Privatno ostrvo na prodaju: cena manja od kvadrata u Beogradu

Napušteno ostrvo, istorijska sela i netaknuta priroda zvuče kao idealna varijanta odmora za sve koji vole da provode vreme u prirodi i tišini, okruženi sa što manje ljudi. Sada je i tu želju moguće ostvariti po ceni od 170 hiljada evra.

Očuvana priroda, bez struje i vode

Ostrvo Eilean Nan Gabhar, poznatije kao “ostrvo koza” nalazi se na aukciji, a onaj ko postane njegov vlasnik moći će da uživa u čarima najočuvanije prirode po kojoj je Škotska prepoznatljiva u Evropi. Na samo dva sata vožnje od Glazgova, jednog od najlepših gradova Zapadne Evrope, smešteno je, u potpunosti napušteno ostrvo bez ijedne građevine, struje i vode.

Cene manje nego na Dedinju

Ostrvo je, kako se navodi u oglasu, već sedamdeset godina u vlasništvu iste porodice. Iznos od 170 hiljada evra za skoro pet i po hektara je manji nego cena kvadratnog metra po kojoj se mogu kupiti vile ili veći stanovi na lokacijama koje u Beogradu važe za elitne, poput Dedinja.

Na zapadnoj obali Argila gde je ostrvo smešteno nalaze se istorijski važna, ali još nedovoljno istražena sela kao i napuštene plaže. Iako struja i voda nisu dostupni na ostrvu, ima dometa i 3G mreže što omogućava komunikaciju sa onima sa kojima novi vlasnici žele da ostanu u kontaktu nakon selidbe.

Bogata istorija, monumentalni spomenici i avanture

Kultura i jedinstven način života omogućili su da se tradicionalna obeležja očuvaju do današnjih dana. Ovi krajevi Evrope važili su za neosvojive, a ratnici za neustrašive i hrabre koji sebe nisu štedeli u borbama kroz istoriju. Jedna od prvih asocijacija na škotsku prirodu su jezera, a jedno od najpoznatijih je Loh Nes u kome, prema legendi živi čudovište Nesi.

Za ljubitelje avanture ima dosta mogućnosti za istraživanje. Na teritoriji Škotske mnogo je spomenika i stena za koje se pretpostavlja da su korišteni u ceremonijalne svrhe. Za većinu od njih nije utvrđena namena što ostavlja dosta mogućnosti za istraživanje. Svi koji su zainteresovani za obilazak ili čak i kupovinu ostrva Eilean Nan Gabhar, mogu to uraditi čamcem.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 06.09.2018. | Modifikovano: 22.02.2019.