Protest u Veneciji – Stanovnici: „Turizam ubija naš grad!“

Juče je u Veneciji organizovan miran protest protiv uticaja turizma na Veneciju. Stanovnici Venecije su kroz mirne demonstracije želeli da iskažu svoje nezadovoljstvo uticajem koji turizam vrši na već ugrožen grad. Evo kako su to uradili, a način je veoma interesantan.

#Venexodus – Venecijanski egzodus

Venecijanci su u nedelju izašli na ulice grada, noseći prazne kofere sa nalepnicom #venexodus koja simbolizuje činjenicu da se osećaju proteranim iz sopstvenog grada usled ogromnog broja turista koji svakodnevno dolaze u obilazak prelepe Venecije, grada koji već uveliko tone. Usled ovoga, populacija Venecije se svake godine smanjuje za oko 1000 stanovnika. Demonstranti su nosili veliki prazan kofer pored svojih manjih, a predvodio ih je čovek koji se simbolično obukao u odore koje je nosio poznati venecijanski vođa – Doge.  On je potom ušao na gondolu i simbolično se odvezao iz grada.

Jedan od razloga za ovaj protest bila je i scena zabeležena u Veneciji za vikend tokom Praznika svih svetaca, kada su uske ulice Venecije bile u potpunosti zapušene brojem turista koji su jurcali na sve strane.

Ovo je pokrenulo pitanje ograničavanja broja turista koji će moći da posećuju Veneciju. Kao jedno od rešenja nametnuo se sistem booking-a.

Evo šta kažu Venecijanci o protestu

Predstavnici glasa naroda kažu da je čak i kupovina običnih namirnica u gradu postala nepodnošljiva, a evo i šta kažu o samom protestu.

Ovo nije protest protiv samog turizma. Naprotiv, svesni smo novčanog benefita koji ostvaruje Venecija sa preko 20 miliona turista koji je posete svake godine. Ovo je protest protiv politike sprovođenja turizma u proteklih 40 godina, a koji očigledno ide na štetu Venecijanaca. Mi ne želimo da napustimo grad. Želimo da nastavimo da živimo ovde, ali Venecija mora da nam pomogne kako bismo ovde ostali.

Demonstranti su takođe istakli i činjenicu da je broj stanovnika Venecije 1951. godine bio oko 175.000 stanovnika, a danas svega 55.000. Jedan od razloga za ovo jeste i rast cene života i stanovanja u gradu usled skupog najama smeštaja.

Da li će ovakvi protesti uspeti da promene nešto za stanovnike Venecije ostaje da vidimo, a na nama je da se potrudimo da ih ispoštujemo kada god rešimo da posetimo njihov grad.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.