Parga – Grčka | Vodič za letovanje

Parga je još jedan od poznatih turističkih centara na Jonskom moru. Simpatičan gradić na zapadnoj obali Grčke turistički procvat doživljava tek poslednjih godina. Pored onih koji se odluče da svoj odmor provedu upravo ovde, mnogo je onih koji dolaze na jednodnevne izlete sa obližnjeg Krfa ili Lefkade. Iako ranije nešto povoljnijih cena i aranžmana, i danas Parga jeste pristupačna, ali se razlika primećuje u odnosu na period kada je bilo manje turista. Iako mala, boravkom upravo tamo, imate mogućnost organizovanja kvalitetnog i aktivnog odmora i to su glavne prednosti Parge, zato pogledajte koji su to saveti, informacije i iskustva koje Vam mogu pomoći za letovanje u Pargi.

Parga – lokacija i informacije

Ovaj živopisni gradić se prostire kaskadno niz obronke obližnjeg brda. Nalazi se u kontinentalnom delu Grčke, u oblasti Epir. Od Beograda je udaljena 925 km. Poznata je i kao jedino turistički razvijeno mesto na Jonskom moru, a da nije ostrvo. Za Pargu je karakterističan svojevrsni sklad planina i čistog blistavog Jonskog mora. Jedan od razloga zbog kojih je poslednjih godina posebno zanimljiva turistima je izgradnja auto-puta koji spaja Jonsku obalu sa Vardarskom regijom i omogućava relativno brz i nesmetan dolazak za sve one koji se odluče da ovde dođu automobilom ili autobusom.

Parga je smeštena u zalivu koji gleda delom na otvoreno more a delom na obližnja ostrvca i ostenjake koji izviru iz vode nedaleko od nje. Ima malu luku kojae se nadovezuje na gradsku plažu gde su i centralna dešavanja ovom mediteranskog gradića. Duž njih se čitavm dužinom prostire šetalište sa mnogobrojnim baštama, tavernama, barovima, poslastičarnicama i prodavnicama. S obzirom da je Parga u prošlosti menjala vladare, vidan je uticaj različitih kultura, pa spoj venecijanske luke i tradicionalne grčke arhitekture sa uskim, kaldrmisanim uličicama, trgovima i mnogim crkvicama čine ovo mesto izuzetno šarmantnom destinacijom.

Tokom svog boravka u ovom slikovitom gradiću ne propustite da odete do Venecijanske tvrđave, odakle se pruža predivan pogled na grad. Na brdu koje Parga prekriva se u uskim uličicama nalazi mnogo radnjica nakita, suvenira, kože, kao i brojni restorani i kafići. Predivan je pogled, tokom dana ali i noći, iz nekog od njih koji se nalaze na samim obroncima, i koji gledaju na grad odozgo, na more i okolinu.

Ukoliko želite da na nekom od ovih mesta uživate uz neku hranu ili piće, obratite pažnju na cene, jer mogu biti više od uobičajenih. Prošetajte kaldrmisanim prolazima i ulicama i uverite se u šarm i lepotu ovog simpatičnog mediteranskog gradića.

Takođe, preko puta Parge, na interesantnom malom ostrvcu, se nalazi jedna crkva i uzvišenje sa koga se pruža pogled na grad i luku. Nalazi se naspram gradske plaže Krioneri i do tamo se može doći brodićima koji svakodnevno saobraćaju na ovoj liniji.

Zanimljivo je i to da je u starom delu grada zakonom uređeno da sve kućice budu okrečene žutom ili crvenom bojom. Takođe, zabranjeno je i podizanje više spratova, pa su i ovo činjenice koje govore o tome kako Parga teži da sačuva svoj identitet.

Kada ste u Pargi, časovnici se, kao i u ostatku Grčke, pomeraju jedan sat unapred, a glavna valuta za plaćanje jeste euro. Predlažemo da novac pripremite unapred, pre polaska u Grčku, a za one koji planiraju da za plaćanje koriste neke od platnih kartica treba skrenuti pažnju da je kod sebe uvek dobro imati i nešto novca u gotovini, ukoliko negde ne postoji mogućnost plaćanja karticom.

Kako stići do Parge

Najpopularniji način dolaska do Parge je sopstvenim prevozom, automobilom, ili u pratnji turističkih agencija i to autobuskim prevozom. Naime, novi putni pravac koji saobraća do obale Jonskog mora doprineo je velikom povećanju upravo ovakvih aranžmana.

Za one koji dolaze svojim autom, bitno je napomenuti da putovanje do Parge traje oko 13 sati. S obzirom da je kontinentalni grad, izbegavaju se komplikacije sa trajektom, tako da i to skraćuje put. Nakon graničnog prelaza Evzoni, prati se putni pravac (novim auto-putem) Atina, Veria, Grevena, Ioannina, ka luci Igumenica gde se odvaja put ka Pargi.

Što se tiče putarina, u Makedoniji se (u jednom pravcu) plaća oko 5EUR, a u Grčkoj od prilike do 10EUR, takođe za jedan pravac.

Za one koji putuju autobusom, treba napomenuti da put traje nešto duže, oko 17 sati, mada satnica uglavnom tokom letnje sezone zavisi od zadržavanja na graničnim prelazima.

Postoji mogućnost odlaska do Parge i avionom. Najbliži aerodrom se nalazi u Prevezi, 60-ak km udaljen od samog letovališta. Manje je agencija koje nude aranžmane sa avionskim prevozom, ali svakako ih ima. Razlog za to je mogućnost jednostavnog, relativno brzog i povoljnijeg odlaska u Pargu autobusima ili sopstvenim prevozom. Takođe, može se koristiti i aerodrom na Krfu, odakle se organizuje transfer do Igumenice (luke na Jonskom moru), a odatle 49 km do Parge.

Parga – letovalište za parove

Iako nije mesto koje obiluje klubovima i prvoklasnim noćnim životom, Parga se poslednjih godina budi i svojom ponudom pokušava da zadovolji potrebe i želje posetilaca različitih starosnih dobi. Tako, od nekada mirnog mesta, danas Parga postaje sve privlačnija i mladima, pa sve veći broj barova koji postaju okosnica noćnog života. Ipak, s obzirom da izbor nije baš tako veliki, ako ste od onih kojima je noćni život ono najbitnije na letovanju, Parga se ne preporučuje.

Kada je u pitanju smeštaj, porodice koje dolaze sa decom, naročito mlađom, najbolje je da se unapred dobro raspitaju o lokaciji smeštajnih kapaciteta za koje su zainteresovani, kako bi izbegli duga pešačenja, penjanja ili spuštanja niz brojna stepeništa, sa malom decom. Vile i apartmani se nalaze u podnožju, u blizini i duž gradske plaže, ali je takođe velki broj vila koje se nalaze sa druge strane brda, oko plaže Valtos, ili na obroncima brda na kome se grad nalazi. Kako biste izbegli moguće komplikacije sa decom, dobro se rapitajte gde se smeštaj nalazi.

Plaže u Pargi

Kada su u pitanju plaže, poznato je da se u okviru Parge nalazi nekoliko plaža koje su lepe i veoma posećene. U samom gradu su gradska plaža Krioneri, koja se nalazi kod luke i duž šetališta (čista je, peščana) i Piso Krioneri beach, nedaleko od nje, skivena u zelenilu u maloj uvali (šljunkovita-kamenita). Krioneri je pogodna za sve one kojima se ne ide dalje, a često se tu smeste porodice sa decom. U okolini se nalazi veliki broj tavernica, prodavnica, pa je veoma zgodno boraviti ovde.

Naravno, s obzirom da postoji izbor, možda nije najbolje rešenje provoditi svaki dan ovde, pa je obližnja plaža Valtos veoma popularna. Do nje se može doći pešice, ukoliko ste u centru. Nalazi se na drugom kraju brda na kome je Parga (20-ak minuta hoda), a takođe se iz luke može do nje otići brodićem za 2EUR po osobi (u jednom pravcu). Veoma je lepo uređena, peskovita, sa barovima i kafeima u blizini, kao i raznovrsnim vodenim sportovima.  Na njoj se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani (od 5 do 8EUR), a takođe, ima mesta i za one koji nose svoju opremu. To u stvari važi za sve plaže u Pargi.

Sarakiniko je manja plaža, na 15-ak km od Parge. Do nje se može doći organizovanim prevozom (10EUR), a karakterišu je kombinacija peska i šljunka.

Za neke omiljena, plaža Lihnos, udaljena je 3 km od grada. Do nje se može doći pešice, kroz maslinjake, ili organizovanim prevozom (oko8EUR). Odatle se brodićem može posetiti i Afroditina pećina.

Što se tiče cena, kao i u svakom turističkom mestu, ima različitih iskustava i cena na koje ćete naići. Obično se preporučuje pijaca za kupovinu voća i povrća, jer je ono tu dosta povoljnije u odnosu na markete. Cene u kafićima, restoranima i tavernama mogu biti prilično šarolike. Svi lokali koji se nalaze na šetalištu i u toj centralnoj zoni su skuplji, dok se u nekoj od poprečnih ili malo zavučenih uličica mogu naći dosta povoljnija mesta.

Predlog aktivnosti

Za one koji vole aktivan odmor i obilazak okoline, turističke agencije, kao i lokalne agencije u Pargi, nude sledeći izletnički program.

Krf – Mnogi koji nisu prethodno bili na Krfu, ukoliko su u Pargi, najčešće se odlučuju za jednondevnu posetu ovom ostrvu za koje je u mnogome vezana naša istorija. Ovo je celodnevni izlet i uključuje obilazak glavnog garad Kerkire, kao i kupanje na nekoj od plaža na Krfu. U okviru dana je uračunato i nešto slobodnog vremena, koje možete iskoristiti po svojoj želji. Cena izleta je oko 30-ak EUR.

Jonska ostrva – Krstarenje oko ostrva Jonskog mora je jedan od najtraženijih u Pargi. Odlazak do Lefkade, zatim Kefalonije i još nekoliko manjih ostrva jeste deo ovog izleta, ali je definitivno najveći doživlaj kupanje na čuvenim plažama Porto Katziki i Egremni u tipično jonsko plavoj vodi, na obalama koje okružuju bele krečnjačke stene. Svraća se i na Itaku, čuveno Odisejevo ostrvo. Cena ovog izleta je 40EUR.

Paxos i Antipaxos – Još jedan neverovatan dan na predivnim plažama, uz krstarenje  Jonskim morem i uživanje u plavetnilu koje oduzima dah. Oni koji baš budu imali sreće, mogu videti i po kojeg delfina pošto je poznato da ih ima u ovoj oblasti. Do nekih od plaža se mora doplivati, pošto brod ne može svuda da pristane, a pored toga se svraća i u idilični gradić Gaios na Paxosu. Za ovaj izlet treba izdvojiti 15-20EUR.

Za one koji žele da svoj odmor provedu duž obala Jonskog mora, Parga je preporuke za sve ljubitelje romantičnih mesta koja se trude da sačuvaju svoj šarm i senzibilitet uprkos tokovima savremenog turizma. Iako nije ogromna, Parga ima šta da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora, ali i onima koji dane troše na nekoj od obližnjih plaža, a noći u nekom od barova. 

Idealna je za mlade parove, a pristupačne aranžmani su ono što je posebno izdvaja u poslednje vreme. Pored predivne prirode i gostoljubivih domaćina, Parga je veoma poznata i po maslinovom ulju čijim kvalitetom prednjači u čitavoj oblasti.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.