Psiholozi tvrde: najbolji put za vožnju je u Norveškoj

Zaboravite na mediteranske zalaske i planinske krivine. Po psiholozima, najbolji put u Evropi, je zabačeni ali neverovatni “Atlantski okeanski put”. Kroz istraživanja koja su psiholozi vodili, ustanovili su da su među najbitnijim faktorima za određenje optimalnog puta: klima, pejzaž, stanje puta kao i njegova zagušenost. Izgled i oblik samog puta je takođe bitan faktor, a to je upravo ono što karakteriše Atlantski put u Norveškoj koji je proglašen za najbolji put u Evropi na svetu.

Ovaj uzbudljivi put u Skandinaviji, dugačak samo 8,2 km, pobedio je čak i portugalski “okeanski put Estoril” i grčki peloponeški put. Posle istraživanja na čak 14.000 motorista, psiholozi su uspeli da utvrde faktore koji pridodaju celokupnom iskustvu i postavili najpoznatiji britanski put, Nairn put u Škotskoj, na čak peto mesto.

Norveški put koji je odneo ubedljivu pobedu se prostire preko nekoliko desetina malih ostrva, okružen morem sa obe strane i vulkanskim planinama u daljini. Pejzaž, koji su čak 70% vozača ocenili kao najbitniji posebno u dobu selfija, je ono što je pored zagušenosti donelo pobedu Norveškoj. Čak dve trećine motorista je izrazilo želju da u sledećih par godina posete ovaj put. To je neverovatnih 31 milion poseta putu koji retko dobija posetioce. U slučaju da se i vi odlučite da svratite do atlantskog puta, ne zaboravite da se spakujete prikladno.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.