Palićko jezero – okrepljenje za telo i dušu

O tome kako je Palićko jezero nastalo pripovedaju se mnoge priče. Legenda kaže da je pastir Pavle čuvajući svoje ovce toliko plakao da se od njegovih suza formiralo jezero. Tvrdi se da je ono ostatak Panonskog mora, jer je voda u njemu nekada bila slana.

U istorijskim izvorima najstariji podatak o Palićkom jezeru potiče iz 15. veka. Više od trista godina kasnije, pred kraj 18. veka ljudi su otkrili da su jezerska voda i mulj blagotvorni, a 1845. godine je na njemu podignuto kupatilo i tako je ovde nastala banja. Kada je 1883. godine u saobraćaj puštena železnička trasa između Budimpešte i Zemuna počeo je intenzivan razvoj banje, a 1897. godine ona je tramvajem povezana sa Suboticom, što je još više doprinelo da turizam procveta. Tramvaj je spajao Suboticu i Palić sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Baš negde u to vreme, tačinje 1978. godine najzad je probivena i bušotina iz koje je potekla lekovita voda. Tada je Palić već bio ozbiljan turistički centar sa odličnim potencijalima za svoj dalji napredak. Danas je banja Palić sa svoji prelepim jezerom vodeća turistička destinacija Vojvodine.

Na Paliću se uz pomoć lekovite vode (25oC) i lekovitog blata uspešno leče reuma, išijas, bolesti kože i organa za varenje, ali i mnoga nervna oboljenja.

Za opuštanje tela i živaca i njihovo vraćanje u formu koriste se najsavremenije terapije, dok su za vrhunsko uživanje i okrepljenje tu masaže, spa i velnes sadržaji. U održavanju dobre kondicije gostima pomaže fitnes centar.

Palićko jezero za ljubitelje sporta i rekreacije

Za ljubitelje kupanja, sporta i rekreacije Palić je pravi mali raj. Gostima je ovde na raspolaganju pravo izobilje sportskih terena za tenis, fudbal, mali fudbal, košarku, rukomet, odbojku na pesku. Na Paliću možete iznajmiti bicikl, uživati u kuglanju, mini golfu, paintball-u,  a jedinstven doživljaj predstavlja jahanje konja. Oni koji vole sportove na vodi posebno su privilegovani. Voda u Palićkom jezeru se zbog njegove male dubine brzo zagreje, pa sezona kupanja počinje rano. Cela obala jezera je doterana i uglađena do najsitnijih detalja. Na njoj se nalaze tri kupališta: kupalište kod Muškog štranda, kupalište kod Ženskog štranda, kao i peščana plaža. Turisti mogu iznajmiti pedaline i čamce, a za veslanje i jedrenje vlada najveće interesovanje. Palićko jezero ima bogat riblji fond, pa je idealno za ribolovce. Poseta ZOO vrtu u kome živi više od 60 vrsta životinja je takođe neizostavan deo obilaska Palića. U sklopu kompleksa se nalazi i botanička bašta sa preko 260 vrsta drveća i žbunja.

Prirodne lepote i vrednosti Palića

Na Paliću čovek može uživati u čarima prirode gde god da se okrene. Park narodnih heroja predstavlja jedinstveni Park prirode u kome rastu močvarni čempres, poljski jasen, jasen, mnoge vrste cveća, od kojih treba izdvojiti veoma retku vrstu orhideje, u narodu poznatu kao močvarni kacun. U bližoj okolini Palića nalaze se dva rezervata prirode. Ludoško jezero utočište je brojnih ugroženih vrsta biljnog i životinjskog sveta. Ako volite ptice, ovde obavezno morate doći. Bićete očarani raznovrsnošću vrsta koje obitavaju na Ludošu. Selevenjske pustare takođe su stanište mnogih retkih biljki i životinja, a specifičnost ovom rezervatu daju i vlažne peščarske, slatinske i stepske livade. U selu Hajdukovo, na 10 km od Palića, može se obići jedina farma nojeva u Srbiji.

Imaju Palić i njegova okolina i svoje arhitektonske i kulturno-istorijske znamenitosti. Mnoga zdanja secesionističkog stila – Vodotoranj, Velika terasa, Ženski i Muški štrand, Muzički paviljon, zgrada Pošte, vile Konen i Lujza i Sovina kula, svojevrsni su simboli ovog turističkog centra. Letnja pozornica domaćin je svih važnijih kulturnih događaja, a njih je tokom godine puno. Oni koji žude za kulturom, umetnošću i ahritekturom otići će do obližnje Subotice, gde mogu uživati u arhitektonskim lepotama Gradske kuće i mnogih drugih zdanja i verskih objekata. Poseta muzejima i galerijama takođe se računa „pod obavezno“.   

A salaši, restorani i čarde sa severa Bačke toliko su važni za ovaj kraj da se o njima pevaju pesme. I baš uz pesmu i romantične zvuke tamburice ovde ćete lečiti svoju dušu degustirajući autohtona vina, točena direktno iz buradi. Gurmanluci su ovde razni, od ribljih čorbi, paprikaša i gulaša do štrudle makovnjače i orahnjače. I sve to začinjeno fijakerima koji plove kroz prelepe predele ravne Bačke, od čarde do čarde, vezući niti autentičnosti ovog bisera vojvođanskog turizma.  

Vreme u ovoj ravnici teče kao najbrža planinska reka i za tren spusti se noć i umor počinje da sklapa oči. Ali ne mari. Jer je i počinak na Paliću pravi užitak. Smeštaj je svuda vrhunski, bez obzira o kojem njegovom vidu je reč.

Autor: dragan antic | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.