Potos – Tasos (Grčka) | Vodič za letovanje u Potosu

Mnogi bi rekli da Tasos i Potos idu tako savršeno zajedno. Ne samo po zvučnosti, već zbog toga što je baš letovanje u Potosu savršen način i mesto da upoznate celokupan Tasos. Potos je najpoznatije letovalište i turističko mesto na Tasosu, tačnije na njegovom jugu, iako je Limenas glavni grad. Naši turisti se sa razlogom odlučuju za letovanje u Potosu na Tasosu, a uz ovaj tekst otkrijte zašto je to tako, kao i brojne savete o tome kako doći do Potosa, korisne informacije za snalaženje u Gradu i koje plaže posetiti. Verujte da će iskustva iz Potosa i utisci sa letovanja biti nešto što ćete prepričavati, dalje i dalje, baš kao što je to slučaj ovde.

Kako je Tasos poznat i kao „šuma koja plovi“, zbog sve izuzetno bujne vegetacije, treba istaći da Potos nimalo ne kaska u tom pogledu. Okružen je kako lepim zelenilom, tako i divnim, kristalno čistim morem, dok pogled na planinu Atos (dok je vedro) predstavlja neverovatan prizor. Ugođaj za oko i telo, ali i dušu svih putnika koji se upute ovde. Počnimo!

Kako doći do Potosa?

Tasos Potos letovalište

Ako niste ljubitelji odlaska na letovanje sopstvenim vozilom onda uplatite autobusku kartu i ne razmišljajte o saobraćaju, putarinama i graničnim prelazima. Sedite, opustite se i uživajte u vožnji do ovog prelepog ostrva!

Ako pak planiranje putovanje automobilom u Potos na Tasosu, verujte da put nije težak. Od Beograda do Potosa ima ukupno 872km. Ako krećete od Beograda, onda autoputem od Bubanj Potoka idete prema Nišu i putarina za tu deonicu iznosi 800din i odatle nastavljate prema naplatnoj rampi Doljevac. Na toj deonici putarinu plaćate 210din i nakon 30-ak kilometara dolazite do kraja autoputa i nastavljate magistralom. Na tom putu su motel Predejane i motel Dzep. To su idealna mesta za pauzu od vožnje automobilom na putu, jer ubrzo nakon njih je i granični prelaz Preševo za ulazak u Makedoniju.

Kroz Makedoniju putujete autoputem i prelazite ukupno 180km od graničnog prelaza sa Srbijom do graničnog prelaza sa Grčkom. Savet vam je da stanete na poslednju pumpu u Makedoniji Okta i da napunite rezervoar gorivom koje je mnogo jeftinije nego kod nas, a izuzetno jeftinije od goriva u Grčkoj. Nakon pumpe Okta, nakon 1km, nailazite na granični prelaz Bogorodica i ulazite u Grčku.

Ulazite u Republiku Grčku preko graničnog prelaza Evzoni. Na 50-ak kilometara nakon ulaska u Grčku dolazite do prvog skretanja za Edesu, a nakon 400m i na isključenje za Solun. Prolazi se kroz industrijski deo Soluna i tu pratite znakove za Halkidiki. Dolazite do semafora gde skrećete levo za Ring Road i dok se vozite Ring Road-om obratite pažnju na skretanje desno za Kavalu. Čim se odvojite za Kavalu držite se leve strane i pratite putokaze za Kavalu, a onda za Ksanti. Na 167 km od Soluna dolazite do isključenja za Tasos i Keramoti. Nakon isključenja skrenite desno, a na prvom semaforu levo.

Trajekt do Tasosa Keramoti Tasos

Nastavljate pravo tim putem do putokaza za Ferry Boats, a zatim kod kružnog toka levo. Nakon 600m skrećete polukružno desno do ulaska u trajekt. Vožnja trajektom od Keramotija do Limenasa traje oko 40min. Cena karte za automobil je 15e.

Nakon izlaska iz trajekta idete putem desno i vozite pravo uz obalu mora do Potosa. U Potos stižete nakon 40-ak kilometara.

Imajte na umu da ako idete u julu ili avgustu putevi su izuzetno opterećeni tako da možete očekivate veće ili manje gužve duž autoputeva kao i na graničnim prelazima. Takodje, Grčka je u drugoj vremenskoj zoni tako da idu 1h ispred nas i zato ne zaboravite da pomerite satove.

Opšte informacije o Potosu

Nekada malo ribarsko mesto, a sada prava turistička atrakcija. Potos se godinama razvijao i urbanizovao da bi postao ono što je danas – jedna od najpopularnijih turistiških destinacija u tom delu Grčke kako za Srbe tako i za turiste iz cele Evrope.

Potos nudi za svakog po nešto. Ako idete na letovanje sa malom decom, uživaćete sigurno! Duga peščana plaža, toplo i plitko more koje je izuzetno čisto, pa čak i luna park, kao stvoreno za porodice sa malom decom.

Noćni provod

Ako ‘pak idete sa društvom u provod i tražite noćni život onda Potos nije idealan, ali u odnosu na druga mesta Tasosa, ima daleko najveći broj modernih kafića i barova u kojima možet slušati čak i muziku uživo. Naravno tu su i ukusni kokteli, ali nijedan nećete naći ispod 9 evra! Ulica do mora je prepuna barova i kafića koji su magnet za mlađu populaciju. Ako želite u diskoteku onda imate lokalne rent-a-car agencije, iznajmite auto i odite do najpopularnije diskoteke na Tasosu – Bolero. Ona se nalazi na putu ka Limenariji, udaljena je svega par kilometara od Potosa.Najbolji provod u diskoteci je naravno petkom i subotom, a ulaz se plaća 10e. Dakle, Potos nudi sve!

Potos na Tasosu letovalište

Naravno, mesto je prepuno taverni, restorana, kafića, barova… Većina njih se nalazi u ulici do mora i skoro svi imaju ležaljke na plaži koje se ne plaćaju već se samo naruči piće. U suštini, dve ležaljke i suncobran možete dobiti za 3,5-5e. Vreme na tim ležaljkama nije ograničeno tako da možete uživati na njima ceo dan uz poručeno samo jedno ili dva pića.

Plaža se prostire duž celog mesta tako da gde god vam se nalazi apartman ili hotel do plaže možete stići za najviše 5min. Na kraju plaže se nalazi mala luka, ali tu su obično parkirani samo čamci. Takodje, na plaži imate i dosta sportova na vodi kao i čas ronjenja.

U ulici do mora pronaćićete ogroman broj kafića i barova. Jedan od najboljih i najpopularnijih barova je Cuba Cocktail Bar. Imaju u ponudi preko 10 različitih vrsta koktela, a cena im je 8e. Kokteli su stvarno fenomenalni i imaju prelepe dekoracije. U svakom kafiću i baru vam donose male činijice sa grickalicama, nekada to bude čips, nekada pistaći, često donose i kikiriki. Šta god naručili dobićete i grickalice uz to.

Takođe, grad je prepun supermarketa, butika, suvenirnica i juvelirnica.

S obzirom da je Tasos ostrvo pčelara obavezno ponesite neko sredstvo protiv komaraca. Prskanja protiv komaraca nisu toliko česta kao na ostalim mestima i ostrvima tako da ćete verovatno imati bliski susret sa ogromnim brojem komaraca.

Korisne informacije o Potosu

Telefoniranje (Face kartica za halo govornice na Tasosu)

Na Tasosu, kao i u Potosu, postoji veliki broj telefonskih govornica. U Potosu, na trafici pored luna parka možete kupiti „face“ karticu koja se dobija na papiriću, kao račun. Ona košta 5e i funkcioniše po principu ukucavanja sifre na telefonsku govornicu. Ova kartica je izuzetno isplativa jer omogućava 1h i 20min razgovora za fiksni telefon ka Srbiji, a ka zemljama Evropske unije čak i više. Ukoliko zovete mobilne brojeve telefona onda se impulsi mnogo brže troše i razgovarate mnogo manje. Svaku „face“ karticu možete koristiti na bilo kojoj govornici, pa čak i na mobilnom ili fiksnom telefonu. Na poleđini kartice vam se nalazi detaljno uputstvo za korišćenje. Pored „face“ kartice možete kupiti i klasičnu halo karticu koja košta 4e, ali ima daleko manje minuta i „face“ kartica je daleko isplativija od halo kartice.

Zdravstvene usluge u Potosu

U Potosu postoji samo manja državna ambulanta. Ima dosta privatnih ordinacija lekara opšte prakse, lekara specijalista kao i stomatologa. Takodje, Potos ima i par apoteka.

U mestu Prinos se nalazi državni Zdravstveni centar koji poseduje i ambulanta kola za hitne slučajeve dok na celom Tasosu nema bolnica.

Policijske stanice

U Potosu policijske stanice nema. Policiju necete videti po nedelju dana. Takodje nema ni saobraćajnih policajaca, a ni radarskih kontrola. Upravo zbog toga, na Tasosu se pravila u saobraćaju i ograničenja brzine ne poštuju i zato budite veoma oprezni kada se autom vozite po ostrvu ili kada prelazite ulicu.

Dosta deonica na Tasosu je opasno, uski su putevi, krivudavi, ima dosta krivina, a ulice u naseljenim mestima su izuzetno uske i strme. Zato je poželjno da ne vozite brzo i da ne vozite u toku noći jer putevi između mesta nisu osvetljeni. 

Autobusi i taxi prevoz

Taxi prevoz izuzetno dobro funkcioniše. Vozila su najčešće sive boje i veoma su luksuzna. Cene su takođe solidne i zavise od udaljenosti. Na kraćim relacijama cena je oko 4e po kilometru dok za duže relacije (oko 40-50km) cena po kilometru može biti oko 1,5e. Oko cene se uglavnom dogovarate sa taxi vozačem i oni su spremni na dogovor i cenkanje.

Dešava se da za veće razdaljine taxi prevoz bude isplativiji od autobusa ako se vozi grupa od nekoliko ljudi.

Inače, nekih većih nelagodnosti u taxi prevozu skoro, pa nema. Vozači su spremni na dogovor i ispoštuju ga do kraja vožnje.

Prevoz na Tasosu iz potosa

Autobuski prevoz, kao i taxi prevoz, je izuzetno dobro organizovan. Autobusi na Tasosu nisu klasični autobusi za gradske linije već luksuzni, turistički, klimatizovani autobusi koji su inače predviđeni za duže relacije. Red vožnje se strogo poštuje i nema kašnjenja tako da autobusi dolaze skoro u minut.

Red vožnje možete naći na autobuskim stajalištima, u nekim boljim vilama i hotelima ili ga zatražite od vozača autobusa. Imajte na umu da red vožnje nije isti tokom cele godine kao i da vreme polazaka i dolazaka autobusa se razlikuje od ponedeljka do subote i nedeljom.

Jedina mana je da je poslednji autobus ka Limenasu oko 17h što je veoma rano. Jedino u sezoni postoji mogućnost kasnijeg polaska ka Limenasu, ali i tada je poslednji polazak u 19:30h

Autobuske karte nisu skupe. Na primer, od Potosa do Limenasa (razdaljina je oko 40km) možete stići za 4e po osobi. Cene karata na kraćim relacijama su od 0,60e pa naviše, u zavisnosti od razdaljine.

Ukoliko nosite sa sobom prtljag, predajte ga vozaču kako bi ga on odložio u prtljažnik autobusa koji je predviđen za kofere.

Rent-a-car u Potosu

U Potosu možete naći dve najbolje rent-a-car agencije, a to su Easy Riders Moto Rent i Hermes Rent-a-Car.

Easy Riders Moto Rent u ponudi ima veliki izbor skutera koji se mogu iznajmiti uz dozvolu B kategorije i većih motora za vozače sa dozvolom A kategorije. Motorom možete obići ceo Tasos bez problema. Možete stati kraj bilo koje plaže i možete proći bilo kojim putićem gde ne možete ni da zamislite da bi prošli autom.

U samom centru Potosa nalazi se Hermes Rent-a-Car. U ponudi imaju širok spektar vozila, od najmanjih kao Kia Picanto, pa sve do mini buseva i dzipova. Auto možete iznajmiti po ceni od 20-50e po danu. Možete se dogovoriti za cenu ako iznajmljujete na više dana, a dešava se da dobijete i jedan dan gratis.

Izleti iz Potosa

Obilazak ostrva

Ako u Potos niste došli autom onda je ovaj izlet idealna prilika da obiđete skoro celo ostrvo. Izlet košta oko 30e po osobi i traje ceo dan. Ako ste došli preko turističke agencije onda će vam ovaj izlet biti sigurno organizovan. Ako ste pak došli u sopstvenoj režiji onda ovaj izlet možete uplatiti u bilo kojoj lokalnoj agenciji po sličnoj ceni.

Polazak je obično u 10h sa autobuske stanice u centru Potosa. Prvo se odlazi u manastir svetog Arhangela Mihaila koji se nalazi na 15 km od Potosa prema istoku. Na ulazu u manastir, žene dobijaju duge suknje, a muškarci duge pantalone jer ulazak u manastir u letnjoj garderobi nije dozvoljen. Manastir se nalazi na samoj litici sa koje se pruža fantastičan pogled prema moru. Ovaj manastir je izuzetno značajan zato što se u njemu čuva klin iz Hristove ruke sa raspeća, ali i zbog izvora svete vode za koju se veruje da ima isceliteljsku moć. Bićete fascinirani pričom o kaluđeru Luki koji je sagradio ovaj manastir jer mu se prikazao Arhangel Mihailo koji je udario štapom tri puta u stenu i iz te stene je potekla sveta voda. U dvorištu manastira se nalazi suvenirnica u kojoj možete kupiti odlične domaće sapune koji se prave u samom manastiru.

Manastir sv Arhangela Mihaila na Tasosu - izleti iz Potosa

Nakon obilaska manastira, put se nastavlja još 5km do plaže Aliki. Obilaze se drevne ruševine rezidencije kraljice Alis. Pored ruševina nalazi se plaža smaragdne boje vode koja je izuzetno čista i providna. Ovo je vrlo specifična lokacija i plaža, s obzirom na to da usko grlo koje spaja izbbočenije mini poluostrvo (Aliki) zapravo stvara dve identične plaže. Jedna gleda ka jugu, dok jedna gleda ka severu. Pravilo je da dok na jednoj duva vetar, na drugoj je more praktično mirno. Na južnoj plaži je stalno gužva, naročito u julu i avgustu, tako da vreme za kupanje na plaži nije predviđeno već se put nastavlja ka selu Panagija.

Ayki Beach - Aliki beach plaža na Tasosu

Panagija se nalazi na 10km od Limenasa. To je tradicionalno grčko selo sa uskim uličicama i belim kućicama. Imaćete osećaj kao da niste u ovom vremenu, kao da je vreme u ovom selu odavno stalo. U centru sela nalazi se Izvor ljubavi, to je jedna od glavnih atrakcija Panagije. Izvor ljubavi ima tri česme i okružen je stablima drveća u čije kore su izrezana srca. Veruje se da ako popijete malo vode iz ovih česmi onda ćete se zaljubiti na Tasosu i tu i ostati. Nakon Izvora ljubavi prelazi se preko Mosta ljubavi gde se veruje da parovi treba da se drže za ruke i zajedno pređu preko mosta kako bi im veza ojačala. Nakon obilaska Izvora ljubavi i Mosta ljubavi ide se do glavne Saborne crkve u Panagiji, crkva Uspenja Bogorodice.

U crkvi je strogo zabranjeno fotografisanje, a oduševiće vas strogo čuvano parče platna koje potiče još iz Krstaških ratova. U pitanju je deo zastave kralja Artura. na kom se vidi deo krsta,

Obilazi se i fabrika maslinovog ulja gde će vam pokazati kako se pravi maslinovo ulje kao i kako se davno pravilo maslinovo ulje. Tamo postoji i muzej posvećen proizvodnji maslinovog ulja. Naučićete razlike između belih, zelenih i crnih maslina, kao i razlike u pravljenju maslinovog ulja od njih. U Panagiji možete kupiti izuzetno kvalitetan med i najkvalitetnije maslinovo ulje. Bićete očarani ukusima meda iz Panagije i nićete moći da verujete šta sve oni stavljaju u med. Cene su uglavnom od 1-15e. 

Fabrika maslinovog ulja Panagia Tasos

Nakon kupovine u Panagiji ide se do najlepše plaže na Tasosu, Golden beach, gde je predviđeno vreme za kupanje. Golden Beach je plaža ispod Panagije i od Limenasa je udaljena 12km. Ova plaža je peskovita sa kristalno čistom i toplom vodom. More je izuzetno plitko, pa je potrebno preći oko 200m da bi vam voda bila do struka. Ova plaža je obogaćena Plavom zastavicom. Ovde iznajmite ležaljke u uživajte u Zlatnoj plaži. Nakon kupanja i slobodnog vremena kreće se ka Limenasu.

Limenas je glavni grad Tasosa. Udaljen je oko 40km od Potosa. Tamo je predviđeno slobodno vreme za obilazak i kupovinu suvenira, maslinovog ulja i meda. Šetalište u Limenasu je pored mora tako da možete da uživate i da se opustite do polaska nazad u Potos.

Iz Limenasa se vraćate nazad u Potos preko Limenarije i dolazak u Potos je oko 19h.

Ovaj izlet vredi i više od 30e i sigurno se nećete pokajati! Videćete i čućete toliko fascinantnih priča i prizora koje ćete pamtiti do kraja života. To je jedno nezaboravno iskustvo!

Teologos – srce Tasosa

Teologos je selo u samom srcu Tasosa koje se nalazi na samo 10km od Potosa na nadmorskoj visini od 220m. Do polovine prošlog veka Teologos je bio politički i ekonomski centar ostrva dok je danas samo političko sedište Potosa, Astrisa i Kinire. S obzirom da je to selo, ono je izuzetno živo. Teologosu pripada skoro dve trećine celokupne površine ostrva.

Teologos je svakako jedno od najlepših mesta na ostrvu i treba ga obavezno posetiti! Slično kao i u Panagiji, Teologos karakterišu uske uličice i kuće u tradicionalnom stilu sa kamenim krovovima. U centru sela se nalazi crkva, sagrađena 1803. godine i posvećena je Svetom Dimitriju. Poznata je po drvenom ikonostasu koji je ukrašen duborezom.

Selo Teologos jagnjetina i restorani Tasos

Jednostavnost života kojim odiše ovo mesto kao i duh tradicionalne, grčke kulture, sigurno će na vas ostaviti jak utisak. Da biste upotpunili svoj boravak ovde, preporučujem da u nekoj od lokalnih taverni, uz domaće vino, probate domaću jagnjetinu, koja je provereno najukusnija u celom regionu, ako ne i u Grčkoj.

Najpopularnija taverna u Teologosu je Augustos. Svako veče se organizuje uživo muzika sa tradicionalnim igrama i plesom. Naučićete dosta toga o Grčkoj kulturi i bićete u prilici da vidite šta oni smatraju pod zabavom i veseljem. I verujem da ćete se oduševiti! Naravno, ako budete u prilici da odete do Teologosa i taverne Augustos onda obavezno probajte njihovu jagnjetinu, jaretinu ili svinjetinu i nećete se sigurno pokajati!

Plaže koje još možete posetiti na Tasosu

Postoji pregršt plaža u Potosu i njegovoj bližoj okolini koje vredi posetiti. Počnimo od njih, a kasnije ćemo pomenuti i druge, najpoznatije plaže širom Tasosa, o kojima smo detaljnije pisali u našem vodiču za letovanje na Tasosu.

Gradska plaža i San Antonio Beach (njen produžetak)

Gradska plaža Potosa je izuzetno čista plaža. Peskovito-šljunkovita je, a more je toplo. Takođe, baš na ovoj plaži ćete naći pregršt kafića, po ukusu mnogih, čak ih je i previše. Ipak, ako volite da se sklonite u hlad, slamnati suncobrani i hladna limunada na gradskoj plaži u Potosu će ispuniti sva očekivanja.

Plaža San Antonio Potos Tasos

Ova plaža poseduje i svoj produžetak ka istoku (levo iz mesta kada gledate ka moru). U pitanju je plaža San Antonio, koja se nadovezuje na gradsku, a njena je sušta suprotnost. San Antonio Beach u Potosu je peskovita plaža, sa dosta kafića ali znatno prostranija, tako da imate sopstvenu privatnost. More je takođe toplo, ali znatno pliće, tako da možete ići i pedesetak metara od obale, a da još uvek možete dotaći dno.

Put do San Antonio plaže u Potosu je lak. Potrebno je svega 5-10 minuta hoda preko plaže ili 15-ak minuta hoda magistralom. Naravno, uz putovanje automobilom, ova plaža je udaljena svega 3 minuta vožnje iz Potosa.

Alexandra Beach Spa Resort

Alexandra Beach plaža Potos

Alexandra Beach je plaža sa plavom zastavicom, koja se nalazi na svega 10-ak minuta hoda uz magistralu ka zapadu od Potosa (desno od mesta). Ovo je plaža koja se nalazi u sklopu najluksuznijeg hotela na Tasosu, a koja je potpuno besplatna. Postoji bar na plaži, ali čak ni tu nije potrebno platiti piće. Niko neće doći do Vas i pitati Vas da li želite piće, već je potrebno samostalno da odete do bara na plaži.

Bitno je znati da je ulaz u more veoma nezgodan (veliko, klizavo ili oštro kamenje) dok pontonski mostići vode preko istih, oko desetak metara od obale, na čijem kraju postoje merdevine (ili možete skočiti u kristalno čisto more), dok je dubina oko 2-3 metra sa peskovitim dnom. Ova plaža je jednom rečju prelepa. Ako ste smešteni u Potosu onda obavezno posetite i ovu plažu.

Rosogremos plaža

Plaža Rosogremos nadomak Potosa na Tasosu

Nalazi se na 2 km od Potosa, a do nje možete doći pešaka iz Potosa. Ova plaža je divljeg karaktera, a ume da bude puna. Ima sitan i beo pesak, a more je, kao i na ostalim plažama, toplo i plitko. ovo je idealna plaža za ljude koji žele mir i tišinu dok uživaju u kupanju i sunčanju. Definitivno je korisno poneti suncobran, ako pođete na Rosogremos plažu iz Potosa.

Plaža u mestu Pefkari

Pefkari se nalazi na par kilometara od Potosa, i do ovog mesta možete prošetati iz Potosa. Pefkari je plaža, ali ujedno i naseljeno mesto. Plaža je izuzetno lepa, peskovita sa mnoštvom ležaljki i suncobrana kao i sportova na vodi. Uz plažu ima i dosta kafića, barova i taverni.

Plaže širom Tasosa koje možete obići

  1. Mermerna plaža (Saliara) – nalazi se na 2km od Makrijamosa, a 4km od Limenasa. Cela obala je prekrivena mermernim sitnim kamenčićima i toliko je plaža bela da ćete imati utisak kao da ste na snegu. Pravi užitak nastaje tek kada uđete u vodu, boja mora je nestvarno plava, kristalno čista. Plaža je veoma divlja tako da nema kafića ni restorana na njoj.
  2. Paradise Beach –nalazi se na 30km od Potosa, a na 24km od Limenasa. Samo ime govori da je ovo rajska plaža, imaćete utisak kao da ste na nekoj egzotičnoj destinaciji, a ne na Tasosu. Na plaži u moru je veoma sitan pesak, a more je veoma plitko i toplo. Na ovoj plaži su česti talasi. Levi deo plaže je nudistički deo. Na plaži postoji jedan restoran i jedan kafić. Tuševi su pored restorana i plaćaju se 0,50e.
  3. Tripiti – nalazi se na 2,5km od Limenarije na zapadnoj strani.Jedna prelepa plaža koja je kamenita, na jednom delu je sitan šljunak dok je na drugi deo kameniti. Na ovoj plaži nikada nema gužve tako da možete uživati u tišinu i prelepom prizoru.
  4. Makriamos –nalazi se na 2km od Limenasa istočno. Ovo je jedina plaža na ostrvu gde se plaća ulaz. Cena za odrasle je 3e, a za decu do 12 godina 1,5e. Ovo je više lepo uređen kompleks gde na plaži imate bungalove i kamp kao i dosta sportova na vodi. Plaža je veoma čista, peskovita, a more je prelepe zelene boje zbog borove šume koja je okružuje. Plaža jeste lepa, ali imate dosta plaža na ostrvu koje su mnogo lepše, a ulaz se na njima ne plaća.
  5. Psili Amos –nalazi se 7km istočno od Potosa. Ovo je plaža koja je malo drugačija od ostalih na ostrvu. Pesak je mnogo lepši i mekši nego na ostalim plažama, a voda je malo hladnija. Obično je velika gužva. Ovo je jedina plaža na Tasosu gde ćete čuti muziku. Na ovoj plaži se, u avgustu, organizuju žurke na otvorenom tako da možete otići na pena party ili rege žurke.
  6. Golden Beach –nalazi se na 40km od Potosa, a na 14km od Limenasa. Obilazak ove plaže je uključen u organizovani izlet, ali ako ne idete na izlet onda je definitivno morate otići do ove Zlatne plaže. Još jedna u nizu prelepih plaža sa sitnim peskom i čistom toplom vodom. Ova plaža je nagrađena Plavom zastavicom upravo zbog svoje lepote.

Giola – prirodni bazen Tasosa

Tasos je jedno prelepo ostrvo koje obiluje prirodnim lepotama. Jedan od najlepših prirodnih poklona Tasosu je definitivno Giola, bazen u steni.

Giola se nalazi u mestu Astris. Kada iz Potosa krenete u Astris vozite sve do samog izlaza iz mesta. Oko 300-400m nakon hotela Aeria videćete tablu „Sirines“ sa desne strane magistrale. Tu se isključujete sa magistralnog puta i nastavljate zemljanim putem sve do kamene kućice gde je najbolje parkirati auto i nastaviti dalje pešaka. Pešaka se ide nekih 10-ak minuta do bazena.

Giola se nalazi na samoj obali mora. Boja vode je kristalno čista i prozirna, različitih nijansi zelene boje. Bazen se prirodno puni vodom iz mora tako da je i u njemu voda slana, ali je izuzetno toplija u odnosu na temperaturu mora.

Postoji nekoliko legendi vezanih za nastanak Giole. Jedna od njih je da Giola predstavlja Zevsovo oko kojim je ona nadgledao svoju ljubavnicu. Druga je da je Giolu stvorio Zevs za Afroditu kako bi se ona kupala u njemu, pa se Giola još naziva i Afroditina suza.

Giola je jedinstveno čudo prirode i vredi ga posetiti. Samo moram naglasiti da budete veoma oprezni jer se povrede neretko dešavaju. Stene oko bazena su klizave, a skakanje u bazen nikako nije preporučljivo jer dubina nije velika i uopšte nije pogodna za skakanje sa stena.

Najbolji restorani u Potosu

Potos jeste relativno malo mesto, ali svakako obiluje restoranima, tavernama,  kafićima i barovima. Najviše ih ima u ulici do mora, ali ih ima po celom mestu. Cene su uglavnom slične, ali, naravno, ima onih jeftinijih kao i onih luksuznijih. 

Imate taverne i fast food lokale koji prodaju giros pite, girose u porciji, suvlaki, pomfrit, palačinke i ostalu široko rasprostranjenu hranu. Ako ste ograničeni budzetom ili nemate vremena da sačekate večeru onda su ovi lokali idealno rešenje. Girosi pite su, u proseku, oko 2,5-3,5e u zavisnosti od lokala i da li je giros svinjski ili pileći, dok su porcije girosa 6-9e.

Najbolje girose u Potosu možete probati u El Greco na šetalištu i u taverni Poseidon na samoj obali. U taverni Poseidon možete probati i odličnu piletinu a la’creme sa šampinjonima.

Potos noću - priredba na gradskom forumu
Priredba na gradskom forumu u Potosu

S druge strane imate restorane koji najčešće služe morsku hranu, ali i tradicionalna grčka jela. Bićete u dodiru sa grčkim duhom kada slušate grčku muziku i jedete tradicionalnu grčku hranu. Tako na primer, možete probati kleftiko u odličnom restoranu Piatsa Michalis. U pitanju je malo skuplja porcija, košta oko 13e po osobi, ali je zaista fenomenalan. To je jagnjetina u zemljanoj posudi sa povrćem.

Ako više preferirate morske specijalitete onda definitivno odite u restoran San Antonio na istoimenoj plaži u Potosu i uz belo vino poručite neki specijalitet sa morskim plodovima. Naša preporuka su ćufte od oktopoda (htapodokeftedes), školjke u crvenom sosu (midia sahanaki), školjki u ljusci (midia ahnista), a kao prilog odlične su pečurke (bukovače) i salata sa avokadom.

Što se tiče picerija, Potos može da se pohvali i odličnim picama. Tako da je najbolja picerija Irene na samom kraju šetališta, a od bogatog menija sigurno nećete pogrešiti u izboru. Takodje, u Casa de Pizza možete probati kanelone sa mlevenim mesom zapečenim u rerni.

Jedina taverna na Tasosu koja ima pravi ražanj je George u Potosu na magistrali u blizini benzinske pumpe. Pečenja su im fenomenalna, ali ako želite jagnjetinu onda je možete dobiti samo u večernjim satima i uvek je sveže ispečena na ćumuru.

Za kraj ostaje nam desert, a tu nećete pogrešiti ako odete kod jedne fine bakice koja pravi definitivno najbolje palačinke na Tasosu. U ulici pre hotela Alexandra Beach, ispred male radnjice sa finim dzemovima naćićete raj sa palačinkama. U ponudi su i slatke i slane, ali imajte na umu da nisu baš jeftine, ali vrede. Takođe, možete otići i do hotela Alexandra Beach, te se smestiti na prelepoj terasi na steni, koja pruža pogled na pučinu i Svetu Goru, kao i pomenutu plažu hotela u samom zalivu. Cene su kao i svugde u kafićima, pa neka slika kaže više od hiljadu reči!

Alexandra Beach hotel pogled sa terase i krofne
Pogled sa terase restorana Alexandra Beach hotela koji je otvoren za sve turiste.

Ovo je naša preporuka za restorane i taverne u Potosu, ali vi budite slobodni i istražujte. Ko zna, možda ćete naći i još neko fenomenalno mesto sa hranom iz raja koje ovde nije spomenuto. Ako ste autom krenuli na letovanje ili iznajmljujete auto onda definitivno obiđite i restorane u Limenasu i ostalim manjim mestima, sigurno se nećete pokajati.

Kao što vidite, Potos kao i ceo Tasos, nude svašta i sigurno ćete naći nešto što vam odgovara. Tasos je raj od ostrva, istražujte njegove kutke, prođite svim uličicama i zemljanim putevima jer je Tasos iskustvo koje ćete pamtiti. Prelepi prizori, prirodna lepota, uvalice i plaže kao iz sna, tipična grčka tradicionalna mesta, borove šume, ljubazni meštani… Sve to govori o prirodnim lepotama Tasosa koje ćete retko gde još videti. Verujte nam da naša iskustva iz Potosa dočaravaju ovo letovalište baš onakvim kakvo jeste, dok utisci iz Potosa, drugih putnika sve to samo potvrđuju!

Ako se odlučite za smeštaj u Potosu, sigurno nećete pogrešiti. Svakog dana u Potosu ćete otkrivati nešto novo i imaćete utisak da se Potos menja svakog dana. Uživajte u moru, plaži, šetnji, hrani i uverite se sami u njegovu lepotu. Ne kaže se slučajno da je „Bog bio veoma darežljiv kada je Taososu darivao prirodu“!

Autor: Petrović Anđela | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.