Pariz izdvaja 300 miliona evra za farbanje Ajfelove kule

Čudo Pariza i jedan od najposećenijih spomenika sveta, Ajfelov toranj, ove godine promeniće svoje boje. Za obnovu, farbanje i modernizaciju ove velelepne građevine gradske vlasti Pariza će izdvojiti oko 300 miliona evra! Jubilarno, dvadeseto farbanje Ajfelove kule najavljeno je za početak oktobra.

panorama Pariza

Povratak originalnom izgledu Ajfelove kule

Francusko Ministarstvo kulture i gradske vlasti Pariza još uvek pregovara o novoj boji poznatog spomenika, a kako kažu vrlo je moguće da će Ajfelova kula vratiti svoj prvobitni izgled.
Imamo ideju da ponovo otkrijemo i oživimo stare boje, kao što se to čini kada se restaurira stara umetnička slika. Razmišljamo o tome da dodamo nove nijanse postojećoj “, kažu u Ministarstvu.

Ajfelova kula, koja danas predstavlja simbol romantike u Parizu, građena je povodom Svetske izložbe 1889. godine i predstavljala je glorifikaciju stote godišnjice Francuske revolucije. Projektovao ju je slavni francuski inženjer Gistav Ajfel, koji je toranj originalno ofarbao u crveno kako bi ga zaštitio od rđe. Prvobitna boja naišla je na negativne reakcije Parižana, i ona je već deceniju kasnije promenjena u žutu. Kasnije su preovlađivale smeđe, oker i bronzane nijanse, a 1968. je specijalno za njeno farbanje osmišljena nijansa “Ajfelova kula braon”

Neverovatne brojke koje prate bojenje Ajfelovog Tornja

Za farbanje kule biće potrebno:

  • 60 tona boje,
  • 50 kilometara bezbednosnih kablova,
  • 2 hektara zaštitne mreže,
  • 1500 četki,
  • 5000 diskova šmirgle i
  • 1500 radnih odela.

Za ovaj posao potrebno je oko 25 majstora. Ono što je zanimljivo je da se Ajfelova kula od svog prvog farbanja pa do danas boji istom, staromodnom tehnikom, koja podrazumeva isključivo ručno bojenje četkom. Kula se u proseku farba na svakih 7 godina.

Gistav Ajfel je u svojoj knjizi “Toranj od 300 metara” napisao: “Verovatno nikada nećemo u potpunosti razumeti važnost farbanja kule, što je esencijalni element u konzervaciji metalnih građevina, i što se pedantnije obavi – duže će kula trajati.

Kada je Ajfelova kula izgrađena mnogi Parižani, a pre svega ljudi iz sveta umetnosti, su je smatrali ruglom koje treba srušiti. Danas važi za remek delo svetske arhitekture. Ajfelovu kulu dnevno poseti od 15 000 do 20 000 turista.  

Iako najpoznatija, Ajfelova kula je samo jedna od turističkih atrakcija u glavnom gradu Francuske. Pre nego što se tamo zaputite, pogledajte naš vodič kroz Pariz, kao i spisak restorana u Parizu koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 21.03.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.