PAŽNJA PUTNICI: Katalonija u štrajku, protesti u Barseloni

U prethodnih nekoliko dana u Barseloni traju veliki protesti zbog odbijanja referenduma o nezavisnosti Katalonije. Barselona je u haosu, pa pogledajte šta se tačno dešava i kako to može uticati na vaše putovanje u Barselonu.

Barselona protesti otcepljenje Katalonije oktobar 2017

Osim velikog protesta danas je organizovan i generalni štrajk kao izražavanje nezadovoljstva zbog ogromnog policijskog nasilja nad građanima koji su protestovali na ulicama Barselone usled zabrane osnovnog demokratskog prava – prava na referendum.

Referendum je održan i na njega je izašlo 2,2 miliona ljudi, međutim, Madrid ga je proglasio nelegalnim, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo kod građana koji su na ulice izašli revolitarni kršenjem ljudskih prava i sloboda, i uništavanjem demokratskih vrednosti.

Zbog nasilja policije na nedeljnom referendumu, na današnjem štrajku se prema policijskoj proceni okupilo oko 300.000 ljudi, gde su naglasili da su ulice njihove i paralisali saobraćaj u centru grada.

Dakle, obilazak znamenitosti i fakultativni izleti u Barseloni definitivno nisu mogući niti poželjni ovih dana. Ako se trenutno nalazite u Kataloniji ili treba da pođete na putovanje, savetujemo da preusmerite svoje aktivnosti na druge lokacije!

Grad u kolapsu – turisti pazite!7

protesti u Barseloni oktobar 2017 - gužva

U Barseloni je potpuni kolaps, štrajk obuhvata luku i javni prevoz, škole i univerzitete, Muzej savremene umetnosti, koncertnu dvoranu Palau, a štrajkovaće i zaposleni Gaudijeve Katedrale Sagrade familije.

U štrajk je stupio i fudbalski klub Barselona, a pridružiće im se i klubovi španske fudbalske lige iz Katalonije.

Širom Katalonije blokirani su autoputevi i zatvorene su škole. Osim toga, štrajku su se zajednički pridružili radnici i studenti, koji su izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nedopustivog policijskog nasilja tokom referenduma koji je održan u nedelju.

TURISTI, METRO JE ZATVOREN: Osim auto-puta zatvorene su i metro stanice, a radnici u državnoj službi su obustavili rad jer su ih sindikati pozvali na solidarnost sa ostalim građanima Barselone.

Demonstracije su zakazane i ispred škola koje su korišćene kao birališta na kojima je policija upotrebila prekomernu silu, kako bi sprečila održavanje referenduma. Obezbeđeno je minimum usluga koje se odnose na kretanje putnika i brodova za krstarenje, kao i na kretanje brzo kvarljive robe.

Španski ministar okrivljuje katalonsku vladu

Španski ministar unutrašnjih poslova smatra da katalonska vlada izaziva građane da primenjuju nasilje nad policijom, te da ih huška u dalje i ekstremnije demonstracije. Dodao je da će Madrid učiniti sve da spreči napade na nacionalnu policiju, i da sačuva Civilnu gardu od opsade.

Građani Barselone ne odustaju od štrajka i njihov uslov je da se policija povuče iz grada i da prekine nasilje nad stanovništvom. Sa druge strane, policija se brani time da su bili izazvani na nasilje.

Katalonski lider Karles Pudždemon je najavio da će Katalonija proglasiti nezavisnost najkasnije početkom sledeće nedelje, i uputio vlastima u Madridu da ne pokušava da preuzme kontrolu nad parlamentom u Barseloni jer bi to bila “greška koja bi promenila sve”.

Naš savet jeste da pozovete turističke agencije sa kojima ste planirali putovanje u Barselonu i da se detaljno informišete o dešavanjima u Barseloni, te da se posavetujete oko eventualnih aktivnosti na svom putovanju.

Autor: Marija Penezić | Objavljeno: 04.10.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.