Poplave na Zakintosu: vanredno stanje do maja 2017.

Juče je proglašeno vanredno stanje na Zakintosu. Jedno od omiljenih letovališta među turistima iz Srbije i to posebno među mladim turistima, Zakintos, je poplavljen u ozbiljnim poplavama koje su se dogodile pre 2 dana. Poplave na Zakintosu su uništile veliki broj puteva, za čiju sanaciju će biti potrebni meseci. Vanredno stanje će trajati do 26. maja 2017. godine, pa ne bi trebalo da ugrozi letnju sezonu. Evo šta se desilo.

Snažno nevreme krivac za poplave na Zakintosu

Oluja sa snažnom kišom i vetrom, koja je zahvatila ovaj deo Grčke i Atine tokom vikenda je ostavila ozbiljne posledice na ostrvo u Jonskom moru – Zakintos. Veliki broj kuća je poplavljen, putevi su uništeni, stanovništvo je evakuisano i još uvek se evakuiše a za sada je poznato da su poplave odnele jedan život. Više od 20 osoba koje su bile zarobljene u svojim vozilima su spašene.

Iz kuća se još uvek ispumpava voda, a biće potrebno dosta vremena da se oprave putevi na Zakintosu. To je jedan od razloga zašto je vanredno stanje proglašeno za narednih 6 meseci. Ova snažna oluja koja je besnela par dana je uzrokovala velike poplave, a na Internetu su se pojavili snimci velike pijavice koja se formirala iznad Zakintosa.

Poplave su pogodile i glavni grad Grčke, Atinu, ali u znatno manjoj meri, pa su neke atinske saobraćajnice bile neprohodne nekoliko časova dok se voda nije povukla.

Pratite PutujSigurno vesti jer ćemo vas blagovremeno izveštavati o razvoju situacije na Zakintosu, i eventualnom uticaju ovih poplava na letovanje 2017.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.