Parking u Rimu – kako funkcioniše i koje su cene parkiranja

Ako planirate put u Rim automobilom, parking u Rimu može biti veliki problem. Rim je veliki, brz i haotičan grad, a gužve u saobraćaju neizbežne. Samo hrabri i samouvereni vozači (koji nisu iz Rima) se usuđuju da voze po Rimu. Pored gužvi, glavobolju turistima zadaje i parkiranje. Gde se sve možete parkirati i koliko to košta parking u Rimu, saznajte u ovom tekstu.

Parkiranje u centru Rima

Kako je parkiranje u istorijskom i najlepšem delu Rima nemoguća misija, najbolje je svoj automobil ostaviti na nekom od okolnih parkinga. Zvanično ih ima 20 i na visinu cene utiče blizina centra. Cena za sat vremena parkiranja se kreće između 1 i 5 evra, a za ceo dan između 12 i 40 evra.

Imena i adrese nekolicine parkinga – Villa Borghese (Viale del Galloppoatio, 33), Vantaggio (Via del Vantaggio, 44), Autorimessa Spagna (Piazza Mignanelli, 8), Ludovisi (Via Ludovisi, 60), Zaccardi (Via Sardegna, 38c) itd. Parking Borghese radi 24 sata. Ispred železničke stanice Termini se takođe nalazi parking.

Parkiranje u strogom centru Rima

Parkirati se na ulici u istorijskom delu grada (Centro Storico i Trastevere) nije moguće jer nigde nema obeleženog prostora za parkiranje. Još veći problem pravi ZTL (Zona Traffico Limitato).

Parking mesto u Rimu

Vodite računa da se ne parkirate kraj znakova Zona di Rimizone (Vozila kupi pauk) i Divieto di Costa (Besplatno parkiranje).

ZTL zona u Rimu

Parkiranje u ZTL zoni je dozvoljeno pojedinim lokalnim stanovnicima koji imaju dozvolu za parkiranje i gostima hotela koji se nalaze u istorijskom delu grada. Ukoliko odsedate u hotel koji se nalazi u ZTL zoni, zamolite osoblje da vam pomogne oko registrovanja kola u policijskoj stanici i plaćanja za parking u ZTL zoni. ZTL zonu kontrolišu kamere, tako da nije poželjno nepropisno parkiranje.

Parkiranje van ZTL zone u Rimu

Parking mesta obeležena plavom bojom se naplaćuju u periodu između 8 ujutru i 11 sati uveče. Možete svoj automobil ostaviti koliko želite, ali se svaki sat naplaćuje 1.5 evra. Što ste udaljeniji od centra, to je parkiranje jeftinije – 0.50 evra sat vremena, 2 evra 12 sati, 3 evra 16 sati. Ukoliko želite da se parkirate na 15 minuta, to košta 0.20 evra. Žutom bojom obeležena parking mesta su rezervisana za invalide, a roze bojom za trudnice. Ukoliko se parkirate na mestu obeleženom plavom bojom a ne platite, kazna je 40 evra. Ukoliko ne produžite vreme kazna je 25 evra.

Jeftina P+R parking zona u Rimu

Ukoliko vam je stalo da prođete jeftino sa parkiranjem, a Rim obiđete alternativnijim varijantama, onda je najbolje parkirati se na periferiji grada pokraj pojedinih metro stanica. Na tim parkinzima parkiranje košta 2 evra za 12 sati, odnosno 3 evra za ceo dan.

Parking u garaži

Pokraj sledećih metro stanica se nalaze parkinzi – Batistini, Valle Aurellio, Rebbibia, Ponte Mammolo, Anagnina, S.Maria del Soccorso, Cinecitta, Laurentina, Magliana, Via Bonneli, San Pietro.

Možete se parkirati i pokraj aerodroma, ali nije preporučljivo iz bezbedonosnih razloga. Parkiranje košta 18 evra za 24 sata.

Cene parkinga u Rimu i kako ga platiti

Parking u Rimu se plaća u kovanicama (Parking Meter Coin) ili putem mobilnih aplikacija. Kompanije koje omogućacaju online plaćanje su myCicero, EasyPark i ParkAppy. Na zvaničnim sajtovima ovih kompanija možete saznati sve što vas zanima vezano za parkiranje u Rimu.

Putem sajta Parkopedia možete saznati gde sve u Rimu možete da se parkirate, a ukoliko postoji broj, možete pozvati i unapred rezervisati svoje parking mesto. Sajt Parkopedia ne izlistava samo parkinge u Rimu, već i za druge veće evropske gradove.  Ukoliko znate italijanski, onda svoje idealno parking mesto nađite na sajtu MyParking.

Turistima se toplo preporučuje da izbegnu vožnju kroz Rim jer se radi o jednom izuzetno stresnom iskustvu.

Pročitajte još i: Vodič kroz parking u Beču

Autor: Obradović Jelena | Objavljeno: 16.03.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.