Protesti: pažljivo sa železnicom ako putujete u Francusku

Radnici francuske železnice su pre nekoliko dana otpočeli svoj štrajk kao odgovor na radničke reforme i prava radnika u Francuskoj. Zato Vas upozoravamo da dobro procenite i proverite stanje sa železnicom francuske ukoliko se odlučite za putovanje u Francusku.

Naime, ove reforme će olakšati proces unajmljivanja i otpuštanja zaposlenih, što jako brine sindikat radnika. Ovi štrajkovi već danima stvaraju pometnje na putničkim linijama tj. prugama i putevima, a štrajku će se u narednih nekoliko dana pridružiti i belgijski železničari. Belgijanci se takođe priključuju štrajku zbog radničkih reformi a razlog je starosno doba za odlazak u penziju i radno vreme. Uz sve ovo, štrajku su se priključili i francuski piloti, kojima su povod bile niske i neisplaćene plate.

Ovu akciju predvodi CGT sindikat koji ima podršku nekih od najjačih sindikata u Francuskoj. Sa druge strane, njihov rivalni sindikat CFDT zapravo podržava ove reforme.

Odluka za izmenu prava radnika doneta je kako bi motivisala firme da zaposle više ljudi jer će mnogo lakše moći da ih otpuste ako nešto krene po zlu, time stvarajući novi porast radnih mesta i ciklus zapošljavanja koji nikako ne odgovara radnicima u Francuskoj. Pored francuskih vina, Francuska je poznata i kao zemlja revolucija, te uopšte ne iznenađuje da su protesti ovde učestali, a vlast tvrdi da radnici u Francuskoj imaju veliku moć u pogledu radnih odnosa, te da nadležni u državnoj upravi žele da donesu balans na relaciji radnik – poslodavac.

Bilo kako bilo, mi smo tu da vas upozorimo na sve što može biti pozitivino ili negativno kada su u pitanju putovanja pa Vas još jednom upozoravamo na reforme koje se dešavaju u Francuskoj, proteste i zastoje u slučaju da rešite da putujete vozom u Francusku.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.