Beograd Rim – put kolima do Rima iz Beograda

Kada planirate putovanje Beograd Rim trebalo bi da znate da na raspolaganju imate nekoliko opcija pomoću kojih možete stići do italijanske prestonice. Jedan od onih koji se mnogima čini najprivlačniji jeste prevoz kolima do Rima u sopstvenoj režiji. Put do Rima autom može biti veoma interesantan, pa se sve veći broj turista odlučuje za ovakvo putovanje. 

Zbog čega je to tako?

Glavna prednost koju imate ukoliko se odlučite na putovanje kolima do Rima, jeste ta što na taj način imate svu slobodu da sami određujete putanju, koliko ćete ostati, gde ćete boraviti, kao i to gde ćete se zaustaviti tokom same rute Beograd Rim

Ipak, pre nego što se upustite u avanturu do Rima, potrebno je da prikupite određene informacije o samom toku puta. Najvažnije je da se dobro pripremite za put do Rima, a to podrazumeva istraživanje same putanje, kao i svih onih detalja i troškova koji mogu uticati na vaš ugođaj tokom puta. 

Predstavljamo vam detaljan vodič za Beograd Rim putovanje sopstvenim automobilom, gde ćete dobiti sve neophodne informacije, počev od udaljenosti dva grada, preko putanje, pa sve do podataka o graničnim prelazima, gorivu i dokumentaciji koja vam je potrebna za put. 

Beograd Rim km – udaljenost između dve prestonice

Putovanje u kolima

Jedna od osnovnih informacija koja vam je potrebna pre nego što krenete na put automobilom jeste ta da znate kolika je Beograd Rim udaljenost, kao i to koliko vam je prosečno vremena potrebno kako biste stigli do željene destinacije. 

Koliko ima Beograd Rim km udaljenosti?

Ukoliko iz Beograda idete kolima do Rima potrebno je da pređete oko 1280 kilometara. Uglavnom je tokom cele rute autoput, pa put do Rima ne bi trebalo da predstavlja veliki problem vozačima. S druge strane, kada je u pitanju putanja Beograd Rim km vazdušnim putem ima oko 719. 

Putovanje avionom deluje znatno lakše i brže, međutim mnogi ljudi daju prednost odlasku na put sopstvenim automobilom, jer tako mogu iskoristiti svu slobodu planiranja putovanja, ali i uživati u velelepnim predelima tokom vožnje.

Koliko iznosi vreme putovanja od Beograda do Rima?

U zavisnosti od vrste četvorotočkaša koji posedujete, njegove opremljenosti i stanja u kom se nalazi, kao i od stanja na putevima, vreme putovanja od srpske do italijanske prestonice u proseku iznosi oko 12 sati.

Ta satnica se može i produžiti ukoliko vas uhvate gužve na putevima, na graničnim prelazima ili ako vladaju nepovoljni uslovi vožnje. Avionom je potrebno znatno manje vremena, oko 1h i 30 minuta leta, ali put do Rima autom svakako ima svojih prednosti. 

Beograd Rim prevoz – kako stići do Rima iz Beograda

Još su u antičkom dobu rekli da svi putevi vode u Rim. To možda u praksi nije  baš u potpunosti tačno, ali je činjenica da je italijanska prestonica veoma dobro infrastrukturno povezana sa gotovo svim krajevima Evrope. 

Svi autoputevi na deonici do Rima su odlično obeleženi putokazima, te ne postoji realna mogućnost da se izgubite – sve što je potrebno jeste da pratite znakove i neće biti nikakvih problema.

Put za Rim automobilom – detaljan vodič kroz rutu 

Put do Rima iz Beograda je poprilično jednostavan, za bilo koju putanju da se opredelite, i ne bi trebalo da imate previše problema da se snađete u vožnji, pa čak i ukoliko prvi put idete ovom rutom. Gotovo cela putanja je autoputem, stoga nema dileme da ćete lagodno stići do odrednice. 

Ukoliko gledamo uobičajene rute put do Rima iz Beograda moguće je organizovati na dva načina. Naime, do Italije je najlakše stići autoputem Beograd – Zagreb – Ljubljana i tu nema mnogo nedoumica. Međutim, kada već uđete na Apeninsko poluostrvo, postoje dve opcije za dolazak do prestonice. 

Jedna opcija je brža, ali skuplja, dok je druga jeftinija ali nešto sporija. Na vama je da odlučite šta vam je praktičnije i šta se više isplati. 

Kada autoputem dođete do Italije, preporučujemo vam da za ulazak u Italiju koristite granični prelaz Vrtojba kod Gorice, jer je manje opterećen od drugih i lakše ćete se uključiti na autoput ka Rimu.

U Italiji postoje naplatne rampe postavljene na ulazu/izlazu sa autoputa. Dakle, kad uđete na autoput A4 u Vilesi nakon graničnog prelaza Vrtojbe, dobićete karticu pa do Rima više nećete nailaziti na naplatne rampe. 

Put do Rima kroz Veneciju, Padovu, Bolonju i Firencu

Dužina ovog dela puta kroz Italiju je oko 650 km, a vreme putovanja oko 6 sati. Ovo je ona brža, a skuplja opcija, s obzirom na to da je cena putarine oko 50 evra. Iako put prolazi kroz poznate italijanske gradove većim delom je vožnja kroz nezanimljive ili predele koje je teško dobro videti direktno sa puta. 

Zato, ako planirate da se zaustavite u nekom od ovih gradova, znajte da ćete morati da siđete sa autoputa, platite putarinu, ponovo se vratite na autoput, uzmete novu karticu i tako za svako skretanje sa auto-puta.

Put za Rim preko Bolonje, Čezene i Orte (putevima niže klase)

Dužina ove deonice iznosi oko 680 km, a vreme putovanja je oko 7 sati. Ovo je sporija, ali jeftinija varijanta jer je cena putarine (koju plaćate samo na deonici Vilese-Čezena i Orte-Rim ) oko 30 evra. 

Kvalitet puta između gradova Čezena i Orte je za nijansu lošiji i nema pomoćnu traku. Međiutim, sa ovog puta je jednostavnije “sići” u razgledanje mesta kroz koja prolazite, a ima ih zaista dosta. Neka od njih su grad Peruđa, srednjevekovno selo Todi, kao i vodopadi Marmore kod grada Terni.

Kolima do Rima – važne informacije za sve vozače

Građevina koloseum u Rimu

Ukoliko ste pasionirani vozač i uživate u “druženju” sa svojim četvorotočkašem, onda znate da, nema ničeg zabavnijeg od odlaska na duže putovanje sopstvenim automobilom. Pored uživanja u samoj vožnji, putovanje automobilom pruža vam mogućnost da imate punu kontrolu nad svojom avanturom na točkovima. 

Sami odlučujete gde ćete se zaustaviti, kojim putem ćete ići, kojim tempom ćete napredovati, a posebna prednost jeste uživanje u prelepim pejzažima i bliže upoznavanje sa mestima kroz koje idete. 

Bez obzira na to da li na put idete sami, sa prijateljima ili organizujete porodično putovanje, veoma važno je da budete sigurni da je vaš automobil bezbedan za vožnju, kao i da preračunate šta vam je sve potrebno da biste stigli do krajnje destinacije.

Beograd Rim cena – koliko vas može koštati sam put do italijanske prestonice

Kao što smo već rekli put Beograd Rim je dug oko 1280 km. Pri prosečnoj potrošnji od oko 8 litara na sto kilometara, jasno je da će vam za ovu putanju biti potrebno nešto više od 100 litra goriva u jednom pravcu. 

Ukoliko odlučite da dosipate gorivo tokom puta, cene u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji izgledaju ovako:

  • benzin – Hrvatska (1,09 evra); Slovenija (1,08 evra); Italija (1,50 evra)
  • dizel – Hrvatska (1,13 evra); Slovenija (1,08 evra); Italija (1,38 evra)
  • plin – Hrvatska (053 evra); Slovenija (0,65 evra); Italija (0,63 evra)

Drugi načini putovanja do Rima – avio i autobuski prevoz

Ukoliko pak ne želite ili niste u mogućnosti da sopstvenim vozilom odete do češke prestonice, postoje i alternativne verzije, koje vas mogu odvesti do željene lokacije. Pre svega, najpopularniji vid putovanja do Rima jeste avionom. 

Cene avio karata do Rima može biti različita u zavisnosti od perioda kada idete i kojim prevoznikom. Avio karte možete pronaći po okvirnim cenama od 150 do 250 evra, ali je to svakako podložno promenama. 

Kada je u pitanju autobuski prevoz do Rima, postoji veliki broj prevoznika koji saobraćaju na relaciji Beograd Rim. Okvirna Beograd Rim cena karte u jednom smeru iznosi oko 70 evra, ali to sve zavisi od prevoznika i sezone u kojoj putujete. 

Verujemo da će vam ovaj vodič pomoći da što lakše savladate sve Beograd Rim km i da ćete bez problema stići do svoje odrednice, ako se odlučite da put za Rim obavite sopstvenim automobilom. Na vama je samo da se organizujete i spakujete kofere, a Večni grad čeka na vas!

Autor: Nemanja Filipović | Objavljeno: 19.05.2020. | Modifikovano: 14.05.2020.