Portorož – Slovenija | Vodič za letovanje u Sloveniji

Najpopularnije letovalište na malenoj, ali prelepoj morskoj obali Slovenije je kupilo veliki broj putnika tokom decenija unazad. Često je Portorož bio popularniji od mnogih prelepih letovališta hrvatskog primorja, iako je bio najsevernije pozicioniran od svih domaćih letovališta, ušuškan u zalivu Jadranskog mora. Ako ste ikada poželeli da malo promenite zemlju u kojoj letujete, naspram uvek popularne Grčke, Crne Gore ili Turske, možda je baš za letovanje Portorož prava destinacija.

Slovenija nije samo zemlja planinskog i eko turizma, kako mnogi misle, već i pravo mesto za letovanje. Pogledajte sve korisne informacije za letovanje u Portorožu, jadranskom biseru Slovenije i odlučite se da provedete letnji odmor baš u Portorožu.

Osnovne informacije za letovanje u Sloveniji

Ime slovenačkog gradića potiče od italijanske reči portorose, što znači Luka ruža. Smešten je u slovenačkom primorju u opštini Piran sa oko 3000 stanovnika. Kao jedan od najvećih turističkih centara Slovenije, zauzima površinu od 3 km².

S obzirom da u Portorožu živi puno Italijana, italijanski je zvanični jezik, a valuta evro. Tokom godine, ima čak 2346 sunačnih sati. Prosečna temperatura vazduha iznosi oko 30 stepeni. Mediternska klima stvorila je povoljne uslove za razvoj turizma. U neposrednoj blizini grada Sečovlju, nalazi se aerodrom Portorož.

Istorija slovenačkog primorja

Za Portorož se zna od rimskog doba, o čemu svedoče arheološka nalazišta pristaništa i mesta na kojima se uzgajala, lovila i prodavala riba. Od 568. godine bio je napadan od strane Longobrada, Germana i Slovena. Nakon toga, došlo je do naseljavanja grofova i povezivanja sa Venecijom (Mleci), koja je gospodarila Jadranom. Sa dolaskom venecijanske vlasti, izgrađena je crkva Svete Marije od Rozarija.

Do kraja XIX veka Portorož je bio malo ribarsko mesto, u kome su radile i solane. Solane su danas napuštene, ali je salinitet kao i bogatstvo vodom i blatom doprinelo da se razvije banjski turizam. Poznato je da je Slovenija puno uložila u razvoj svojih toplica, pa su Terme u Sloveniji prepune wellness i spa centara čest izbor naših banjskih turista. Banjski turizam se razvijao od kraja XIX veka kada je osnovano udruženje društvo Società stabilimento balneare di Pirano, odnosno kupalište Pirana. Ovo udruženje izgradilo je prvi hotel i kupalište. Vremenom je izgrađen veliki broj turističkih objekata, zahvaljujući kojima je Portorož postao i značajna turistička destinacija za letovanje u Sloveniji.

Kako stići u Portorož

Portorož je od Beograda udaljen 646 km tako da je za putovanje do ovog mesta potrebno oko 6 sati vožnje. Do Portoroža najbrže možete stići preko Zagreba, poznatim auto putem. Za putovanje će vam biti potrebna vinjeta, koja košta 15 evra za sedam dana, a ako planirate duže letovanje, dostupna je i vinjeta za 30 dana koja košta 30 evra.

Kafići, klubovi, restorani i ukusna hrana

Portorož nije grad u koji ćete pošto poto otići radi noćnog provoda, ipak, čini se da mnogi ovde žele da dolaze baš zbog noćnih klubova. U Portorožu postoje 3 diskotetke, 3 kazina i dva noćna kluba. Ukoliko ste ljubitelj noćnog provoda, posetite diskoteku Trivoli ili plesni klub Soy Cubano ako ste željni latino plesa.

Gastronomske specijalitete slovenačke kuhinje, od kojih smo neke pomenuli kroz tekst o Kranjskoj Gori, možete probati u restoranima Miranda i Figarola. Mediteranska hrana i kvalitetno vino biće pravi izbor za ručak u Portorožu. Trebalo bi da znate da je slovenačka kuhinja ovde direktno uticana kontinentalnim specijalitetima i duhom italijanske kuhinje, pogotovo kada znate da ovde živi veliki broj Italijana.

Portorož poseduje i Kongresni centar kapaciteta 1500 ljudi za organizaciju različitih poslovnih i drugih događaja. Za turiste, organizuju se izleti do akvaparka Waterworld u Piranu kao i izleti do Venecije I Rovinja. Za ljubitelje aktivnog odmora, organizuje se planinarenje, planinski biciklizam, šetnje obeleženim stazama I dr.

Atrakcije i plaže u Portorožu

Plaža u Portoržu – najpoznatija plaža u Sloveniji predstavlja plažu kombinacije betona i peska. Pored uživanja na plaži, njeni posetioci se mogu opuštati u brojnim kafićima i restoranima. Ovo je mesto u koje veliki broj Slovenaca dolazi svakog leta, a povremeno i neki domaći turisti.

Crkva Svete Marije od Rozarija – potiče iz 13. veka, tačnije iz 1251. godine. 

Muzej solinarstva – nalazi se u tradicionalnoj kući, koja je karakteristična za nekadašnje porodice, koje su radile na poljima soli. Takođe treba pomenuti i novo otvoreni muzej torbica koji možete videti na slici.

Portorož muzej torbica i atrakcije u Portorožu

Cene smeštaja i namirnica na slovenačkom primorju

Za apartmanski smeštaj je potrebno izdvojiti oko 115 evra. Ukoliko se opredelite da odete na plažu, za suncobran i ležaljku potrebno vam je oko 15 evra. Cena kafe je 1,5 evra, a ručak u restoranu oko 15 evra.

Zahvaljujući mediternskoj klimi i salinitetu, Portorož je idealno mesto za sve one, koji žele da se leče i provode vreme u očuvanom prirodnom ambijentu. Sa druge strane, odličan je izbor i za one turiste, koji su željni dobrog noćnog provoda i odlaska u kazino. Luka ruža, kako je popularno zovu, omogućiće vam da uživanje u njenim prirodnim čarima i da provedete kvalitetan odmor noseći sa sobom nezaboravne uspomene. Ipak, mora se priznati da su cene nešto više nego u drugim letovalištima, pogotovo u odnosu na grčke destinacije o kojima smo takođe pisali, pa uvek dobro uporedite ponude turističkih agencija ili pošaljite direktan upit za putovanje turističkim agencijama.

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.