Putovanje u Rusiju – šta sve treba da znate pre nego što krenete na put

Veličanstvena prostranstva Rusije i impozantna arhitektura ruskih metropola privlače turiste iz celog sveta. Fascinirani kulturom, ali i bogatom i uzbudljivom istorijom ove zemlje, mnogi se odlučuju na taj veliki korak – putovanje u Moskvu ili Sankt Peterburg.

Oduvek ste želeli da prošetate Crvenim trgom u prestonici Rusije i Ermitažom u tzv. Severnoj Veneciji i ozbiljno razmišljate o tome da ostvarite svoj san? Postoje izvesni koraci koje morate obavezno obaviti pre putovanja. Pročitajte šta mora biti deo vaših priprema za put i kako da poseta Rusiji protekne bez problema.

Crveni trg

Proverite da li vam je potrebna viza

Da bi posetili Rusiju državljani većine zemalja izvan bivšeg Sovjetskog Saveza moraće da podnesu zahtev za vizu pre dolaska. Premda je proces jednostavan, potrebno je da imate poziv od licenciranog turističkog operatera ili od ruskog državljanina.

Što se tiče državljana Srbije, u Rusiju mogu otputovati bez vize. Tačnije, za boravak kraći od 30 dana nije potrebna viza. Prilikom ulaska u zemlju obavezno je popunjavanje migracione karte koju treba nositi sa sobom i koja se prilikom izlaska iz Ruske Federacije vraća pograničnom službeniku. Takođe, po dolasku je obavezna prijava boravka u roku od 7 radnih dana. Ukoliko u Rusiju putujete turistički, imajte na umu da rok važenja pasoša mora biti minimum 6 meseci.

 

Spakujte rečnik ili preuzmite offline Phrasebook

Premda se može razlikovati od grada do grada, uopšteno govoreći, Rusi nisu baš najbolji poznavaoci engleskog jezika. Tako da se teško možete osloniti na to da na engleskom porazgovarate sa lokalnim stanovništvom ili se raspitate za put do neke znamenitosti.

Prema tome, putovanje u Rusiju može biti prilika da konačno “provežbate” sve one lekcije sa časova ruskog jezika u osnovnoj školi ili gimnaziji. Obavezno pripremite mape i vodiče koji će vam poslužiti kao rekviziti.

Ponesite džepno izdanje rečnika ili ako vam je tako jednostavnije – preuzmite Gugl prevodilac aplikaciju i Rečnik izraza (Phrasebook) koji možete koristiti i offline. Svi koji su ikada učili ovaj slovenski jezik znaju da padeže treba jako obazrivo prevesti na ruski. No, ako nikad niste govorili ruski, nemojte da vas to obeshrabri. Pokušajte da naučite barem nekoliko korisnih reči i fraza koji vam mogu pomoći da se snađete “u hitnim slučajevima”, da se raspitate za gradski prevoz ili brže dođete do ambasade, na primer. Na kraju, jednim jednostavnim “spasiba” (hvala) možete da impresionirate Ruse, izmamite osmehe i dobijete neki koristan savet.

 

Istražite gradski prevoz

Razgledanje ruskih gradova, upoznavanje se impresivnom kulturom i otkrivanje građevina neopisive lepote mnogo će biti jednostavnije ako koristite usluge javnog gradskog prevoza. Zapravo, ovo je najlakši i najbolji način da se krećete u Moskvi i većini gradova gde postoji moderno opremljena podzemna železnica.

Zbog toga što ima mape grada prevedene na engleski, metro je odlično rešenje za turiste. Međutim, neophodno je da se unpred informišete o tome gde se karte kupuju i kako da mapu metroa koristite, jer su male šanse da kondukteri mogu da vas upute na engleskom. Moskovski metro, na primer, ima 15 linija i čak 238 stanica. Svaka linija ima svoju boju, broj i naziv, i uobičajeno je da se nazivaju po boji, ali se glasovna obaveštenja u vozu navode po imenu, na ruskom. Zbog toga je dobro da uz sebe uvek imate i mapu metroa, radi boljeg snalaženja.

Takođe, korisna informacija je da većina linija prolazi kroz centar (osim Kružne koja ima oblik prstena i povezuje sve ostale linije u krugu od 20km). Zbog visoke frekventnosti saobraćaja, ne postoji službeni vozni red – na nekim linijama vozovi idu u intervalima i od 90 sekundi. Prema tome, koristeći metro u ruskoj prestonici definitivno najbrže stižete na željeno odredište.

Železnička stanica Rusija

Ponesite odgovarajuću odeću

Tačno je da se ne možemo uvek osloniti na vremensku prognozu i računati na tačnost predviđanja vremenskih prilika, ali poznavanje ruske klime i te kako može pomoći da putovanje bude ugodnije. Rusija je poznata po izuzetno hladnoj zimi, ali i neverovatno toplom i vlažnom letu, naročito u većim gradovima.

Da biste lakše isplanirali aktivnosti i učinili da poseta Rusiji bude prijatna, tokom zimskih meseci se fokusirajte na to da se zaštitite ne toliko od hladnoće, koliko od kvašenja. Sneg u velikim gradovima se uglavnom topi ubrzo nakon što padne, pretvarajući se u bljuzgavo blato, pa će vam za to trebati nepromočive cipele ili čizme i dovoljan broj čarapa. Još jedna preporuka je slojevito oblačenje i topao kaput.

 

Upoznajte se sa ruskom kuhinjom

Ako želite da svoje putovanje u Rusiju pretvorite u pravu gastronomsku posetu, potrebno je da prostudirate ruske delikatese online. Kroz veliki broj nacionalnih jela, ruska kuhinja vam može pružiti “eksploziju ukusa”, ako znate kako da pravi specijalitet poručite.

U restoranima koji su locirani u centru većih gradova vrlo je verovatno da ćete naići na osoblje koje govori engleski. Međutim, kako to neće uvek biti slučaj, pročitajte na internetu od čega se prave najpopularnija ruska jela kao što su peljmene, boršč, blini, soljanka, da ne biste slučajno poručili goveđi žele. (Mada je i ovo kulinarsko iskustvo samo po sebi!). Provežbajte izgovor naziva ovih jela ili ih zabeležite u rečniku, tako da ih možete naručiti čak i u onim restoranima koji imaju jelovnike isključivo na ruskom.

 

Poštujte lokalne običaje

Rusija je poznata kao prilično tradicionalno uređena zemlja, sa određenim pravilima i očekivanjima kojih se ljudi pridržavaju. Primera radi, ako vas Rus pozove u svoj dom, očekuje se da kao gost ispoštujete bonton i donesete neki mali ali prigodan poklon. Rusima je izuzetno važan kodeks oblačenja, naročito u pozorištima i pojedinim otmenim restoranima. Iako vas niko neće sprečiti da uđete – možda vam neće biti prijatno da budete jedini u farmericama i ležernoj bluzi među elegantno i zvanično odevenim ljudima.

Ako želite da posetite neki od pravoslavnih hramova, kao i u Srbiji – žene treba da pokriju glavu maramom i da nose dugu suknju, mada su i pantalone uglavnom dozvoljene. Muškarci treba da nose dugačke pantalone kao i da skinu kapu, kačket ili šešir sa glave.

 

Zamenite novac unapred

Da ne biste došli u situaciju da u banci ne prihvate vašu platnu karticu ili da plaćate po nepovoljnom kursu, najbolje je da pripremite gotovinu unapred. Ruska rublja je konvertibilna valuta u Srbiji, pa zamenom dinara za rublje pre putovanja osiguravate dobar kurs i izbegavate razne poteškoće.

U Rusiji se, na primer, javni prevoz uglavnom plaća gotovinom. Pojedini taksiji nemaju mogućnost da prihvate kartice, a ako želite da ostavite bakšiš u restoranu – čak i ako ceo račun platite karticom – napojnica se daje u kešu. Prema tome, raspitajte se koje banke i menjačnice imaju na svojoj kursnoj listi rusku rublju i obezbedite gotovinu pre nego što sednete na avion.

 

Isplanirajte itinerer unapred

Planiranje obilazaka je važno kada putujete u bilo koju zemlju, ali ako je u pitanju Rusija može se reći da je dobra organizacija ključna. Koliko god da traje vaš boravak, ako obilazite Moskvu ili Sankt Peterburg naročito, činiće vam se da nemate dovoljno vremena za sve posete. Zbog toga je pameno da napravite plan obilazaka pre nego što krenete na put. Uzmite u obzir udaljenost između znamenitosti i radno vreme muzeja. Koliko god da volite spontana putovanja, nemojte da dovedete sebe u situaciju da zbog loše organizacije propustite da vidite sve što vas zanima.

Raspitajte se takođe koji dani i termini su najbolji za posetu određenim muzejima. Primera radi, obilazak Ermitaža obično traje tri sata, pa budite sigurni da izdvojite to vreme ako uvrstite najveći ruski muzej umetnosti i kulture u svoj itinerer. Ponedeljkom ne radi, dok je utorkom, četvrtkom i subotom radno vreme kraće – do 18h.

Ako isplanirate posete kulturno-istorijskim lokalitetima i važnim muzejima unapred uštedećete i svoje vreme za kupovinu karata. Umesto da čekate u dugačkom redu ispred Ermitaža i izgubite dragocene minute – ulaznice možete kupiti i online čak 6 meseci ranije.

Sasvim je izvesno da će vas opčiniti velepna ruska zdanja, carski dvorovi i impozantni trgovi. Uz male lekcije iz ruskog jezika i istorije, kao i ostale pripremne korake, boravak u ovoj tajanstvenoj i grandioznoj zemlji ostaće vam u sećanju celog života.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 31.03.2022. | Modifikovano: 31.03.2022.