Ovo je Australija – evo kako obići drugu stranu planete

Australija, Land down under i mnogo drugih naziva simbolizuju impresivni kontinent na južnoj hemisferi planete. Puno je razloga da posetite Australiju. Pođite sa nama na putovanje kroz Australiju i upoznajte svaki njen ćošak, pre nego što tamo uopšte stignete.

Land down under – ovo je Australija

U Starom i Srednjem veku vladalo je mišljenje u Evropi da se u “južnim morima” nalazi veliki kontinent. Iako nije bilo geografskih dokaza o njegovom postojanju i evropskih moreplovaca koji su plovili do tog južnog kontinenta, na geografskim kartama je to hipotetičko kopno nosilo naziv Terra Australia Incognita tj.”Nepoznata južna zemlja”. Prvi Evropljanin koji je ugledao Australiju davne 1601. godine bio je Portugalac Manuel Godinho de Eredia. Tek 1770. godine Džejms Kuk je uspeo da demistifikuje iluziju o dalekom kontinentu.

Danas jedno od glavnih pokretača pakovanja kofera i puta za Australiju je tzv. australijski način života na kome mnogi zavide. Spontane plaže, hvatanje jutarnjeg surfa, vikend putovanja u Outback i infektivno zujanje gradova Australije-nije ni čudo što svi oni žele da dožive Australiju. Svaki grad ima sopstveni, jedinstveni šarm-od krovova barova Melburna do širokih šetališta obloženih palmama.

Međunarodnim aerodromima u svakom velikom gradu, Australija je dobro povezana sa ostatkom sveta. Sidnej je najpopularnija destinacija, iako Melburn i Brizbejn na velikim aerodromima pozdravljaju turiste. Pripremite se: dug je let do Australije!

Evo odakle početi obilazak i šta sve videti u Australiji, fascinantnoj zemlji/kontinentu za čiju se prirodu kaže da samo čeka da vas ubije. Naravno, nemojte se stresirati, ovo je dobroćudan kontintent ako znate kako da se pripremite za putovanje.

Najveći australijski grad – Sidnej

Sidnej je najveći legendarni grad u Australiji. Kombinacija surf plaža, penušave prirodne luke i Sidnejske opere je neodoljiva. Pored svojih veštačkih čuda, Sidnej je bogat i prirodnim resursima, kao što su javne bašte, lučka ostrva i netaknuto priobalje. Odličan transportni sistem i prilagođene ture u Sidneju predstavljaju radost za istraživanje. Noćni život u gradskim sredinama, istraživanje beskrajne zlatne obale, doline vinograda, bogate zelene šume ili Plave planine… izbor je na vama.

Melburn – šta morate videti u ovom gradu

Melburn je prepun atrakcija. Bogati parkovi, grandiozne biblioteke i muzeji, sve to upakovano u vibrirajuću atmosferu.

The Melbourne Visitor Centre na Trgu Federacije je centar za posetioce koji nudi besplatne brošure, mape i oglase događaja, zajedno sa suvenirima i rezervacijama usluga.

Melburn je poznat i kao jedna od najvećih street-art prestonica sa svojim jedinstvenim umetničkim izrazom prikazanim na odobrenim, spoljnim lokacijama širom grada. Putovanje lavirintom gradske mreže, saobraćajna mreža je revitalizovana gradskom umetnošću, užurbanim kafićima i barovima.

Cooks’ Cottage – kolevka britanske Australije

Posetite Cooks’ Cottage, istorijsko područje svetske baštine (Fitzroy Gardens)… Nešto što je must-see ukoliko istražujete Melburn. Izgrađena 1755.

Vila kuvara je najstarija zgrada u Australiji i popularna turistička atrakcija. Prvobitno se nalazila u Jorkširu, u Engleskoj, sagradili su je roditelji kapetana Džejmsa Kuka, koliba je premeštena u Melburn 1934. godine. Zapanjujuće je da svaka cigla ima svoj jedinstveni broj, upakovana u burad i potom poslata u Australiju. Kombinujući moderne interpretacije avantura kapetana Kuka, vekovne antikvitete, divne engleske bašte i volontere obučene u kostime iz XVIII veka, Cooks’ Cottage je fascinantno putovanje u prošlost.

Prilikom ulaska u kolibu dobićete sveobuhvatan informativni list za samostalno istraživanje. Informacije su dostupne na engleskom, mandarinskom, italijanskom, španskom, ruskom, tajlandskom, indonežanskom, korejskom, japanskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Posetite i najstariji zatvor u Melburnu, gde većina sramotnih likova Australije (kao što su Ned Kelly i gangster Squizzy Taylor) provodi vreme. Za one zaista hrabre preporučujemo noćni obilazak sa dželatom. Postoji mnogo dešavanja u gradu koja su prava zabava za decu ili celu porodicu, obilazak akvarijuma, zoo vrta, muzeji u kojima je omogućeno klizanje.

Pustite mašti na volju u ArtPlay-u – kreativnom studiju za decu. U ArtPlay-u umetnici i deca imaju jedinstvenu priliku da se sastanu, istražuju i stvaraju kvalitetnu umetnost. Program radionica je u rasponu od keramike, mozaika do lutkarstva, cirkus autohtone umetnosti, kolaž do pevanja i kreativnog pokreta u skulpturi. Rezervacije su obavezne za većinu događaja, međutim, postoji i vreme kada su radionice tokom svakog meseca slobodne.

Letenje iznad Melburna je jedinstveni doživljaj, videti grad iz drugačije perspektive sa Melbourne Star-a. Svake noći iz mraka horizontom Melburna izranja ekran osvetljenja. Tri i po kilometra LED osvetljenja generiše više od 15 miliona različitih kombinacija svetla. Svaka od 21 prostrane kabine pruža nenadmašan pogled od 360 stepeni na grad. To je više od samog pogleda – to je celokupno iskustvo.

Otkrijte svet slika u pokretu u galerijama, bioskopima i studijima u Australijskom centru za pokretne studije (ACMI) na Trgu Federacije. To je najbolja kulturna destinacija u Australiji, ACMI čuva više od jednog veka filma pa sve do najnovijih kompjuterskih igara i digitalnih umetnosti budućnosti. Pravi je domaćin izložbi i festivala, kreativnih radionica i programa obrazovanja. ACMI je koncipiran kao slobodna, stalna postavka slika u pokretu, naglašavajući kulturu okeana kao stvaraoca i potrošača. Posebna izložba priča priču o stvarima bez kojih mnogi ne mogu živeti: TV, film, igre, novi mediji, umetnost…

Severna teritorija Australije

Putujte u samo srce Australije i otputujte u zabačenost. Pokušajte da savladate Uluru u sumrak i zoru, i spavajte pod zvezdama. Saznajte nešto više o australijskom aboridžanskom nasleđu i pogledajte kakve igre priroda igra sa Kakadu drevnom rock umetnošću. Outback je ogroman-prostire se od Severne teritorije do Južne Australije.

Svetska baština navodi Uluru kao jednu od najvećih ikona-simbola Australije. Smešten u samom srcu Uluru-Kata Tjuta Nacionalnog parka, u australijskom crvenom centru, Uluru je drevni pejzaž, bogat australijskom autohtonom kulturom i duhovnošću. Mnogo je načina da iskusite veličanstvo Uluru i lepotu ovog jedinstvenog pustinjskog pejzaža. Prošetajte sa Aboridžinima-vodičima i naučite nešto o drevnoj tradiciji i pričama iz snova.

Posmatrajte ga sa visina, iz helikoptera ili balona, vozite se preko oker pustinje Harley Davidson motociklom ili na leđima kamile. Tradicionalni čuvari Uluru, Anangu, veruju da su pejzaž napravili njihovi preci na početku vremena, i oni od tada štite ovu svetu zemlju. Uluru Kata-Tjuta je kulturni centar i polazna tačka za posetioce. Saznajte više o Tjukurpa, tradicionalnom zakonu vođenja Anangu ljudi. Posetite slikarsku radionicu, gde će vam aboridžanski umetnici pokazati kako oni izražavaju svoju kulturu kroz umetnost. Možete napraviti svoje originalno umetničko delo i poneti ga kući kao suvenir. Nemojte propustiti izlazak ili zalazak sunca u Uluruu. U različito doba dana, boje se menjaju, od roze do ljubičaste do tamno crvene dok nebo reflektuje čitav niz boja. Iako je realno moguće da se popnete na Uluru, tradicionalni vlasnici zbog velikog duhovnog značaja to ipak ne dopuštaju.

Surova sredina Uluru Kata-Tjuta je dom stotine vrsta životinja, ptica i retkih biljaka. Uluru je pravi raj za posmatranje ptica (više od 170 vrsta), kengura, emua, dingosa i svih onih drugih vrsta koje lutaju divljim, crvenim peskom.

Životinje i biljke su važan deo priče o stvaranju Ulurua. Iskusite zvuk tišine u Ayers Rock Resortu i naučite nešto o južnom noćnom nebu od ‘zvezdanog govornika’. Praznik sa autentičnim poslasticama Australije dopunjenim fantastičnim australijskim vinima. Provedite dan istražujući 500 miliona godina stare stene u blizini Kata-Tjuta, koje su impresivne koliko i Uluru. Prošetajte i kroz Dolinu vetrova. Ne samo da je australijski crveni centar ogrezao u ljudskoj istoriji, to je dom reliktnih i endemskih vrsta biljaka i životinja. Na samo tri sata vožnje od Ulurua nalazi se Kings kanjon, prirodno čudo, rastućih peščarskih zidova, sa vodopadima i pogledom koji pretiče celu pustinju.

Uluru se nalazi na oko 460 km, tj. 6 sati vožnje jugozapadno od Alis Springsa. Mnogi posetioci se odlučuju da istraže australijsku divlju stranu u svom ritmu, vozeći se kroz Crveni centar Severne teritorije, čime je putovanje kroz Australiju potpuno.

Ovakav način puta pruža mogućnosti za istraživanje glavnih atrakcija uključujući Alis Springs, Uluru, Watarrka Nacionalni park, Kings kanjon, Zapadne Mekdonelove planine. Još jedan način da doživite Crveni centar Australije je udobnost i luksus The Ghana, železnički put od Adelejda do Darvina sa pauzom u Alis Springsu.

Zapadna Australija i kako je obići

Hillier jezero roze boje se nalazi na Središnjem ostrvu, najvećem među ostrvima Recherche arhipelaga. Posmatrano sa visine, jezero ima roze boju žvakaćih guma. Jezero je dugo oko 600 m, na obodu okruženo peskom i gustim šumama eukaliptusa. Uska traka peščanih dina prekrivenih vegetacijom odvaja ostrvo od Južnog okeana. Niko u potpunosti ne zna zašto je jezero roze boje.

Naučnici spekulišu da boja dolazi od boje koju su stvorile bakterije u dodiru sa morskom solju.

Srednje ostrvo i njegovo roze jezero se nalaze u netaknutoj divljini. Jedini način da vidite ovo jezero je iz vazduha. Takođe možete da istražujete ostrva i bogatu faunu ovog arhipelaga. Pink jezero u blizini Esperance (7 km udaljeno od grada) je jedno od najlepših primorskih pejzaža Australije. U pravim vremenskim uslovima, jezero dobija mekšu nijansu roze boje, zbog visoke koncentracije algi u vodi. Jezero je identifikovano od strane BirdLife International kao značajno stecište ptica jer podržava značajan broj domaćih i ptica selica.

Ima mnogo toga da se vidi i uradi oko grada Esperance, uključujući šetnje, jahanje, biciklizam, ribolov, ronjenje, posmatranje kitova (od maja do oktobra), jedrenje na dasci, spuštanje niz stene, kajak, rafting i 4WD ture vožnje.

Esperance muzej prikazuje materijal lokalne istorije, uključujući i pionirske uspomene, brodolom predmeta, delove US Sky Lab koji je pao u region 1980., artefakte i antikvitete Aboridžina. Postoji veštački greben, nedaleko, na doku, na kraju grada, a poznato je kao idealno mesto za šetnju i pecanje. Šetnja ovim predelom je sve osim jednolična: beli pesakgranitne liticeboja okeana u blizini obale je akvamarin i postepeno prelazi u tamno plavu ka horizontu. Peščane dine, snagom vetra izdignute na značajne visine nazivaju se ‘Esperance Doctor’, penju se na više od 50 m. Sa Rotary Lookout-a pruža se panoramski pogled na Esperance, Esperance zalivPink jezero i na ostrva blizu obale. Esperance se nalazi na udaljenosti od 270 km od Perta, na jugu Zapadne australijske obale. To je 8 sati vožnje ili 2 sata leta od Perta.

Jedan od najpoznatijih grebenskih sistema u svetu, Veliki koralni greben je svetski poznat po bogatstvu morskog života i svetske klase ronilačkih mogućnosti. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Koralni greben jednim delom prati prirodna ostrva, odnosno vrhove odavno potonulog planinskog venca. Njegova raznolikost potiče od 3000 koralnih grebena, ostrva, atola i laguna, od kojih se svaki nalazi u različitoj fazi razvoja. Koralni grebeni su nastali u poslednjih 10 000 godina posle izdizanja nivoa svetskog mora.

Graditelji ove izvanredne tvorevine jesu milioni koralnih polipa. Kornjače, ajkule, korali, ronjenje među njima… neponovljiv je doživljaj. U morskom parku “Veliki koralni greben” (jugozapadni deo Pacifika) zaštićeno je oko 350 vrsta korala, 150 vrsta riba, 4000 vrsta mekušaca i više od 400 vrsta sunđera. Jata haringi i cipala love manje ribe, a njih vrebaju ajkule, delfini i barakude.

Australija je država-kontinent, ogromno prostranstvo koje je prosto nemoguće istražiti jednim putovanjem. Australija je prepuna oprečnosti koje skladno koegzistiraju baš takve kakve jesu. Metropole,  gradovi puni života sa jedne strane i gotovo neistraživa divljina sa druge strane. Jedni bez drugih ne mogu, ne bi bili interesantni. U ovom tekstu predstavljen je samo jedan deo fascinantne celine koju zaista vredi posetiti. Nadamo se da se polako spremate za obilazak ovog kontintenta i putovanje u Australiju i da vas je ovo barem donekle inspirisalo da na putovanje krećete.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.