Porto – grad koji je zemlji dao ime

Bilo je to u Portu, u severnom regionu, Portugalija je osnovana u XII veku i Portugalci postaju narod i nacija.

Porto, grad Svetske baštine, kapija na putu kroz prirodne i kulturne raznolikosti regiona. Ovo nije prvi grad u Portugalu koji vam predstavljamo, ali svakako jeste jedan od najunikatnijih. Pogledajte kako Porto izgleda i kako najbolje upoznati Porto kroz obilazak grada.

Veličanstveni krajolik Portoa i duga istorija

Region preseca reka Douro, koja na teritoriju Portugala stupa kroz jaruge i planine i potom teče kroz centar grada gde je smeštena proizvodna vinska luka. Odavde se vino šalje do Vila Nova de Gaia, a krstarenja uzvodno omogućavaju istraživanje regiona.

Ovo je jedan od najstarijih gradova u Evropi, sastavljen od krpljenih mršavih, živopisnih zgrada sa terakota krovovima, gotičkih i baroknih crkava i impozantnih katedrala, sav se tetura niz strmo brdo prema reci koja zuji aktivnošću, barovima i restoranima. Tradicionalni Rabelo brodovi sa ravnim dnom, prepuni buradi, koristili su se vekovima za transport vina niz reku kroz Douro dolinu,  jedinog mesta gde grožđe za pravi porto može da se uzgaja, u podrumima gde se još uvek proizvodi, pakuje i izvozi širom sveta.

 

Istražiti Porto je veoma jednostavno, sve dok vam je obuća udobna. Kao i u portugalskoj prestonici, Lisabonu, brda i strme, srednjovekovne ulice, povezane štrikovima na kojima se suši veš, čine portret grada.

Na južnoj obali reke nalazi se Vila Nova de Gaia sa svojom Cais de Gaijom, dok je na severnoj strani smeštena Cais de Ribeira. To šetalište je jedan od najslikovitijih delova grada, prošaran živopisnim starim kućama, kao stvoreno za panoramsko fotografisanje. Tokom boravka u Portu ležerno ćete prolaziti s jedne na drugu stranu reke, možda nesvesni da zapravo idete iz jednog u drugi grad – iz Porta u Gaiu.  Pomalo netipično za neke druge gradove, naprepoznatljivija građevina je most.

 

Gradska katedrala svojim oblikom podseća na tvrđavu, razlika je u postojanju kupole. Šareno i razigrano, staro jezgro sa svojim bojama naročito dolazi do izražaja kada ga sa zapada obasja sunce pre nego zađe i potone u Atlantski okean. Krasi ga mnoštvo uskih, skrovitih ulica, trgova, već pomenute katedrale i palate. Pod zaštitom UNESCO-a je od 1996. godine.

Porto neguje bogatu tradiciju, kulturu i nadasve specifičan način života. “Lisabonska sestra” (nekako večito u senci prestonice) je raj za zaljubljenike u arhitekturu i dizajn. Ako spadate u ovu grupu, Porto će vas oduševiti umetnošću, istorijom, kulturom, ali i specijalitetima različitih kuhinja i slasnim vinima.

Unikatne prodavnice, suveniri, fasade i građevine u Portu

Portugalija je najveći svetski proizvođač plute, a na ulicama Porta dostupni su vam brojni proizvodi napravljeni baš od plute. A vida portuguesa je radnja sa keramičkim posuđem i slikama, raznoraznim potrepštinama za dekoraciju unutrašnjeg enterijera. Predstavlja spoj rustičnog – tradicionalnog i industrijskog dizajna – danas tako modernog. Odatle, sledeće stajalište je Rio Douro to Lobo Taste, prodavnica koja će vas vratiti u neka davna vremena grada. Ovo mesto obiluje kreativnim, unikatnim stvarima. Prodavnica Boca de Lobo nudi nameštaj, zapravo asortiman iz funkcionalnog dizajna.

Veliki broj fasada građevina obložen je plavo-belim azulejo pločicama (zaštitni znak Portugala). Azulejo će vas odvesti do glavnih mesta u gradu… Centralno mesto za obilazak su dve katedrale Igreja dos Carmelitas i Capela de Santa Catarina. Sponu između prošlosti i budućnosti predstavlja glavna koncertna hala Casa da Música, dizajnirao ju je lokalni arhitekta Rem Koolhaas. Njen moderni dekor oslikan je velikim brojem pločica. Sledeća impozantna građevina je Casa Fez. Kako biste uočili i najsitnije detalje preporuka je da ove arhitektonske lepotice posetite tokom dana.

Porto je grad umetnika, sa dosta nezavisnih galerija i prodavnica jedinstvenih suvenira, a nikako nemojte propustiti Livraria Lello (Rua das Carmelitas 144), naročito ako ste ljubitelj Harija Potera. Lello knjižara je otvorena 1906. godine, neogotičke unutrašnjosti sa vitražnim plafonima i zavijenim čudesnim stepeništem koje je bilo inspiracija za jedan deo Hogvortsa (J.K. Rowling je bila profesor engleskog jezika u Portu u ranim 90-im).

Knjižara bajkovite arhitekture i dizajna prostora će vam zasigurno oduzeti dah. Ljubazni vlasnik (Autero Braga) će pronaći knjige za svačiji ukus, čak iako nemate pojma šta biste čitali. Knjižaru zavole čak i oni koji ne čitaju tako često. Lello je proglašena za treću najbolju knjižaru na svetu. Više nego samo knjižara, Lello je umetnička destinacija. Imajte na umu da je fotografisanje zabranjeno, blic predstavlja rizik za neke od osetljivih drevnih tomova. Moguće je kupiti prelepe fotografije u prodavnici knjižare (njihova cena se kreće oko 5 evra).

Jedna od tajni Porta je kafić sa četiri stola smešten na drugom spratu knjižare.

Portugalska kuhinja, hedonizam i restorani u Portu

Blizina okeana i vinogradi na rečnim terasama Doura stvorili su mesto dobre, slasne hrane. Ako vas interesuje portugalska kuhinja, probajte Cataplanu – portugalski specijalitet – školjke i morski plodovi se spremaju u bakarnom tiganju u obliku ribe. Franchesinha “mala Francuskinja” je još jedno popularno portugalsko jelo. Sadrži hleb, meso, suhomesnate proizvode, paradajz i sir i sve to pliva u umaku od piva. Stanovnike Porta nazivaju tripeiros – najpopularnije jelo u gradu su tripas (ono što mi poznajemo kao škembiće).

Ne napuštajte grad, niti Portugal dok ne probate Pastel de Nata (kolač od lisnatog testa sa raskošnim kremom od vanile) na Mercearia Das Flores.  Kako biste osetili La Belle Epoque Portugala dan započnite u Cafe Majesticu. Gradski restoran Book nudi preukusnu hranu, kvalitetne knjige i ušuškanu atmosferu. Ako idete ka plažama, svratite u bar Prai da Luz. Ovde možete probati najpoznatije koktele Porta.

 

Bolhão pijaca je još jedno mesto u Portu koje će vam izmamiti iskreni osmeh. Naime, ušuškan  u centralnom, istoimenom kvartu, Bolhão obiluje voćem i povrćem, pa i egzotičnim primerima – persimon.

Porto grad vudbala i vina

Porto je portugalski drugi najtrofejniji klub – dva kupa/Lige šampiona i dva kupa/Lige UEFA. Ceo grad je plavo-bele boje. Interesantno, ali ne i krajnje začuđujuće je da je najbolji fudbaler sveta i portugalski reprezentativac, Kristijano Ronaldo persona non grata u Portu (pa, ipak je on dete Sportinga iz Lisabona). Dom fudbalera Porta je stadion Dragão, otvoren 2003. godine. Maskota fudbalskog kluba je zmaj po kome stadion i nosi ime. Stadion se nalazi relativno blizu centra, moguće je doći pešice, u okviru njega je i muzej fudbalskog kluba.

Uz italijanski Kjanti i mađarski Tokaj, dolina reke Douro je jedna od tri najstarije definisane vinske regije na svetu.

Legenda kaže da su lađari prevozili vino u Englesku bačvama, a kako bi povećali njegovu količinu kuvali su ga i dodavali vodu u njega. Engleskim kupcima se zapravo dopalo to zgusnuto vino koje su imali običaj da ispijaju uz kolače. Tako je i nastalo vino porto-prilično jako, desertno i jedinstvenog slatkastog ukusa.

Douro dolina se nalazi na listi najlepših svetskih vinskih puteva (na UNESCO-voj listi zaštićenih područja).

Takođe, morate posetiti makar jednu od portskih vinskih loža. Taylor’s je samo jedna od mnogobrojnih. Za samo 5 evra moguće je posetiti rashlađene, slatko-mirisne, barelima obložene podrume. U cenu obilaska ulaze i degustacije, deo portugalskog vinskog iskustva. Pa, s toga… Saude!

Stvari koje u Portu morate uraditi

  1. Divite se  azulejos-ima (ručno oslikane pločice), posebno na železničkoj stanici São Bento.
  2. Vožnja žičarom iznad krovova Vila Nova de Gaia.
  3. Pogledajte zlatnu baroknu unutrašnjost katedrale Igreja de Sao Francisco.
  4. Poseta impozantne Sé do Porto katedrale, osnovane u XII veku.
  5. Uspinjanje Harry Potter stepenicama – Livraria Lello.
  6. Porto degustacija u jednom od više desetina istorijskih vinskih podruma.
  7. Vožnja tramvajem na Foz, portsko primorsko predgrađe.
  8. Šetnja mostom Dom Luis I, koji je dizajnirao student Gustava Ajfela.
  9. Jutarnja kafa ili popodnevni čaj u Café Majestic-u, najznačajnijoj čajdžinici u Portu gde je J.K. Rowling napisala “Hari Poter i kamen mudrosti”.
  10. Slušanje fada u nekom od lokalnih barova,  jer taj doživljaj se rečima ne može preneti. Neki kažu: “Plače vam se, a opet vam je lepo. Tužni ste, ali se potajno smešite dok slušate. Potpuno ste zbunjeni, ali uživate”.

Porto je grad za sva čula – od svojih šarenih kuća na strmim ulicama koje se strmoglavo, zavojito spuštaju ka reci, preko pomešanih ukusa slane ribe i slatkastog vina, pa sve do zvuka okeana koji se peni preko peska dok bosi hodate lokalnim plažama. Porto-mesto kao ni jedno drugo – grad kontrasta u svojoj suštini. Porto je kompaktan grad. Grad u kome je vreme stalo. Porto – grad u setnom ritmu fada koji je državi podario ime.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.