesto za starije i porodice. U poslednje vreme vlasti se trude da promene tu repuaciiju ostrva i da promovišu više porodični turizam.

Ibica je poznata po tome da  poseduje čak preko trista hotela. Luksuznih hotela ima na pretek a hosteli se nalaze u samom centru grada.U julu i avgustu je veoma teško naći jeftin a dobar hotel.

Klima je idealna za različite sportove tokom čitave godine. Možete se zabaviti tako što ćete skijati, surfovati, roniti, igrati tenis, sunčati se, pešačiti, a za one koji su obožavaoci adrenalina, u ponudi je mnoštvo ekstremnih sportova, između ostalog i pejntbol. Čak postoje i škole ronjenja za amatere ili potpune početnike. Takođe za one sa malo dubljim džepom postoji mogućnost i iznajmiljivanja brodića ili jahte.

Ibica je malo ostrvo i na koju god stranu se uputite i odete, svuda ćete izaći na more. Ukoliko ste u mogućnosti najbolje bi bilo da iznajmite skuter ili automobil i obiđete sve plaže i grad. Što se tiče saobraćaja, veoma je spor i bezbedan zahvaljujući ograničenjima na auto-putu.

Pejzaž na ovom ostrvu je gotovo uvek zelen, čine ga borove šume, zasadi malina, badema i smokvi. Tokom cele godine raste različito cveće koji čini ostrvo još primamljivijim i šarenijim. Može se reći da je Ibica idealna za ljude kojima je na odmoru najvažniji boravak na plaži. Treba naglasiti takođe da su u julu i avgustu najveće gužve na plažama, zato Vam savetujemo da unapred rezervišete mesto u hotelu, kao i povratnu kartu na trajektu.

Ibica plaže – rajske plaže za savršeno letovanje

Grad Ibica je dobro povezan sa preko pedeset plaža na ostrvu autobuskim linijama, gde možete naći veliki izbor zabave. Sve plaže su dostupne i veoma se lako stiže do njih. 

Ukoliko želite da iznajmite automobil kako bi lakše došli do obližnjih plaža, cena rentiranja iznosi oko 20 evra na dan u zavisnosti za koji se automobil odlučite. Do nekih plaža se može doći i redovnim autobuskim linijama ili lokalnim trajektima

Kada je u pitanju Ibica plaže koje poseduje su klasične mediteranske i okružene su gustim borovim šumama. Važe za jedne od najlepših plaža na svetu i mogu se pohvaliti mekim peskom. 

Ibica odiše svetloplavim nebom i svežim vazduhom. Neke od poznatijih plaža na Ibici koje okupljaju najveći broj turista iz celog sveta su: Talamanka, Figueretas, Playa den Bossa, Es Cavallet, Las Salinas, Cala Jondal i Sa Caleta.

Plaža Talamanka na Ibici je duga 900, a široka 25 metara i udaljena je svega desetak minuta hoda od Ibice. Voda je fenomenalno čista, a pesak mek. Plaža poseduje suncobrane, tuševe, ormare za odlaganje garderobe, parking za posetioce. Prisutan je veliki broj spasilaca, tako da važi za bezbednu plažu. Postoji mogućnost i iznajmljivanja pedoline. Na plaži se nalaze i barovi i restorani.

Plaža na Ibici Figueretas se nalazi u predragđu grada Ibice i udaljena je 15 minuta vožnjom autobusom, automobilom ili trajektom. Dužina plaže iznosi 100 metara, a širina 50 metara. Takođe je kompletno opremljena suncobranima, tuševima, poseduje i specijalni pristup za invalide.

Najduža plaža na ostrvu Ibica je Playa den Bossa, njena dužina iznosi 2 km, a širina 20 – 30 m. Čini je čista voda i peščano dno. Ova plaža zbog nekih svojih karakteristika pogodna i za ronjenje, kao i za surf jer su na ovoj plaži prisutni južni vetrovi. Plaža je udaljena 4 km od Ibice.

Plaža Cala Jondal je divna šljunkovita plaža, okružena borovim šumama i tirkizno čistom vodom. Udaljena svega 15 minuta vožnje od Ibice. Na plaži se nalazi i restoran u kome postoji i deo za masažu pa ako volite takav vid relaksacije, preporučujemo Vam ovu plažu.

Posebno bih izdvojila plažu Las Salinas, jednu od najlepših plaža na celom svetu. Nalazi se samo na desetak minuta vožnje od grada Ibice. Ova plaža je dobila ime po jezeru koje se nalazi južno od Ibice. Duga je 1.5 km, a široka 25 – 30 m. Voda je kristalno čista, pesak beo, a zbog vetrova koji se javljaju pogodno je i za sve ljubitelje surfovanje. 

Postoji mnoštvo barova na ovoj plaži, koji služe koktele, a muzika se pušta tokom celog dana. Ova plaža je veoma popularna među poznatim ličnostima, ukoliko je posetite nije isključeno da nećete naići na nekog poznatog fudbalera ili glumca. Treba napomenuti da Ibica ima oko 18 km prirodnih plaža sa kristalno čistim morem.

Atrakcije ostrva Ibica koje vredi videti

Kao što smo rekli, kada je u pitanju Ibica plaže su samo jedna od atrakcija na ovom ostrvu koje treba posetiti. Predgrađe glavnog grada je omiljeno mesto bogatih i poznatih ličnosti. Odatle možete posmatrati najlepše zalaske sunca na svetu u lepo opremljenim barovima i kafićima na plaži koji se zovu „chiringuitos“.

Nešto što Vam predlažemo da posetite jeste Stari grad (Dalt Vila) koji je izgrađen još 1554. godine, opasan zidinama i predstavlja riznicu istorije i misterije. Tu se mogu primetiti ostaci feničanske, katalonske i arapske arhitekture. Umetnuti zidovi su delo italijasnkog arhitekte Kalvija iz XVI veka. Zidovi su veoma jaki, tako da je ovo jedna od tri tvrđave u Evropi koja je ostala netaknuta. Smešten je na malom uzvišenju blizu mora. 

Karakterističan je po kaldrmisanim ulicama i kućama prefarbanim u belu boju. Udovoljite sebi i uživajte u šetnji po uskim i krivudavim ulicama, kada Vam bude zatrebao odmor od pešačenja, napravite pauzu na nekoj od terasa koje se nalaze na svakom nivou i uživajte u panoramskom pogledu na grad. Dok šetate naići ćete na mnoštvo prodavnica suvenira i umetničkih galerija.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti ovog dela Ibice jeste Arheološki muzej. U njemu možete videti predmete još iz praistorijskog perioda ili iz tkzv. Punskog perioda. Blizu toga, Ibica ima i katedralu sa gotičkom kulom koja datira iz 10. veka, kao i baroknim brodom iz 18. veka. Katedrala Santa Maria DElivsa – datira još iz 14. veka i nalazi se na vrhu starog grada. 

Es Vedra – je stena koja predstavlja jedno od obeležja Ibice. Poznata po brojnim legendama o sirenama koje su svojim pevanjem dozivale mornare i tako ih vodile u sigurnu smrt. Postoji tvrdnja o ovoj mističnoj steni da je ona jedna od tri magnetne tačke uz Bermudski trougao i Severni pol.

Ukoliko se nađete 8. avgusta na ovom prelepom mestu, obavezno prisustvujte karnevalu u čast San Čirijakosa, sveca zaštitnika ovog ostrva. Očekuju Vas spektakuralan vatromet i parada!

Gradska luka je preko leta šetalište, a zimi mirno i tiho mesto. Tu je postavljena statua Corsair Obelisk – Homenaje a los Corsarios, koja je podignuta u čast piratima i veoma je značajna za istoriju celog ostrva Ibica.

Postoji mnoštvo pećina, a jedna veoma poznata jeste Cova des Cullera otkrivena davne 1907. godine. Tu je i Cova C′an Marca stara preko 100.000 godina i mnoge druge.

Nemojte propustiti da posetite i jednu od najbolje očuvanih katakombi The Puig des Molin Nekropolis, koju su feničani ostavili. Pretpostavlja se da je Ibica bila rodno mesto Kristofera Kolumba, pa je iz tog razloga podignut njegov spomenik na ovom ostrvu.

Ako imate vremena izdvojite jedan dan da odete na izlet do specifičnog ostrva Formentera. Kažu mnogi da je to najluđe, a i najmanje ostrvo, izuzetno uzano i nisko. Obiđite celo ostrvo i videćete neobične kuće i galerije različitih čudaka iz čitavog sveta. Između kupanja uživajte u razgledanju ovog divnog grada i istoimenog ostrva koje je prepuno misterije, legendi i narodnih predanja.

Ibica i provod – žurke na Ibici kao nigde drugde

Ibica je najpoznatija po noćnom provodu i baš iz tog razloga je omiljena party destinacija mladih ljudi iz celog sveta. Može se slobodno reći da provod počinje već u poslepodnevnim časovima kako na plažama tako i u centru grada, a nastavlja se sve do zore u brojnim diskotekama, ali i na plažama Ibice. Mnogi kažu da na Ibici nema razlike između noći i dana.

U donjem delu grada čeka Vas ogroman broj kafića sa raznovrsnim muzičkim žanrovima. Ako se nađete u ovom delu grada, obavezno posetite glavnu uzanu ulicu načičkanu barskim stolovima i uživajte uz muziku i piće. Buka, vatromet, ljudi na štulama, sa zmijama oko vrata skoro na svakih sat vremena prošetaju ovom ulicom kao promoteri najboljih diskoteka na ostrvu.

Preporučujemo „Pašu“, „Space“ kao i replike najboljih pariskih diskoteka, kao što je „Ban duš“. Takođe na Ibici se nalaze neki od najpoznatijih klubova u celoj Evropi, koje posećuju najpoznatiji svetski muzičari kao što su:  Judgement Sundays, Armin van BuurenTiesto i još mnogo svetskih DJ-eva.

Klub Paša je jedini klub koji radi tokom cele godine.U okviru kluba se nalaze tematske sobe tako da možete da birate da li ćete da uživate uz zvuke tehno muzike, hausa, disko ili retro muzike, postoji i bašta na otvorenom kao i restoran i suši bar. Najskuplji klub na Ibici u koji redovno izlaze i VIP gosti. Kapacitet kluba je 3000 mesta.

Klub na Ibici Space je nominovan u kategoriji najboljih svetskih klubova, postoji čitavih 27 godina. Ovaj klub je specijalno rezervisan za afterparty-je (počinje sa radom tek u radnim jutarnjim satima).

Privilege je najveći klub na ostrvu i sa najveći podjumom za igru u čitavoj Evropi, kapacitet ovog kluba je čak 10.000 mesta. Iz tog razloga ovaj klub je pronašao svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Još jedna zanimljivost jeste da postoji i disko autobus u kome odzvanja muzika i koji vozi celu noć i vodi Vas do svake diskoteke na ostrvu. Treba napomenuti da većina klubova ima svoja pravila oblačenja. Isto tako nemojte nositi vaše kamere, jer ćete ih morati ostaviti na ulazu. Svaki klub na ovom ostrvu ima svog fotografa.

Naravno za sve ovo morate poneti dobro raspoloženje, dobru energiju ali morate imati i malo dublji džep. Ulaz u klubove se naplaćuje, a cena pića su visoke. Ako želite da prođete nešto jeftinije, tu su pabovi i barovi.

Budite sigurni da su na ovom ostrvu zagarantovano najluđe i najbolje žurke.

Restorani na Ibici – gastronomski užitak na ostrvu

Ako niste ljubitelji buke i noćnih klubova, kafu možete popiti u mirnom kafiću Plaza del Parque ili večerati u nekom od mnogobrojnih restorana. Možete da birate da li ćete jesti neki jednostavan obrok na plaži ili ćete se ipak opredeliti za romantičnu večeru uz sveće. Za Ibicu se kaže da je podeljena na tri područja što se tiče mesta za jelo, a to su: D’Alt Vila, Sa Penya i Port.

U D’Alt Vila naići ćete na mnogo restorana i uglavnom je potrebna rezervacija za svaki, jer u toku večeri restorani budu prepuni. Neki od restorana su: La Oliva, Plaza Del Sol, La Ventana

Sa Penya je stara ribarska četvrt sa uskim uličicama i takođe sa velikim brojem restorana koji se nalaze u njoj. Port je deo oko same luke  sa mnogo modernih restorana sa predivnim pogledom na more, ali i tradicionalnim mestima i barovima. U ovom delu se nalaze i specijaliteti brze hrane, ukoliko ste za nešto jeftiniju varijantu.

Nadamo se da smo uspeli bar malo da vam dočaramo i približimo kako izgleda predivno ostrvo Ibica, koje nikad ne spava. Ibica će Vas očarati u svakom smislu počev od čistog mora, predivne prirode, plaža na Ibici, kulturnog nasleđa, pa sve do burnog noćnog života. 

Sigurno je da se nećete pokajati ukoliko ovo leto odlučite da letujete baš u prestonici španske i evropske zabave! Putujte Sigurno!

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 02.06.2020. | Modifikovano: 02.06.2020.