Prazni gradovi kao ulaganje u budućnost – zašto?

Američka kompanija Pegasus Global Holdings je rešila da uloži preko milijardu dolara u projekat pod skraćenim imenom CITE (Centar za inovaciju, testiranje i evoluciju, koji ima za cilj da izgradi u potpunosti prazan grad, usred pustinje američke države Nju Meksiko. Zašto bi to iko radio, i kakve to ima veze sa turizmom? Za sada još uvek nema, ali bi vrlo brzo ovakav grad mogao postati turistička atrakcija, pa vredi reći koju o vrlo interesantnom projektu. Odmah na početku treba reći da ovo nije projekat koji služi za rasterećenje prenatrpanih gradova, već ima mnogo širu sliku!

„Okej, čak i da je tako, šta će mi prazan grad i šta ću tamo da radim?“, pitate se najverovatnije? Za sada još uvek ništa jer grad nije ni sagrađen. Ipak, nemojte da pomešate ovaj projekat i prave napuštene destinacije i gradove koje turisti vole da posećuju, poput napuštenog grada Černobilja u Ukrajini, ili starih napuštenih zabavnih parkova koji se mogu svrstati pod mračni turizam, ovde je ipak reč o nečem drugom. Ovaj put su u pitanju namerno izgrađeni prazni gradovi za potrebe istraživanja. Možda će i oni postati popularne turističke destinacije jednom?

Arhitektonski, građevinski i inženjerski san – grad bez ljudi

Kako se tehnologija razvija i raste želja za ostvarenjem ideje održivog društva, privređivanja, obnovljive energije i pametnih gradova koji će biti ekološki i prirodno prihvatljivi, tako sve jasnije postaje da se takve inovacije ne mogu testirati i potom sprovesti u prenatrpanim i brzim gradovima, koji su sa druge strane ciljno odredište. Postalo je jasno da ideja za testiranje novih kanalizacionih tehnologija, načina snabdevanja energijom i gradova bez automobila bila nemoguća u istim tim gradovima na početku. Sa tom idejom kompanija Pegasus gradi veći grad sa 35.000 stanovnika, koji nikada neće živeti ovde.

Očekivali bismo da će grad izgledati futuristički i ništa nalik današnjim gradovima, ali baš naprotiv. Grad će izgledati potpuno isto kao današnji gradovi, izgrađeni pre 20, 30, 40 godina, upravo radi istraživanja toga kako implementirati nove tehnologije u postojećim gradovima.

Puste i prostrane ulice i unapred konstruisani gradovi prema potrebama istraživanja će biti savršen poligon za naučnike da testiraju sve što ih interesuje kada su u pitanju nove tehnologije, saobraćaj i automobili. Budući grad duhova ovaj put neće imati tu notu napuštenosti od koje Vas podilazi jeza, ali će vrlo sigurno biti koristan model kako razvijati gradove budućnosti, i kao takav će zasigurno postati popularna turistička destinacija budućnosti.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 25.05.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.