Pravila za ponašanje u Dubaiju koja bi turisti trebalo da znaju

Luksuzni automobili, jahte i avioni, velelepni neboderi, tone zlata, i bajkoviti restorani – ovo je slika koju u glavi imaju svi koji žele da posete Dubai. Ispijanje koktela na vrhu neke višespratnice u bogatom centru Emirata ipak ima i manje lepu stranu, koja se pre svega odnosi na ograničavanje ljudske slobode koju regulišu određena pravila za ponašanje u Dubaiju.

Dubai, iako je jedan od sedam arapskih emirata deluje kao nezavisna, moderna grad-država. Razvoj grada je u velikoj meri potpomognut veoma privlačnom i razvijenom turističkom ponudom, ali je poznat i kao centar robne razmene ovog dela sveta. Osim po izvanrednoj arhitekturi usred pustinje, turistima su zanimljivi i strogi zakoni ove zemlje – koje su neki od putnika imali priliku da osete i na sopstvenoj koži.

Muškarac i dve žene u Dubaiju

Patrijarhalni Dubai pravila za turiste ne primenjuje jednako rigorozno

Ono što prvo prođe kroz glavu svakom čoveku koji namerava da krene put ovog grada su strogi zakoni u Dubaiju i pravila koje tamošnje stanovništvo bespogovorno poštuje. Dubai kao vrlo konzervativna zemlja koja zakone primenjuje po svojoj svetoj knjizi – Kuran, ima drugačije poglede na svet i muško – ženske odnose nego ostatak sveta.

Ipak, za razliku od rigoroznog Abu Dabija, glavnog grada svih sedam Emirata, Dubai pravila ponašanja za turiste ne primenjuje toliko striktno kao na domaće stanovništvo. Ipak, ne bi bilo s goreg da se ipak pridržavate postojećih normi, kako ne biste došli situaciju da vas organi reda opominju zbog nedoličnog ponašanja.

Potrebna vam je dozvola za alkohol u Dubaiju

Alkohol je dozvoljen u Dubaiju i, verovali ili ne – ima ga u izobilju, ali postoje i pravila o njegovoj konzumaciji. Nemuslimansko stanovništvo može piti alkohol ukoliko to čini unutar oblasti koje imaju dozvolu za prodaju alkohola. Najčešće ćete čašicu žestokog pića popiti u privatnim hotelima i noćnim klubovima.

Ukoliko se preselite u Dubai zakon će vam, kao i svom tamošnjem stanovništvu, omogućiti da aplicirate za licencu o koriščenju alkohola u svom domu. Nezakonito je kupovati alkohol i piti ga, čak i u svojoj kući, ukoliko nemate dozvolu. Javno opijanje i vožnja u alkoholisanom stanju (kao i prekoračenje  brzine), obavezno se završava pritvorom i deportacijom.

Pravila oblačenja u Dubaiju

Svi stanovnici Emirata se oblače konzervativno, i uvek će očekivati da i vi to činite; makar na javnim mestima, kao što su šoping centri, restorani i šetališta. Pravilo je da se ne nose prekratke suknje, haljine i šortsevi, providni materijali koji otkrivaju previše delova tela, kao ni bilo kakvi (uvredljivi) slogani na odeći. Psovanje u javnosti kažnjava se sa 30 dana u zatvoru.

Dubai pravila oblačenja za turiste ne propisuje toliko striktno, pa se možete kupati u kupaćim kostimima (adekvatnih veličina). Onog trenutka kada napsustite plažu ili bazen, morate obući nešto preko kupaćeg i tako prekriti „uvredljive” delove tela. Svaki vid neposlušnosti tumači se kao nepoštovanje i preti kaznom zatvora.

Kupovina lekova i narkotika u Dubaiju

Slično kao kod kozumacije alkohola, u Dubaiju postoji nulta tolerancija na kupovinu i upotrebu narkotika, čak i nekih lekova u apotekama. Čak iako se nađete samo na aerodromu u Dubaiju, određene lekove ne smete imati u svom neseseru. Lekove koje nosite za svoje zdravstveno stanje morate opravdati dijagnozom.

Javno razmenjivanje nežnosti je i držanje za ruke

Grljenje i ljubljenje u Dubaiju se ne toleriše na javnim mestima, pa se trudite da nežnosti razmenjujete unutar svog smeštaja. Ukoliko ste venčani, najdalje što možete otići je držanje za ruke. Vlasti će proveriti vašu venčanicu, tako da ne rizikujte. Nevenčanim parovima ni to nije dozvoljeno.

Ukoliko odlučite da svoj život otpočnete u zemlji kao što je Dubai, treba da znate da nećete biti u mogučnosti da iznajmite zajednički stan. Tu privilegiju imaju, opet, samo venčani parovi. Nepoštovanje ovog pravila, kao i kod ostalih, može vas dovesti iza rešetaka, čak se završiti deportacijom. Ukoliko začnete bebu, nevenčani, opet ćete dospeti u zatvor, i biti izručeni matičnoj zemlji.

Religiozna pravila u Dubaiju

U jednoj muslimanskoj  zemlji kao što je Dubai zakoni se sprovode pod uticajem religije, i religioznih učenja Kurana. Iako su pravila za turiste donekle ublažena, bilo kakav vid nepoštovanja religije, ili pokazivanja animoziteta prema lokalnom, muslimanskom stanovništvu se neće tolerisati.

Muslimani poštuju svaki poziv na molitvu, što je pet puta dnevno, pa ukoliko se nađete na javnom prostoru izvan džamije trudite se da ne ometate i ne prekidate. Tokom njihovog, svetog meseca, Ramazana, muslimani poste od izlaska do zalaska sunca, te je neprihvatljivo da vas vide kako pijete, jedete ili pušite na javnom mestu.

Žene su veoma sigurne u Dubaiju

Za razliku od mnogih zapadnjačkih zemalja, gde su muškarci slobodni da priđu pripadnicama lepšeg pola, muškarci u Dubaiju ne smeju da prilaze ženama, slikaju ih bez njihove dozvole ili je prate. Takvo ponašanje se smatra nepoštovanjem i neprihvatljivo je.

Iako je najbolje prilagoditi se narodu koji ćete neko vreme smatrati susedima, nije lako svaki put ostati fokusiran na stvari koje se smatraju uvredljivim. Zato se nemojte previše opterećivati time šta oni vole, a šta ne – narod u Emiratima je vrlo svestan navika ljudi koji dolaze iz drugih zemalja, i neće se tako lako uvrediti.

Pre nego što posetite Dubai pravila ponašanja za turiste su definitivno nešto sa čime bi trebalo da se upoznate, kako biste uživali u odmoru i ovom čarobnom gradu bez ikakvih briga.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 21.06.2019. | Modifikovano: 15.08.2019.