Planiranje putovanja

Svi u životu nešto planiramo, a oni koji vole da putuju često planiraju upravo to: putovanja.  S obzirom na to da je skorijih godina broj turističkih agencija, sajtova sa popustima koji nude i gotove putne aranžmane znatno povećan, čini se da je lako isplanirati put i otići. Onima koji putuju po prvi put ili trenutno putuju na svojih prvih deset destinacija u životu to verovatno tako i deluje. Ali, samo na prvi pogled.

Šta je, međutim, sa onima koji intenzivno putuju, bilo poslom ili turistički, ili sa onima koji zbilja putuju po prvi put? U koji god tip putnika da spadate, neki relevantni saveti će vam svakako pomoći da lakše organizujete put. Na primer, ako putujete automobilom u inostranstvo od koristi će vam biti podatak o stanju i vremenu čekanja na granici, pa će kamere uživo granični prelazi biti informacija koja itekako može olakšati planiranje. Ovde želim da podelim neka svoja iskustva koja će vam, nadam se, pomoći u planiranju, organizovanju i uživanju na putovanjima.

Da li smo spremni za put?

Za put nam je potrebna iskrena želja da promenimo sredinu, makar i za jedan dan. U tom slučaju su idealna vikend-putovanja koja obično traju od 1 do 3 dana. Ono što je problematično na ovim putovanjima je da ako nemate pravo društvo možete se osećati izmanipulisano i „u mašini“ zbog ubrzanog tempa obilaska znamenitosti i neutralnog stava turističkog vodiča (ovo je samo deo profesionalnog nastupa – ne shvatajte ništa lično).  Druga zamerka se tiče toga što ste ceo dan na nogama, pa ako je i vreme zahtevno (kiša i vetar, mraz, velika vrućina), dešava se da kada se vratite kući budete potpuno iscrpljeni i neupotrebljivi.

Pozitivne strane su da za kratko vreme promenite dnevnu rutinu i sredinu, da možete da „odmorite“ mozak od uobičajenih trzavica i  da u sažetom obliku saznajete nove stvari, čak i za neko mesto koje vam na prvi pogled deluje prepoznatljivo (recimo tura: Smederevska tvrđava, Viminacijum, Ram, Golubac ili obilazak arheološkog nalazišta Vinča).

Za duže puteve, koji uključuju barem jedno noćenje (od 3 dana nadalje) potrebno je da dobro isplaniramo prtljag. Prtljag ne uključuje samo one pokretne torbe sa drškom na izvlačenje u koje se pakuje svašta nešto, već i garderobu koja će vam biti potrebna tokom puta, presvlaku za spavanje i boravak na otvorenom (zavisno od vremenskih uslova), kao i pribor za održavanje higijene, ali i osnovne lekove (naročito ako ih redovno pijete, ili ako ste alergični na ubod pčele, na primer). Dobro isplaniran prtljag znači da ćemo nositi manje, imati više kombinacija na raspolaganju (odevnih), kao i da ako dobijemo gorušicu, pregorimo na suncu ili imamo problema sa varenjem, nećemo zbog toga opteretiti ni ostale putnike, ni vodiča, niti ćemo mi biti izloženi troškovima tipa angažman lekara u inostranstvu – jer ćemo sredstva za prvu pomoć imati pri ruci.

Duža putovanja/godišnji odmori

Deluje da što više vremena imamo na raspolaganju na nekoj destinaciji, to je jednostavnije i lakše organizovati se za put. Ovde međutim, one osobe koje inače vole da se „osiguraju“ viškom prtljaga koji nose sa sobom na put, hvata panika.

Ako ste se pažljivo pripremali za kraća putovanja, rutina pakovanja, uz pravljenje spiska stvari koje ćete nositi (obavezno!), a zatim sravnjivanje svih spakovanih stvari sa spiskom i njihovo štrikliranje ili precrtavanje će vam ispočetka delovati dosadno, ali će vas spasiti raznih iznenađenja, tipa: „Da li sam to spakovao/la ili ne?“ jednom kada se nađete na nekom odredištu gde se ono „spakovano“ nigde ne pojavljuje, a nema gde ni da se kupi. Mimo svih očekivanja, tu je i obična soda bikarbona, koju u rezortu u kome sam bila u Egiptu nisam mogla da nađem u slobodnoj trgovini ni na koji način.

Video instrukcije za pakovanje su na raspolaganju na YouTube kanalu pod naslovom „Travel Tips“ (ove su konkretno za ranac). Naravno na ovom kanalu možete naći brojne video instrukcije u vezi sa ovom temom, što zavisi od vašeg znanja engleskog jezika, mada sam sigurna da instrukcije postoje i na drugim svetskim jezicima – što svakako možete proveriti. Korisne informacije i instrukcije se mogu videti i praćenjem „Travel Channel“ TV programa, gde ponekad daju serije sa profesionalnim turističkim vodičima ili istraživačima koji objašnjavaju kako je najbolje i najlakše se spakovati.

Pod pretpostavkom da ste sve ovo pošteno odradili i naučili da se brzo i lako spakujete, ostaje da se reši odabir smeštaja u odnosu na procenu rizičnosti destinacije.

Kako god da vam ovo zvuči, u razvijenim zemljama možete bez problema odsesti u hostelu, jer je bezbednost na visokom nivou. U nerazvijenim zemljama i zemljama gde stanovništvo ima ograničen kontakt sa strancima savetujem hotel i to državni, ili inače dobro poznat. Ovo iz razloga da vam se ne dogodi da u toku noći budete pokradeni, a možda i iskusite druge neprijatnosti u svojoj hotelskoj sobi, bez mogućnosti dalje popravke novonastale situacije, sem obraćanja konzulatu nadležnom za nas i brzog povratka kući.

Ako putujete u područja visokog rizika, savetujem organizaciju puta i izleta preko dobre i proverene turističke agencije, koja pouzdano putuje tamo – da se ne bi dogodilo kao u slučaju jedne moje prijateljice koja je trebalo da  putuje na Tajland – da je put više puta otkazivan, jer nije bilo dovoljno prijavljenih. Samo da napomenem da su ljudi uspešno putovali na Tajland i u to vreme, ali preko druge turističke agencije.

Izleti i obilasci

Ako putujete koristeći usluge neke turističke agencije koja organizuje ceo itinerer (plan i program puta), biće vam najverovatnije ponuđeni razni dopunski sadržaji tipa izleti i obilasci znamenitosti na i u blizini odredišta. Po mom ličnom mišljenju i iskustvu, ponude zajedničkog ručavanja u restoranu (pod uslovom da  nije preskup i da se jela pripremaju na licu mesta) su odlično rešenje, naročito za jednodnevne izlete, jer često ne poznajete odredište dovoljno da biste sami mogli da utvrdite koji vam restoran najviše odgovara. Izuzetak je putovanje na mesto gde postoji ogromna ponuda takvih restorana (Srebrno jezero, ili Pandorf-Beč, koji uključuje gomilu restorana i kioska sa hranom).

Svi izleti i obilasci koji uključuju jedinstvene lokacije tipa prirodne znamenitosti (pećine, prašume, staništa retkih vrsta) treba obići ako vas to iole zanima, jer se oni nalaze samo tamo i ni na jednom drugom mestu. To se takođe odnosi na istaknute istorijske, turističke ili situacione orijentire, tipa Kalemegdan ili spomenik Neznanom junaku i vidikovac na Avali, Veliki kanal u Veneciji ili kula Galata u Istanbulu. Te stvari možete videti i u turističkim parkovima, mini-projekcijama turističkih atrakcija, tipa Minimundus u Austriji, ali doživljaj je potpuno drugačiji. Inače, Minimundus može onima koji već imaju iskustva sa putovanjima da posluži kao podsetnik ili 3D vodič za buduća putovanja.

Ako ste smeli i avanturističkog duha, pa sami planirate šta obići, dobro bi bilo unapred se interesovati putem Interneta o istaknutim mestima nekog odredišta, kao i pronaći dve ili više turističkih agencija na odredištu koje bi mogle da pomognu radi lakšeg obilaska svih interesantnih stvari. I ovde je Internet od ogromne pomoći, pa možete ukratko videti koje atrakcije postoje recimo u Finskoj. Unosom ključnih reči u pretraživač za nalaženje turističkih agencija i tura za obilazak željenog mesta takođe možete puno toga unapred otkriti.

Male stvari čine život … lepšim

Za svako putovanje naravno, treba predvideti odgovarajući budžet. On uključuje i onaj novac koji ćete potrošiti na odredištu za kupovinu hrane, krpica, suvenira i poklončića, ali i za recimo karte za ulaske u muzeje ili vožnju autobusom/metroom. Na nekim mestima će vam biti isplativije da recimo kupite telefonsku karticu i tako razgovarate sa vašima kod kuće, nego da plaćate roming. Preporučujem da na brojnim destinacijama koristite Internet kafe varijante za Skajp i ostale WI-Fi zasnovane servise, da se na povratku kući ne bi iznenadili iznosom telefonskog računa za to takvo zadovoljstvo.

Pre puta naravno proverite putna dokumenta, šta vam je sve potrebno od papirologije, mada je postupak za odobrenje putovanja na masu odredišta pojednostavljen, ali nekada, naročito ako na put vodite decu, postoje određene potvrde koje su nužne za njihovo putovanje s vama, uz propisan putni dokument. Ovo isto važi i ako na put idete sa kućnim ljubimcem. U tom slučaju je dobro prethodno se raspitati da li postoji rizik od nekih bolesti na određenom području, naročito onih koje se prenose vodom ili insektima (komarci, krpelji, buve i sl.), i kako se možete zaštititi od njih (vakcinacija, preventivno uzmanje određenih lekova).

Korisno je i istražiti da li zemlja u koju ste se uputili ima različite saobraćajne propise, jer se stranci često iznenade kada saznaju da je krenulo da se meri prosečno vreme vožnje između naplatnih rampi u Srbiji, i da se svako prekoračenje brzine vožnje strogo kažnjava.

Obavezno proverite kakva vrsta kuhinje je uobičajena na odredištu, jer se više puta dogodilo da neupućeni zbog promene klime i hrane umesto na plaži, odmor provedu u toaletu. Ovde je bitno i saznanje da li voda sa česme može da se pije ili ne – jer će ova stavka značajno uticati na vaš budžet, proporcionalno dužini vašeg boravka na tom mestu.

Stigli smo skoro do samog kraja priprema. Uz kartu/vaučer, putni dokument, prtljag, dobru volju i nešto para spremni ste da se opustite i prepustite novom iskustvu sa novim ljudima na novoj, do sada neistraženoj destinaciji.

Ne zaboravite fotoaparat/kameru i punjač i slikajte što više. Znamo da svi slikaju mobilnim telefonom, ali kada se baterija isprazni, imaćete na raspolaganju i kameru/fotoaparat. Radujemo  se svakoj slici sa puta koju nam drage volje dostavite, uz napomenu gde ste bili, kao da smo i mi bili tamo sa vama. Vaša iskustva o putovanju možete podeliti putem društvenih mreža – Facebook, Twitter, Instagram.

Srećan Vam put!

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 28.06.2020. | Ažurirano: 01.07.2020.