Najpoznatije pivnice u Evropi i pabovi koje vredi posetiti

Pivnice u Evropi, pogotovo u srednjovekovnom periodu, bile su mesto gde su se ljudi okupljali da provode slobodno vreme, kao i da pričaju o seoskim poslovima. U skoro svakom mestu pivnica je bila centar javnog života, pa otud ime pub (pab) koje je skraćenica od reči “public house, što u bukvalnom prevodu znači javna kuća. Kako ovaj prevod pomalo nesrećno zvuči kada ga upotrebimo kod nas, ostajemo pri onom “pab”!

Kao centri društvenog života kroz vekove, takvi objekti su bili poznati po opuštenoj i prisnoj atmoferi. Današnji pabovi, kafane i evropske pivnice se, za razliku od nekih drugih ugostitetljskih objekata, trude da ponude posetiocima ugođaj sa tim tradicionalnim toplim karakterom. Za ljubitelje takvog ambijenta, i naravno, ljubitelje piva, predstavljamo najpoznatije pabove i pivnice u Evropi, čak 10 njih!

#1 Temple Bar pub (Dablin, Irska)

Temple Bar pub - Dablin Irska

Irski pab iliti Irish pub je institucija koja se proširila po celom svetu, a podrazumeva se da najautentičnije pabove možemo naći u samoj Irskoj. Templ Bar je deo Dablina koji je njegov kulturni centar, kao i centar noćnog života, i ovde se nalaze najpoznatiji pabovi u Dablinu. Jedan od njih je Templ Bar pab, popularan i među turistima i lokalcima, pogotovo zbog tradicionalne irske muzike. Pab koji svako veče ima živu svirku, i koji je svako veče krcat!

Lokacija: 47-48 Temple Bar, Dablin, Irska

#2 Mayflower (London, Engleska)

Mayflower pivnica u Londonu

Engleski pab na reci Temzi, u objektu koji je dva ipo veka star. Da li vas ovaj opis već poziva na pivo i obilazak Londona? U skladu sa imenom, nije po stilu irski pab ili stereotipni engleski navijački pab. Tamne drvene grede, niski plafon, fenjeri, konopci i čekrci, po koja preparirana životinja, Mejflauer nudi osećaj starog mornarskog paba.

Sa zadnje strane bara je bašta koja izlazi na samu reku Temzu, sa prelepim pogledom.

Lokcija: 117 Rotherhithe Street, Rotherhithe, London, Engleska

#3 Hofbrauhaus (Minhen, Nemačka)

Hofbrauhaus u Nemačkoj

Bavarija je poznata po svojim pivnicama i pivarama, pogotovo u Minhenu, a najpoznatija pivara je definitivno Hofbrauhaus, koja na Oktoberfestu ima štand sa deset hiljada mesta.

Ova „Dvorska Pivnica“ je osnovana 1589. od strane bavarskog vojvode, a i danas se tu mogu kupiti piva pravljena po tradicionalnim receptima koje koriste od svog osnivanja.

Lokcija: Hofbräuhaus, Am Platzl 9, München, Nemačka

#4 Dicke Wirtin (Berlin, Nemačka)

Dicke Wirtin pivnica u Berlinu - najpoznatije pivnice u Evropi

Dicke Wirtin pivnica je mali, udoban objekat, čiji zidovi su ukrašeni svim i svačim, a u ponudi imaju dobro točeno pivo, domaći šnaps, kvalitetnu tradicionalnu hranu, i lokalce kao redovne goste. „Debela Domaćica“ je pravi autentični berlinski pab. Odmah kod Savignyplatz parka, nezaobilazno je mesto za one koji hoće da osete duh starog Berlina.

Lokcija: Carmerstraße 9, Berlin, Nemačka

#5 Brouwerij ‘t IJ (Amsterdam, Holandija)

Brouwerij 't IJ pub u Amesterdamu

Pivara nazvana po obližnjem jezeru Ej, nalazi se uz čuvenu De Gooyer vetrenjaču. Poznati su po svojih desetak vrsta piva koje prave u samoj pivari u Amsterdamu. Imaju organizovane obilaske pogona pivare, i uz pivaru je pab sa baštom. Idealan izbor ako krenete na opuštanje u Amsterdamu.

Lokcija: Funenkade 7, Amsterdam, Holandija

#6 La Taverna de Barcelona (Barselona, Španija)

La taverna de Barselona pub

La Taverna je poznati barselonski pab sa istorijskim dekorom, uređen u stilu 1930-ih, ukrašen raznim stvarima vezanim za FK Barselonu. Sa ekranima na oba sprata, prepun je kada su utakmice, tako da treba rezervisati sto ako hoćete da popijete pivo, jedete tapas, odgledate utakmicu, i prisustvujete toj jedinstvenoj atmosferi.

Barselona je nepresušan izvor inspiracije sa svim svojim atrakcijama, pa zašto ih ne biste začinili uz dobro katalonsko pivo?

Lokcija: Ronda Universitat 37, Barcelona, Španija

#7 7 Stern Brau (Beč, Austrija)

7 Stern Brau pub u Becu

Pivara 7 zvezda iliti 7 Stern Brau, kako glasi ime ove pivnice u Beču, proizvodi svoja piva koja su cenjena i od strane mušterija i stručnjaka. Zanimljivo je da su osvojili nagradu i na jednom međunarodnom sajmu koji se održao u Zaječaru. Između ostalih, prave i pivo od konoplje, kao i ljuto pivo, sa čili paprikama. Verovatno niste probali ništa slično, a praznici u Beču mogu biti pravi trenutak za to iskustvo.

Lokcija: Siebensterngasse 19, Vienna, Austrija

#8 Prague Beer Museum (Prag, Češka)

Beer Museum Prag - muzej piva u Pragu  - pivnice u Pragu

Ne može se praviti lista – najpoznatije pivnice u Evropi, a da se ne pomene prestonica Češke. Prag ima neverovatno veliki broj prelepih pivnica, što i ne čudi kada se smatra svetskom prestonicom piva uz bavarsku presotnicu – Minhen.

Ipak najbolje mesto za ljubitelje piva u Pragu, jeste Praški muzej piva. Njihova ponuda sadrži čak 30 vrsta čeških piva na točenje. Sva ta piva, kao i ostala pića, i hrana, se mogu dobiti na obe lokacije na kojima se nalazi Praški muzej piva. Blizu lokala u ulici Smetanovo Nabrezi, na oko dvesta metara, se zapravo nalazi pravi muzej posvećen pivu, na adresi Husova 241/7. Obiđite atrakcije Praga i ne propustite glavnu – češko pivo!

Lokcija: Smetanovo Nabrezi 22 – Náměstí Míru, Americká 341/43, Prag, Češka

#9 Slovak pub (Bratislava, Slovačka)

Slovak pub - slovačka krčma u Bratislavi

Slovački pab je najveći ugostitetljski objekat u Bratislavi. Slovak pub u Bratislavi može da primi oko petsto ljudi.

Ova evropska pivnica ma jedanaest soba, od kojih je svaka posvećena nekim periodima i ličnostima slovačke istorije.

Takođe ima svoju organsku farmu izvan grada, kao i svoj pivski podrum, tako da su odlična tradicionalna slovačka hrana i odlično slovačko pivo zagarantovani. Domaće ime za ovaj pab je primerenije – slovačka krčma, jer ponuda, dekor i atmosfera pružaju upravo utisak starinske krčme.

Lokcija: Obchodna 62, Bratislava, Slovačka

#10 For Sale Pub (Budimpešta, Mađarska)

For Sale Pub - pivnica u Budimpešti - Evropa

For Sale Pub definitivno spada u najpoznatije pivnice u Budimpešti, a samim tim i u Evropi. Uprkos imenu, ova mađarska pivnica nije na prodaju.

Ime ove evropske pivnice ima veze sa mnogim oglasima i vizit kartama koje su ostavljene na zidovima i plafonu, mada posetioci ostavljaju i svašta drugo, poruke, crteže, slike, pakle cigareta, itd.

U pitanju je fin pab sa širokom ponudom piva, dobrom hranom, živom muzikom i jedinstvenim enterijerom.

Lokcija: Vámház körút 2, Budapest, Mađarska

Da li smo propustili da dodamo neke poznate pivnice u Evropi? Slobodno nam pišite, rado ćemo dopuniti našu listu i upotpuniti najpoznatije pivnice Evrope!

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 07.10.2017. | Modifikovano: 13.06.2019.