Putnici agencije „BEST 89“ ostali celu noć na buvljaku

Prevare turističkih agencija i onih koje se takvim predstavljaju su nažalost česte. Najskoriji slučaj nepoštovanja dogovorenih uslova putovanja tj. prevare putnika se dogodio pre 2 dana u Beogradu, kada je grupa od čak 57 putnika prevarena za svoje putovanje u Ljoret de Mar. Agencija „BEST 89“ čije ocene na PutujSigurno možete pogledati ovde, je bila organizator putovanja, a kako Politika navodi: „Putnici su umesto da pođu u Ljoret de Mar ostali na parkingu preko puta Buvljaka bez ikakvih informacija od strane ove agencije.“.

Prevareni putnici pošli na letovanje u Ljoret de Mar

Naime, putnici su iz više gradova Srbije doputovali u ponedeljak u Beograd, kako bi pošli u poznato letovalište u Španiji, Ljoret de Mar, nakon što su pomenutoj agenciji BEST 89 uplatili aranžmane u iznosu od 219 do 250 evra, i to u celom iznosu. Kada su stigli na dogovoreno nalazište na parkingu preko puta buvljaka u Novom Beogradu, u 16h, niko od predstavnika agencije se nije pojavio.

 

Na pozive putnika se niko nije odazivao, kada su nakon 2 časa čekanja odlučili da se obrate Turističkoj inspekciji, a potom i policiji. Kontakt sa agencijom nije uspostavljen ni zaključno sa jučerašnjim danom.

Neki od 57 prevarenih putnika, među kojima je najviše bilo porodica sa decom pristiglih iz gradova širom Srbije (Novi Sad, Niš, i gradovi sa Kosova i Metohije), su čak odlučili da na parkingu čekaju do jutra, ne bi li konačno dobili povratnu informaciju od navodne turističke agencije. Niko se nije odazvao, a putnici su kasnije utvrdili da je u planiranom hotelu Flamingo zaista ostvarena rezervacija, ali ne i uplata novca.

Kako inspekcija izlazi na teren isključivo nakon zakonski podnete prijave protiv agencije, putnici su juče u toku dana podneli zvaničnu prijavu protiv agencije BEST 89, nakon čega mogu da nastupe i turistički inspektori koji će utvrditi uslove u kojima se prevara desila.

 

Do sada su podaci Agencije za privredne registre pokazali da je BEST 89 aktivno privredno društvo, registrovano 5.10.2013. ali da agencija ne poseduje licencu za organizovanje turističkih putovanja, kao i  to da nije članica YUTA-e.

Poslednji kontakt koji je iko imao sa turističkom agencijom jeste bio 2 dana pred prvobitni termin planiranog putovanja, kada je sa prethodno planirane nedelje (18. septembar), polazak za Ljoret de Mar pomeren za ponedeljak 19. septembar, „radi pregrupisanja putnika“, kako im je rečeno u agenciji BEST 89.

Čekamo epilog događaja, a naš predlog je da se pridružite u misiji PutujSigurno.rs portala i da uvek proverite ocene turističkih agencija i preventivno odaberete pravu turističku agenciju za sebe.

Izvor: Политика (politika.rs)

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.