Da li je vakcinacija pre međunarodnih putovanja obavezna?

Kada planiramo putovanje u inostranstvo, često razmišljamo o pakovanju, rezervacijama i istraživanju zanimljivih mesta koja ćemo posetiti. Ali, postoji još jedna bitna stvar na koju ne smemo da zaboravimo– zdravlje. Možda se pitate, zašto pričamo o zdravlju kada je reč o putovanjima? Pa, zamislite da ste krenuli na dugo očekivani odmor i umesto da uživate, nađete se suočeni sa zdravstvenim problemom. Niko ne želi da mu se to dogodi, zar ne? Zato je važno biti spreman. Niko vam ne može garantovati sa apsolutnom sigurnošću da se nećete razboleti tokom odmora. Ipak, mere prevencije protiv određenih bolesti postoje i to u formi vakcinacije. Iako je često deo sopstvene odluke, vakcinacija pre međunarodnih putovanja u određenim okolnostima može biti obavezna. Kada je to slučaj, a kada je dobijanje vakcine samo preporuka, istražimo zajedno!

text: Medicinska sestra lepi flaster na rame mladića koji je odlučio da primi vakcinu jer je saznao da je vakcinacija pre međunarodnih putovanja preporučljiva.

Zašto je vakcinacija važna za međunarodna putovanja?

Kada krenemo na putovanje, uvek se nadamo najboljem iskustvu. Ali, kao što znamo, život je nepredvidiv, a to važi i za naše zdravlje. E, sad, zašto je vakcinacija bitna kada govorimo o putovanjima u daleke i egzotične zemlje? Pre svega, zato što svaka zemlja ima svoj skup zdravstvenih rizika. Neki virusi i bakterije kod nas nisu aktuelni, ali u pojedinim mestima itekako jesu. Na primer, u nekim tropskim i suptropskim regionima, bolesti poput žute groznice su uobičajene. Ako se tamo uputite nezaštićeni, rizikujete da se zarazite.

Osim što štitimo sebe, vakcinacijom doprinosimo i globalnoj zdravstvenoj sigurnosti. Kako? Pa, tako što sprečavamo širenje infekcija iz jedne zemlje u drugu. Recimo da ste odlučili da ne primite vakcinu protiv određene bolesti. Tom odlukom, povećavate mogućnost da se vratite kući sa suvenirom u obliku infekcije koja može uticati na zdravlje vas i vaših bližnjih. Ne zvuči baš najbolje, složićete se. Međutim, vakcinacija nije samo pitanje lične zaštite i zaštite naših porodica, već zapravo naš doprinos sprečavanju naredne pandemije.

Kada je vakcinacija pre međunarodnih putovanja neophodna?

Sad kada smo razumeli važnost vakcinacije, postavlja se pitanje kada je vakcinacija pre međunarodnih putovanja zaista obavezna? Na isto nije uvek lako odgovoriti, jer se pravila razlikuju od zemlje do zemlje. Prvo i osnovno, neke zemlje zahtevaju dokaz o vakcinaciji protiv određenih bolesti kao uslov za ulazak. Na primer, mnoge afričke i južnoameričke zemlje traže potvrdu o vakcinaciji protiv gorepomenute žute groznice. Zato, pre nego što spakujete kofere, proverite pravila koja važe za zemlju u koju putujete. Informacije možete pronaći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije ili na sajtovima ambasada i konzulata destinacije.

Zatim, postoje vakcine koje se preporučuju, ali nisu obavezne. Ove preporuke obično zavise od toga gde idete, koliko dugo ćete ostati i šta planirate da radite. Na primer, ako planirate da istražujete ruralna područja Azije, preporuka je da se vakcinišete protiv japanskog encefalitisa. Ili, ako idete u avanturu kroz džungle Bornea, vakcina protiv hepatitisa A i B može biti pametan izbor.

Visokorizične destinacije koje mogu zahtevati primanje vakcine

Dakle, spakovali ste kofer, proverili pasoš, uplatili dobrovoljno putno osiguranje, i spremni ste za avanturu. Ali, pre nego što krenete, hajde da pogledamo koje bolesti zahtevaju vašu pažnju i koje vakcine bi trebalo da razmotrite, posebno ako su Brazil, Ekvador, Indija, Peru ili Venecuela na vašem spisku destinacija.

Brazil i Peru

Ukoliko posećujete Brazil ili Peru, znajte da je opasnost od dobijanja žute groznice realna. U pitanju je virusna bolest koju prenose komarci, a može biti smrtonosna. Srećom, postoji efikasna vakcina koja vas može zaštititi. Pri ulasku u ove države, biće vam tražena na uvid potvrda o vakcinaciji protiv ove bolesti koju bi trebalo da obavite minimum 10 dana pre putovanja.

Ekvador i Venecuela

Ekvador i Venecuela su prelepe zemlje u kojima, nažalost, i dan danas cirkuliše malarija. Malarija je ozbiljna bolest koju takođe prenose komarci. Dok za nju ne postoji vakcina, postoje preventivni lekovi koje možete uzeti pre, tokom, i nakon putovanja u ove zemlje. Ukoliko je jedna od ovih država vaša destinacija, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom o uzimanju preventativne terapije.

Indija

Indija, zemlja bogate kulture i raznolikih ukusa, može biti izazov za vaš imuni sistem. Naime, slučajevi obolevanja od Hepatitisa A i tifusa su veoma česti ovde, posebno kod osoba koje borave u lošim higijenskim uslovima. Vakcine protiv obe bolesti postoje i, iako se ne smatraju obaveznim, svakako su preporučljive za sve koji planiraju da posete ovu, nama daleku zemlju.

Koliko pre puta treba da primite vakcinu?

Vakcine ne deluju preko noći. Štaviše, većina zahteva da prođe određeni period pre nego li im se zaštitno dejstvo ispolji. Jedan takav primer je vakcina protiv žute groznice, za koju smo rekli da treba da se primi najmanje 10 dana pre putovanja. Pored toga, neke vakcine zahtevaju više od jedne doze, ili se daju u seriji tokom određenog vremenskog perioda. Ako znate da idete u zemlje kao što su Indija ili Brazil, počnite da razmišljate o primanju vakcine barem mesec dana pre puta.

Bitno je napomenuti da se vreme čekanja na razvoj imunog odgovora razlikuje od jedne vakcine do druge. Zato, ukoliko niste sigurni kada treba da primite koju vakcinu, konsultujte se sa lekarom za precizne informacije.

Na šta treba obratiti pažnju pre vakcinacije?

Primanje vakcine u većini slučajeva ne nosi bitnije zdravstvene rizike, već samo nekolicinu neprijatnih, ali prolaznih nuspojava. Ipak, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju pre nego li se odlučite na ovaj korak, kako bi utvrdilo da li je vakcinacija efikasna i bezopasna za vas.

Pre vakcinacije protiv određenih bolesti, bitno je znati da li trenutno bolujete od istih ili ste bolovali u prošlosti. Recimo da planirate da se vakcinišete protiv humanog papiloma virusa (HPV). U tom slučaju, HPV tipizacija je preporučljiva. Reč je o testu koji određuje da li već imate neki od tipova HPV-a, od kojih su neki skoro pa bezazleni, dok drugi mogu predstavljati ogroman zdravstveni problem. Infekcija ovim virusom je zanimljiva jer, primera radi, čak i da test utvrdi postojanje određenog tipa HPV-a u organizmu, vakcinu možete primiti jer vas može zaštiti od tipova koje nemate. Ipak, u slučaju nekih drugih infekcija, vakcina može biti beskorisna. Na primer, ne preporučuje se da se vakcinišete protiv malih boginja ukoliko ste ih već preležali, s obzirom da ste time postali doživotno imuni na njih.

Pre vakcinacije, razgovarajte sa svojim lekarom. Ponesite spisak svih lekova koje trenutno uzimate, jer neki mogu uticati na efikasnost vakcine ili povećati rizik od neželjenih reakcija. Kad smo kod reakcija, budite svesni da su one kratkotrajne itekako moguće, i to tipično:

  • Crvenilo ili otok na mestu uboda
  • Blaga groznica
  • Umor

Ovo su normalne reakcije koje ukazuju na to da vaš imuni sistem reaguje na vakcinu.

Gde obaviti (ne)obaveznu vakcinaciju?

Za vakcinaciju protiv različitih bolesti pre međunarodnih putovanja, možete se obratiti Ambulanti za putnike u međunarodnom saobraćaju u okviru Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Ova ambulanta nudi sve potrebne informacije i preporuke za bezbedno putovanje koje se tiču zaraznih bolesti i mera prevencije od dobijanja istih. Vakcinacija se obavlja u skladu s Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Bezbednost na putu počinje vakcinacijom

Putovanje u nepoznato uvek donosi sa sobom dozu uzbuđenja i avanture. Ali, ne smemo zaboraviti na ono što je istinski važno…naše zdravlje! Kako bi sačuvali isto, ponekad nije dovoljno samo uplatiti putno zdravstveno osiguranje. Kao što smo mogli da vidimo, vakcinacija pre međunarodnih putovanja je jednako važna, a ponekad i obavezna! Međutim, pored vakcine, ne zaboravite i da spakujete kontakt podatke hitnih službi za destinaciju koju posećujete. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, zato ne zaboravite na ovaj neizostavan deo pripreme za put.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 31.01.2024. | Modifikovano: 31.01.2024.