Proširenje: Otvoren muzej Luvr u Abu Dabiju

Nakon višegodišnjeg kašnjenja, arapski Luvr je napokon otvorio svoja vrata nestrpljivim posetiocima. Pročitajte u nastavku zašto je Luvr dobio proširenje baš u Abu Dabiju i šta možete videti u ovom muzeju.

Luvr u Abu Dabiju - arapski Luvr otvoren

Otvaranje Luvra u Abu Dabiju je bilo planirano za 2012. godinu, zatim za 2016. ali se to nije desilo zbog finansijske krize na Bliskom istoku. Na nedavno održanoj konferenciji za novinare najavu bio je najavljen konačan datum otvaranja – 11. novembar, kada je i usledilo svečano otvaranje uz prisustvo ministra kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nahjan bin Mubarak Al Nahjana.

Izuzetan događaj za region Bliskog Istoka

Vrednost projekta iznosi oko 2,4 milijarde dirhama (653.470.224 dolara); i ovo predstavlja prvi slučaj “proširenja” originalnog Luvra u istoriji.

“Hteo bih da podsetim na činjenicu da je Luvru trebalo 800 godina da postane Luvr, a da je bilo potrebno samo 10 godina da se još jedan Luvr rodi u Abu Dabiju.”, izjavio je direktor muzeja Luvr iz Pariza.

Luvr Abu Dabi ima preko 600 eksponata u 23 stalne galerije

U prvoj godini rada, u muzeju će biti izloženo oko 300 umetničkih dela iz 13 glavnih francuskih muzeja, među kojima su Luvr, Muzej Orsej i centar Pompidu u Parizu.

Neka od najpoznatijih umetničkih dela koja će posetioci moći da vide jesu:

  • Portret nepoznate žene”, Leonardo da Vinči
  • Stanica Sent-Lazar”, Klod Mone
  • Mrtva priroda sa magnolijom”, Anri Matis

Često će biti organizovane i privremene izložbe, a prva će biti o počecima Luvra i obuhvatiće period do 1973. godine.

Arapski Luvr izgleda vrlo elegantno jer je arhitekta inspiraciju našao u izgledu grada-oaze Al Aina i tradicionalnoj arapskoj arhitekturi. Predviđa se da će zapadni deo ostrva Saadiyat (gde se muzej i nalazi) postati novi kulturni centar grada.

Da li biste radije posetili Luvr u Parizu ili onaj u Abu Dabiju? Svakako pogledajte specijalne ponude turističkih agencija, i saznajte da li vas neke od njih mogu odvesti baš u ovaj muzej.

Autor: Maja Milićević | Objavljeno: 20.12.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.