Popularne Novogodišnje destinacije u Evropi

Period kada počinjemo da razmišljamo kuda bismo za Novu godinu i kako da provedemo Novogodišnju noć nije baš svima omiljen deo godine. Ljudi vremenom postaju umorni od noćnih klubova i restorana, naših planina koje su uglavnom krcate tokom zime, pa bi želeli da ovaj praznik provedu u nekom evropskom gradu. Naravno, pod uslovom da nije mnogo daleko ili mnogo skupo. Ne zablistaju svi gradovi tokom Novogodišnjih praznika isto, ali evo nekih od njih koji tih dana dobiju poseban sjaj.

Budimpešta – „Kraljica Dunava“

Nedaleko od Beograda, nekadašnji gradovi Budim i Pešta, danas povezani sa devet čudesnih mostova spojeni su u jedan grad. Leži na obe obale Dunava i nazvan „kraljica Dunava“, Budimpešta je jedna od najatraktivnijih destinacija tokom Novogodišnjih praznika. To opravdava velikim brojem turista koji iz godine u godinu dolaze da uživaju u čarima Budimpešte koja je tokom praznika veličanstveno ukrašena, razigrana i puna života. Tokom najluđe večeri u godini na glavnim trgovima se toči kuvano vino, šampanjac, pršte poljupci, zdravice i vatromet uz mađarske melodije. Pored žive atmosfere, Budimpešta je vlasnica bogatog spiska kulturnih nasleđa iz različitih perioda istorije. Ne propustite priliku da prošetate Lančanim mostom sa kojeg se pruža najbolji pogled na Dunav, kao i Trg heroja gde su istaknuti kipovi istorijski značajnih ličnosti Mađarske. Snimite koju fotografiju ispred zgrade Mađarskog parlamenta koja predstavlja najlepšu građevinu „kraljice Dunava“.

Zlatni Prag

U samom „srcu“ Evrope na reci Vltavi nalazi se glavni i najveći grad Republike Češke, Prag. Kao jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi Prag danas predstavlja jedno od glavnih turističkih odredišta. Zbog kulturno – istorijskog blaga koje poseduje, njegova popularnost kod turista ne jenjava. Iako veoma popularan i dalje spada u najjeftinije destinacije u Evropi, prema istraživanjima koje je sproveo Američki portal “TripAdvisor”. Izgradivši Karlov most, Katedralu Svetog Vida, podizanjem Karlovog univerziteta, u vreme Karla IV Prag doživljava svoj vrhunac. Pored ovih, u ponudi su i drugi obilasci poput cvetne pijace Havelska, dvorac Vajsehard, Narodni muzej, „Kuća koja pleše“. Kroz istoriju grad je dobijao mnoge epitete „Prag, gospodarica Češke“, „Prag, majka svih gradova“, ali ga je Karlo IV najbolje opisao nazvavši ga „zlatnim gradom“. Doček Nove godine na gradskim trgovima i ulicama organizuje se tradicionalno dugi niz godina, a veče postaje zanimljivije uz neizbežne ukuse češkog piva.

Krakov – „Studentski grad“

Prema mišljenjima mladih Krakov je jedna od najzanimljivih destinacija u Evropi. Kao vodeći univerzitetski centar Evrope, Krakov čini polovina mladih koji su ovaj istorijski grad oživeli i doneli poseban duh zabave i provoda. Nalazi se na obali reke Visle, a nedaleko od grada smešten je koncentracioni logor Aušvic i rudnik soli Velička koje bi svakako trebalo posetiti. Za ovaj grad vezane su broje legende pa često govore kako je Krakov „grad koji su čuvali zmajevi“. Brdo i dvorac Vavel, katedrale svetog Vaclava i svetog Stanislava Biskupa su mesta koja ne smete zaobići. Krakov ima najveću gustinu barova na svetu, tako da za ljubitelje noćnog provoda ova destinacija je idealan izbor za Novogodišnju noć. Ne smemo zaboraviti ni na poljsku kuhinju koja je slična srpskoj. Gurmani će se oduševiti poljskim piroškama, slatkim salatama, pečenim patkama i ostalim specijalitetima. Magična atmosfera Krakova, nateraće vas da se ponovo vratite u ovaj grad koji je od Beograda udaljen 760km.

Istanbul – „Raskrsnica svetova“

„Da je cela zemlja jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad“, ovako je veliki vojskovođa Napoleon Bonaparta u jednoj rečenici opisao veličinu ovog veličanstvenog grada. Istanbul je najveći grad u Turskoj i prema procenama u gradu živi između 11 i 15 miliona stanovnika. Prostire se na dva kontinenta, smešten na talasima Bosforskog moreuza i nekadašnja je prestonica Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog carstva. Istanbul ima moć da bez daha ostavi svakog turistu koji zakorači Trgom Taksim, prošeta Grand Bazarom, proba ratluke i čajeve na Egipatskoj pijaci, stoji ispred nekadašnjeg pravoslavnog hrama, danas džamije Aja Sofije. Spoj je istoka i zapada, Evrope i Azije, modernog i tradicionalnog, islama i hrišćanstva, nigde ne postoji toliko kontrasta koji čine jednu celinu kao što je u Istanbulu. Novogodišnju noć možete provesti na trgovima ili pak u ambijentima koji odišu životom sultana, uz tursku muziku, narglilu i trbušne plesačice.

Da li ste već odlučili gde ćete za Novu godinu?

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 18.12.2015. | Modifikovano: 13.06.2019.