Prvi evropski podvodni restoran otvara se u Norveškoj

Prvi podvodni restoran u Evropi – „Under” dizajnirala je norveška arhitektonska firma Snohetta koja je poznata po fantastičnim građevinama kao što su Norveška nacionalna dvorana za operu i balet te Biblioteka Alexandria u Egiptu. Pročitajte kada je planirano otvaranje prvog podvodnog restorana u Evropi!

Podvodni restoran Under u Norveškoj

Evropljani će uskoro moći da uživaju u hrani na dubini od pet metara ispod vode u Norveškoj, zahvaljujući dizajnerima koji su se pobrinuli da se ljudi u ovom restoranu osećaju sigurno i neklaustrofobično. Da bi postigli ovaj cilj, koristili su prirodne materijale poput drva hrasta ali su se potrudili i da restoran bude dobro osvetljen.

Da li ima šanse da voda probije zidove restorana?

Svi debeli zidovi restorana napravljeni su tako da mogu izdržati i najgore uslove pod vodom. Betonska konstrukcija ima panoramski prozor dužine deset metara koji pruža pogled koji oduzima dah.

Kada se otvara  „Under”?

Podvodni restoran Under - spoljašnjost iznad mora

Očekuje se da će ovaj restoran svoja vrata gostima otvoriti u februaru 2018. godine.  „Under” će moći da primi maksimalno 100 ljudi, i oni će moći da uživaju u 3 različita dela restorana. Bar će biti smešten u blizini ulaza i garderobera i predstavljaće prelaz između obale i okeana. Na prvom nivou ispod vode nalaziće se trpezarija sa 2 dugačka stola i nekoliko manjih pored velikih prozora.

Dramatičan ulaz u podvodni restoran Under

„Na veoma siguran način posetioci će moći da se spuštaju sa obale u dubinu mora te pri tome na veoma dramatičan način prolaziti kroz ogromnu betonsku cev od koje je napravljen restoran”, rekao je Rune Grasdal, vodeći arhitekta na ovom projektu.

Definitivno bi trebalo da posetite ovaj restoran kada se otvori  jer ovo sigurno nije nešto što smete propustiti kada dođete u Norvešku.

Autor: Maja Milićević | Objavljeno: 30.10.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.